BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Ξεκίνησε η συγκομιδή του κάστανου στη Μελιβοία Κισσάβου

Στη Μελιβοία, ένα μεγάλο χωριό στις βορειοανατολικές πλαγιές του Κίσσαβου, λίγο μετά το 1950, φυτεύτηκαν οι πρώτες καστανιές. Σήμερα, πρόκειται για το χωριό που είναι το «κέντρο» του κάστανου στην Ελλάδα, μιας και η παραγωγή σε αυτό αγγίζει σχεδόν το 20% της συνολικής παραγωγής σε ολόκληρη τη χώρα και ξεπερνά τους 1.500 τόνους.

ezgif-3-6597e92ad0

249
0

Η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι καλύτερη από πέρυσι και μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει τόσο από τους Έλληνες εμπόρους άλλα και από τους Ιταλούς. Το κάστανο Μελοιβίας είναι ένα προϊόν που στην πλειοψηφία του εξάγεται στις αγορές τις Ευρώπης. Ο κύριος όγκος γίνεται εξαγωγή στην Ιταλία λόγω μεγέθους, εξαιρετικής λάμψης ενώ είναι ένα προϊόν πολύ καλό στη μεταποίηση. Από την Ιταλία φεύγει μεταποιημένο για τις άλλες αγορές.

Το κόστος παραγωγής σύμφωνα με τους καλλιεργητές κυμαίνεται φέτος στα 300 με 350 ευρώ το στρέμμα ενώ πρόκειται για μονοκαλλιέργεια. Και η ιδιαιτερότητα είναι ότι ενώ ο παραγωγός ξεκινάει να πληρώνει από την αρχή ενώ για να πάρει παραγωγή πρέπει να περιμένει 8-10 χρόνια. Φέτος, αν η τιμή στα έξτρα κάστανα διαμορφωθεί στα 3 με 3,5 ευρώ θα είμαστε ευχαριστημένοι δηλώνουν οι παραγωγοί.

Ωστόσο, σημειώνουν πως φέτος ένας μύκητας που δημιουργήθηκε από την κλιματική αλλαγή απειλεί την καλλιέργεια σε κάποια κτήματα της περιοχής, ωστόσο εκτιμάται ότι το πρόβλημα αναμένεται τελικά να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα φάρμακα.

Πηγή: ertnews.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία