BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Με άμεσες αποζημιώσεις καθησυχάζει κυβερνητικό κλιμάκιο στο Παγγαίο

Αντικειμενικές, δίκαιες κι άμεσες αποζημιώσεις, με εξάντληση όλων των δυνατοτήτων, που προσφέρει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, για τις «Βιβλικές» καταστροφές, που προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση της 25ης Ιουνίου σε πάνω από 50.000 στρέμματα με μεγάλες καλλιέργειες και δενδρώδη στο δυτικό κομμάτι της Καβάλας, υποσχέθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο, που επισκέφθηκε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, το Δήμο Παγγαίου.

pagaio-4

Λεωνίδας Λιάμης

507
0

Σε διευρυμένη σύσκεψη, που ξεκίνησε στις 8 το πρωί στο δημαρχείο της Ελευθερούπολης, εκπρόσωποι των πληγέντων παραγωγών της περιοχής συνεπικουρούμενοι από τοπικούς βουλευτές και τον υπουργό Άμυνας, στελέχη της περιφέρειας, της τοπικής ΔΑΟΚ, του ΓΕΩΤΕΕ και της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιέγραψαν στον υφυπουργώ παρά τω πρωθυπουργώ  Χρήστο Τριαντόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, οι οποίοι ηγούνταν του κλιμακίου, με μελανά χρώματα την καταστροφή που άφησε πίσω του το ακραίο καιρικό φαινόμενο.


Όπως επισημάνθηκε, θυελλώδεις άνεμοι μεγάλης έντασης, με διάρκεια και χαλαζόκοκκοι μεγάλου μεγέθους έπεσαν το βράδυ του Σαββάτου 25 Ιουνίου και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες βαμβακιού, σιτηρών και ηλίανθου, καθώς επίσης και σε οινοποιήσιμα και επιτραπέζια σταφύλια, επιτραπέζιες ελιές ποικιλίας Χαλκιδικής και ελαιοποιήσιμες, αμύγδαλα και ακτινίδια και κάποιες ήσσονος σημασίας καλλιέργειες. Ήδη πάντως από την περασμένη εβδομάδα έχουν ανοίξει οι αναγγελίες για τις ζημίες και αναμένεται να γίνονται δεκτές αιτήσεις και την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι έκτακτες ανάγκες χρήζουν έκτακτων τρόπων ανέφερε ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος σε θέματα κρατικής αρωγής από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος σε σύσκεψη αγροτών και εκπροσώπων φορέων στην Ελευθερούπολη το δήμου Παγγαίου, παρουσία Υπ Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. 

Τόνισε ότι «ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπουργείων στοχεύει στη λήψη στοχευμένων μέτρων ώστε να αποζημιωθούν γρήγορα και δίκαια οι πληγέντες αγρότες και μεταποιητικές επιχειρήσεις». 

Από την πλευρά του ΕΛΓΑ ο πρόεδρός του Ανδρέας Λυκουρέτζος επεσήμανε ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο του κανονισμού του φορέα», ενώ ανακοίνωσε την ενίσχυση με 120 επιπλέον άτομα για την γρήγορη και πλήρη καταγραφή των ζημιών και ζήτησε να μην ζητηθούν παρατάσεις ώστε να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις.

«Σε κάποιες περιοχές στο δυτικό κομμάτι του Δήμου Παγγαίου η ζημιά είναι στο 100%. Έχουν πέσει ακόμη και τα φύλλα, ενώ έχουν πειραχτεί κι οφθαλμοί, που σημαίνει πως εκτός από τη φετινή παραγωγή, επειδή βλέπουμε ότι έχει τραυματιστεί και φυτικό κεφάλαιο, θα υπάρχουν προβλήματα και την επόμενη και μεθεπόμενη χρονιά. Δυστυχώς ίδια εικόνα αντικρίζουν οι παραγωγοί και στους ελαιώνες της ευρύτερης περιοχής, ενώ ακόμη και κτήματα που ήταν καλυμμένα με αντιχαλαζικά δίχτυα κι αυτά έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές. Καθώς ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου που τα έσκισε και τα παραμάζεψε. Για να καταλάβετε, από τα σημεία που πέρασε το χαλάζι, στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για τεράστια ζημιά. Ο κόσμος είναι σε πλήρη απόγνωση. Κοιτάει στα μάτια την Πολιτεία, αναμένοντας στήριξη, γιατί δεν έχει πού αλλού θα αποταθεί. Η καταστροφή που τους βρήκε έγινε προς το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, που σημαίνει ότι ήδη έχουν ολοκληρώσει το 80% των επεμβάσεων, σε μια χρονιά που τα έξοδα έχουν διπλασιαστεί, λόγω των ανατιμήσεων και περίμεναν να πάρουν τη σοδειά τους. Όλοι τους είναι ανοικτοί σε υποχρεώσεις και χρωστάνε. Πραγματικά δεν έχουν τί άλλο να περιμένουν παρά να αποζημιωθούν» επισήμανε στο Agronews ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, Ζαφείρης Μυστακίδης, ο οποίος μετείχε στην πρωινή σύσκεψη.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο, πάντως, φάνηκε να έχει κατανοήσει πλήρως την εξαιρετικά δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει πλέον οι χιλιάδες αγροτικές οικογένειες της ευρύτερης περιοχής, κάτι που διαπίστωσαν και ιδίοις όμμασι στην περιήγηση που έγινε αμέσως μετά, για αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. «Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε να εξετάσει όλες τις πιθανές και απίθανες δυνατότητες που παρέχει ο υφιστάμενος κανονισμός του Ασφαλιστικού Οργανισμού, για να αποζημιωθούν οι πληγέντες, ενώ τους τονίσαμε πως το ταβάνι του ΕΛΓΑ είναι χαμηλό για να αποζημιωθούν δίκαια οι παραγωγοί και για αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετα κονδύλια, όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι η εκτίμησή μου είναι ότι μιλάμε για ζημίες οι οποίες είναι μεγαλύτερες από αυτές που είχε αφήσει πίσω του ο Ιανός» ανέφερε ο κ. Μυστακίδης.

Ο προσωρινός πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης, σημείωσε πως «στη σύσκεψη αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ότι θα δρομολογηθεί νομοθετική ρύθμιση, με βάση την οποία δεν θα αφαιρείται το 20% της αποζημίωσης. Του είπαμε επίσης να γίνουν ενέργειες ώστε να παγώσουν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα όλες οι υποχρεώσεις μας για ασφαλιστικές εισφορές, δάνεια τραπεζών και την εφορία, για να μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι».

Ο κ. Γρουζίδης μας είπε ακόμη πως πολλοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής και συμπλήρωσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε αποζημιώσεις με συνοπτικές διαδικασίες που δεν θα πάρουν χρόνο και παράλληλα την ένταξη μας σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Με λίγα λόγια ζητούμε τα αυτονόητα. Όπως εμείς είμαστε σωστοί στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος, έτσι και το κράτος θα πρέπει να είναι σωστό απέναντι μας διότι χάσαμε τα πάντα».

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας ανέφερε ότι εξίσου αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση σε καλλιέργειες και σε πάνω από 50.000 στρέμματα στον κάμπο πίσω από το Παγγαίο, στα δημοτικά διαμερίσματα Αμφιπόλεως και Ζίχνης, στο νομό Σερρών, όπως και σε κάποια σημεία στο νομό Κιλκίς, τα οποία δοκιμάστηκαν από το ίδιο ακραίο καιρικό φαινόμενο και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ενιαία.

Μάλιστα το κυβερνητικό κλιμάκιο -στο οποίο συμμετείχαν και άλλοι τέσσερις γενικοί γραμματείας των υπουργείων Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Πολιτικής Προστασίας- μετά την αυτοψία στα κτήματα και τα χωράφια της Πιερίας Κοιλάδας, μετέβη στο δήμο Αμφίπολης όπου πραγματοποιήθηκε ανάλογη σύσκεψη και το απόγευμα είναι προγραμματισμένη παρόμοια συνάντηση στο Κιλκίς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία