Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Κόβουν έως 90% τις αποδόσεις τα αγριογούρουνα στα καλαμποκοχώραφα Β. Εύβοιας

Προβληματίζει η κατάσταση με τα αγριογούρουνα στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, καθώς καλλιέργειες αφανίζονται συστηματικά με τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο να ζητά με ανακοίνωσή του την αρωγή του κράτους.

Ta-agriogourouna-kai-ta-kalampokia-611

127
0

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, σε ορισμένες περιπτώσεις οι μειώσεις στις αποδόσεις αγγίζουν το 80-90%, αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπου χωράφι που παράγει 10 τόνους καλαμπόκι, αποδίδει τελικώς μόνο 1 – 2 τόνους σαν συνέπεια της καταστροφής του από τα κοπάδια των αγριογούρουνων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου:

«Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, έχει γιγαντωθεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά τις καλλιέργειες μας, τα ήδη πενιχρά εισοδήματα μας.

Δεκάδες συνάδελφοι στην ευρύτερη περιοχή του δήμου μας έχουν πληγεί στις καλλιέργειες τους από την πολυπληθή παρουσία αγριογούρουνων τα οποία τις καταστρέφουν.

Χωρίς υπερβολή μιλάμε για ανυπολόγιστες καταστροφές στις καλλιέργειες με άμεση επιδείνωση της οικονομικής μας κατάστασης, καθώς μεγάλος όγκος καλλιεργειών για τις οποίες δαπανούμε χρόνο αλλά και πάρα πολλά έξοδα καταστρέφεται ολοσχερώς.

Είναι χαρακτηριστικά ορισμένα παραδείγματα όπως σε χωράφι που παράγει 10 τόνους καλαμπόκι, να αποδίδει 1 – 2 τόνους σαν συνέπεια της καταστροφής του από τα κοπάδια των αγριογούρουνων.

Η κατάσταση αυτή αφορά τις καλλιέργειες καλαμποκιού, όσπρια (ρεβύθι κλπ), ηλιοτρόπια, αμπέλια κ.α. Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση προστίθενται και τα έξοδα για τις προσπάθειες φύλαξης και αποφυγής της καταστροφής κάθε αγρότη με ειδικά απωθητικά τα οποία δεν αποδίδουν.

Οι παράγοντες που μπορεί να οφείλεται και να οξύνεται το φαινόμενο αυτό, μπορεί να είναι πολλοί, ωστόσο είναι ένα φυσικό και απρόβλεπτο φαινόμενο, έχει να κάνει με την αναπαραγωγή των ζώων, τον συνολικό τρόπο διαχείρισης της πανίδας της χώρας μας, καθώς δεν αποτελεί μόνο φαινόμενο της περιοχής μας.

Έχοντας πλήρη οικολογική συνείδηση και σεβασμό στην πανίδα της περιοχής μας, απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς την λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου και κυρίως για την αποζημίωση των αγροτών από το κράτος για την κατεστραμμένη παραγωγή (ένταξη των καταστροφών από αγριογούρουνα στις καταστροφές που αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ).

Είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να το διαχειριστεί ατομικά κανείς, δεν αφορά στην ευθύνη κανενός αγρότη για τον τρόπο διαχείρισης της παραγωγής του.

Η κατάσταση αυτή προστίθεται στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του νοικοκυριού μας σαν χαριστική βολή, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές και του τεράστιου κόστους παραγωγής που χτυπάει τους αγρότες».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία