BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στους καστανοπαραγωγούς Λάρισας ζητούν οι τοπικοί συνεταιρισμοί

Την πρόταση του βουλευτή Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης των καστανοπαραγωγών της Λάρισας σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.) αποδέχθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο μετά από αίτημα των συνεταιρισμών καστανοπαραγωγών του νομού.

ΜΑΞΙΜΟΣ_1ηθδδ

294
0

Κατά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι των συνεταιρισμών Καρίτσας κ. Θύμιος Τριανταφύλλου, Σκήτης-Ποταμιάς κ. Βαγγέλης Μανίκας και Μελιβοίας κ. Βαγγέλης Κρανιώτης και ο βουλευτής κ. Χρ. Κέλλας παρουσιάστηκε η δυσμενής θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί της περιοχής, εξαιτίας της καταστροφής σε μεγάλο βαθμό της σοδειάς τους από τη φαιά σήψη, σε συνέχεια της απώλειας παράγωγης των τελευταίων χρόνων, λόγω της σφήκας της καστανιάς.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε ότι για τα 57.400 στρέμματα καστανεώνων στο σύνολο της χώρας -εκ των οποίων 16.850 στρέμματα στην περιοχή της Αγιάς- θα δοθούν για τη στήριξη των παραγωγών μέσω του «ουκρανόμετρου» 7,4 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, όπως επισήμαναν όλοι οι συμμετέχοντες -που μετέφεραν και τη θέση του προέδρου του συνεταιρισμού Αμπελακίων κ. Θύμιου Καζαντζή που δεν κατέστη δυνατό να παραστεί-, η στρεμματική ενίσχυση των 150 ευρώ που ανακοινώθηκε μέσω του λεγόμενου ουκρανόμετρου δεν καλύπτει το μέγεθος της ζημιάς. Μάλιστα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι είναι άδικος ο οριζόντιος προσδιορισμός της ενίσχυσης σε όλους, ασχέτως του ύψους της απώλειας εισοδήματος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, καθώς έγινε γνωστό ότι έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα περιθώρια ενίσχυσης μέσω του deminimis, πρότεινε να εξεταστεί κάθε δυνατότητα επιπλέον ενίσχυσης των καστανοπαραγωγών του νομού Λάρισας, μεταξύ αυτών, και η ένταξή τους σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, ως ζημία από έκτακτο γεγονός, πρόταση που ο κ. Γεωργαντάς αποδέχθηκε να εξετάσει με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

Τέλος, οι πρόεδροι των συνεταιρισμών ζήτησαν να εξεταστεί ταυτόχρονα η δυνατότητα αναστολής κάθε καταβολής υποχρεώσεών τους σε οφειλές στο δημόσιο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία