Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Kινητοποίηση για τα πορίσματα παγετού Ιανουαρίου στην Αργολίδα 7 Οκτωβρίου

Στα γραφεία της «ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ» ΑΕΣ, στην Πυργέλα Αργους, συγκεντρώθηκαν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Αργολίδας, με αφορμή τα πορίσματα του ΕΛΓΑ που αφορούν τον παγετό του Ιανουαρίου 2022.

dsc_6096-1024x768

66
0

Βράζουν με τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από το πέρασμα της «Ελπίδας» 24 με 31 Ιανουαρίου οι αγρότες στο νομό Αργολίδας, με το τελικό ύψος ζημιάς που υπολογίζει ο ασφαλιστικός φορέας να μην ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις το 25-30% της παραγωγής εσπεριδοειδών, όταν οι προεκτιμήσεις έβγαζαν μέσο όρο 70% απώλειες στην ηρτημένη σοδειά σε λεμόνια, μανταρίνια και πορτοκάλια.

Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε ομόφωνα η έναρξη κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από την  Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «καλούμε  τους παραγωγούς σε διαμαρτυρία, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, στίς 9,οο π.μ.  με προορισμό την Αντιπεριφέρεια Αργολίδας.

Η εκκίνηση θα γίνει στους Συνεταιρισμούς τους και η προσυγκέντρωση στην πλάστιγγα του Α.Σ. Δαλαμανάρας και να προσέλθουν  με κάθε αγροτικό μέσο».

Την απόφαση υπογράφουν οι  «ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ» ΑΕΣ,  ΕΑΣΑ  , Α,Σ, ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ.ΠΥΡΓΕΛΑΣ,Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ,  Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΝΕΑΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ "ΠΗΓΑΣΟΣ", Α.Σ. ΠΕΡΣΕΑΣ,  Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ , Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ,  Α.Σ. ΛΑΛΟΥΚΑ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ , Α.Σ. ΑΣΙΝΗΣ,  Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ , Α.Σ. ΝΕΟΥ ΗΡΑΙΟΥ.  


Σχετική ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ν. Αργολίδας:

«Τα πορίσματα του ΕΛΓΑ  για το παγετό του Ιανουαρίου που δίνονται αυτές στις μέρες στους συναδέλφους αγρότες του νομού, είναι ντροπιαστικά. Μιλάμε για ποσοστά ζημιών που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και με την αποζημίωση να φτάνει να είναι πιο κάτω από την προκαταβολή που δόθηκε (300 ευρώ/στρέμμα).

Για τον παγετό, έγινε αυτοψία από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Υπουργό ΥπΑΑΤ, που διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής και συμφώνησαν. Συμπληρωματικά, δόθηκε λεπτομερή έκθεση για το ποσοστό των ζημιών από τους γεωπόνους από την ΔΑΟΚ Αργολίδας.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, ο ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΓΡΟΤΙΚΟΣ  Κανονισμός του ΕΛΓΑ, που δεν αποζημιώνει το σύνολο της καταστροφής τόσο στη φυτική παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.

Είναι πρόκληση, τα όσα διαδίδουν τόσο ο κ. Λυκουρέντζος όσο και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αδριανός, ότι οι ενστάσεις που θα γίνουν, θα αντιμετωπιστούν θετικά. (λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών). Ας ήταν θετικές από την αρχή.

Εμείς δεν είμαστε επαίτες ούτε μπορούμε να ζήσουμε με τα ψίχουλα που μας δίνουν. Πληρώνουμε την ετήσια εισφορά στον ΕΛΓΑ μέχρι τελευταίο ευρώ και απαιτούμε να αποζημιωνόμαστε για το πραγματικό ύψος της οικονομικής ζημιάς.

Ξεκινάμε την αρχή των κινητοποιήσεων, που αποφασίστηκε ομόφωνα στην σύσκεψη στην ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, με όλους του Αγροτικούς Συνεταιρισμούς του Νομού.

Και λέμε αρχή γιατί η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, λιπάσματα- αγροεφόδια κ.α.) και η μείωση των τιμών που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα εξάμηνο, μας έχουν οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Να μην παρακρατηθεί από τον ΕΛΓΑ ούτε ένα ευρώ από την προκαταβολή
  • Ο ΕΛΓΑ να πάρει τώρα πίσω τα ντροπιαστικά πορίσματα και να τα επαναφέρει σύμφωνα με την έκθεση της ΔΑΟΚ αλλά και των γεωπόνων του ΕΛΓΑ που έκαναν την αυτοψία.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση».


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία