Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ρίχνουν κάτω του κόστους τις τιμές παραγωγού πατάτας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας ανά τη χώρα καθώς εκτός από την μεγάλη πίεση που δέχονται οι τιμές που κινούνται πολύ κάτω απο τα 50 λεπτά το κιλό, έρχονται αντιμέτωποι και με τις αθρόες εισαγωγές και τις «ελληνοποιήσεις». Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε περιοχές της Μεσσήνης, του Νευροκοπίου, Άνω Βροντού και Ορεινή Σερρών όπου υπάρχουν τεράστιοι όγκοι αδιάθετης πατάτας στις αποθήκες εξαιτίας των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

patata-kalliergia-se-xorafi-696x392

158
1

Το θέμα θέτει με ανακοίνωση του και ο τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,  ζητώντας μέτρα για την προστασία της εγχώριας παραγωγής πατάτας. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Σε κυριολεκτική απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες – παραγωγοί πατάτας της χώρας μας. Συγκεκριμένα:

Η αύξηση του κόστους παραγωγής σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπερβαίνει το 22% σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο (αυξήθηκαν τα λιπάσματα και αγροτικά εφόδια, η ενέργεια και τα καύσιμα). Η τιμή πώλησης από τον παραγωγό της πατάτας, έχει συμπιεστεί κάτω από 50λεπτά /κιλό.

Η αθρόες εισαγωγές πατάτας αμφιβόλου ποιότητας και οι «ελληνοποιήσεις» αυξάνουν τον όγκο της αδιάθετης Ελληνικής πατάτας και προκαλούν με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς παραπλανώντας τους καταναλωτές.

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας (λιμάνια, συνοριακούς σταθμούς), στα συσκευαστήρια, στους χώρους αποθήκευσης, στις λαχαναγορές στα σημεία λιανικής πώλησης.
  • Συστηματική παρακολούθηση της διαδρομής από την εισαγωγή στη χώρα ως την πώληση, για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων με τον αποτελεσματικό έλεγχο όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών.
  • Διενέργεια ελέγχων ιχνηλασιμότητας.
  • Πραγματοποίηση αυστηρών φυτοϋγειονομικών ελέγχων, μακροσκοπικά και εργαστηριακά, για κάθε εισαγόμενο φορτίο πατάτας.
  • Αύξηση των ελέγχων στα σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης για ψευδείς και παραπλανητικές ενδείξεις όσον αφορά τη χώρα προέλευσης και την αναγραφή σημάτων ΠΟΠ / ΠΓΕ ( πατάτα κ. Νευροκοπίου ΠΓΕ, πατάτα ΠΓΕ Νάξου).
  • Αυστηροποίηση του πλαισίου των διοικητικών κυρώσεων και προστίμων σε όσους επιχειρούν «ελληνοποιήσεις» προϊόντων και παραβιάζουν τη νομοθεσία περί ΠΟΠ και ΠΓΕ.
  • Ειδικότερα για τις περιοχές του Νευροκοπίου, Άνω Βροντού και Ορεινή Σερρών όπου υπάρχουν αδιάθετες στις αποθήκες 10.000 τόνοι πατάτες προτείνουμε να διατεθούν για επισιτιστική βοήθεια.
  • Άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταγραφή των εκτάσεων καλλιέργειας και των παραγόμενων ποσοτήτων πατάτας ώστε να γνωρίζουμε κάθε έτος τις διαθέσιμες ποσότητες.».
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

20-03-2023 12:07Ηλίας Εμμανουηλίδης

Οι προτάσεις που αναφέρονται στο κείμενο για την προστασία της εγχώριας παραγωγής πατάτας είναι καίριες, σωστές και μπράβο στον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Προβληματίζομαι όμως σε ποιες Υπηρεσίες, ποιανού Κράτους, αναφέρεται όταν προτείνεται να γίνουν έλεγχοι παντού, παρακολούθηση της διαδρομής διακίνησης των ποσοτήτων πατάτας, ιχνηλασιμότητα, καταγραφή εκτάσεων καλλιέργειας και παραγωγής πατάτας και άλλα πολλά ανάλογα. Αν η αναφορά εννοεί τη Χώρα που λέγεται Ελλάδα, υπάρχει πρόβλημα. Η τραγωδία στα Τέμπη αποκάλυψε γυμνή τη φρικτή φαρσοκωμωδία της κατάστασης των δημόσιων Υπηρεσιών μας. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Αγροτικό Υπουργείο. Η στατιστική της καταγραφής της παραγωγής, των εισαγωγών και της παρακολούθησης της διακίνησης των ποσοτήτων πατάτας είναι Greek statistics και fake news. Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που προτείνονται για τους παραβάτες, ακούονται, σαράντα χρόνια τώρα, τους εκάστοτε αγροτικούς Υπουργούς να τα εξαγγέλλουν και να διαβεβαιώνουν ότι γίνονται. Δεν εξήγησαν όμως ποτέ γιατί οι «Ελληνοποιήσεις» πατάτας (όπως και πολλών άλλων αγροτικών προϊόντων) συνέχεια και πεισματικά γίνονται και αυξάνονται. Η πανηγυρική αποτυχία των ελέγχων τους για πάταξη των «Ελληνοποιήσεων» συμβαδίζει με την άρνησή τους να εκσυγχρονίσουν την μεθοδολογία των ελέγχων τους. Επειδή για κάθε πρόοδο απαιτείται κάποια θυσία, προτείνω τη ‘θυσία’ των τριών κομματικών γενικών γραμματέων με κατάργησή τους στο Αγροτικό Υπουργείο.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία