BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Ενίσχυση 12 εκατ. ευρώ για αιγοπροβατοτρόφους σε νησιά

Διευρύνεται διαρκώς η λίστα των έκτακτων κρατικών ενισχύσεων, διατηρώντας παράλληλα τον χαρακτήρα της αποσπασματικότητας, με την τελευταία εξέλιξη επί του θέματος να αφορά σε απόφαση στήριξης κατ΄επάγγελμα αιγοπροβατοτρόφων νησιωτικών περιοχών, με το ποσό των 12 εκατ. ευρώ.

Greece-goat-amorgos-cute-island-credit-Zde-cc-by-sa-4_0

2807
7

Η εξαγγελία αυτού του ειδικού μέτρου έγινε στο πλαίσιο περιοδείας του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, στο Λασίθι την Πέμπτη 20 Απριλίου, ενώ καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει ακολουθήσει μέχρι στιγμής από το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο. 

Πιο συγκεκριμένα, το ειδικό μέτρο για την ενίσχυση των κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφων εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, για την στήριξη των κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις διεθνείς αυξήσεις των τιμών πρώτων υλών και του κόστους παραγωγής εν γένει.
Έχει θεσπιστεί με το άρθρο 113 του ν. 4926/2022 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε εκπλήρωση των ειδικών αναπτυξιακών στόχων δημόσιας πολιτικής, που έχουν τεθεί στην Εθνική Στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο.

Η δαπάνη προϋπολογίζεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ και αφορά στους κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων οι οποίοι έχουν έδρα στις νησιωτικές περιοχές που αποτελούν πεδίο εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο.

Δικαιούχοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ως «επαγγελματίες αγρότες», σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμoύ Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, όπως αυτά ίσχυαν την 31.12.2021.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση είναι να υποβάλει αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το πολιτικό γραφείο του υπουργού Πλακιωτάκη, ο ίδιος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη και την Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου, συναντήθηκε στο Οροπέδιο Λασιθίου με εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης και ανακοίνωσε την υπογραφή ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης) για το συγκεκριμένο μέτρο.

«Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο κ. Πλακιωτάκης και συνέχισε: «Σήμερα δεν θα βρισκόμασταν εδώ, αν εμείς δεν είχαμε θεσμοθετήσει την ολοκληρωμένη πολιτική για τον νησιωτικό χώρο. Αυτό το νομοσχέδιο τομή, που ξεκίνησε από λευκό χαρτί. Μαζί με τον Μανώλη και τη Χριστιάννα, χτίστηκε αυτό το νομοσχέδιο. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, διότι αυτή η ιδέα πάει να αντιγραφεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

24-04-2023 16:38Γεώργιος

Με την έκτακτη ενίσχυσή τις Μελισσοκομίας λόγο Ουκρανίας τι έγινε? Τελικά μόνο στις υποσχέσεις μείναμε?

Απάντηση

23-04-2023 22:26ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

Την ενίσχυση για τη διατήρηση των παραδοσιακών ελαιώνων,μετά από αρκετά χρόνια που δίνονταν τέλος Μαρτίου,φέτος τη ξεχάσατε...

Απάντηση

21-04-2023 18:38Ενας

Αρε ζαγαρια κλιτσα που θέλετε μιλάτε και για ανάπτυξη ενώ όλα πάνε κατά διαόλου ευλογημένη μέρα σήμερα ας αναπαύεται η ψυχή του Γιώργη ο μόνος που έδωσε αξία στον Έλληνα που παρήγαγε τώρα γεμίσαμε κλέφτες και βιαστές αυτοί μας εκπροσωπούν στας ευρωπας

Απάντηση

21-04-2023 17:46maria

Πληρωμές συνδεμένων ενισχύσεων Ζωικής Παραγωγής: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει παραλάβει τα στοιχεία παραδόσεων γάλακτος κλπ και θα προβεί στην πληρωμή τους μέχρι τέλους της επόμενης εβδομάδας, όπως είχε προγραμματισθεί και ανακοινωθεί στις 4.4.2023.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-04-2023 16:59Eleni

Ας δώσουν τη συνδεδεμένη ζωικής και τις υπόλοιπες στη φυτική παραγωγη και ας αφήσουν τα κουβαρνταλικια.

Απάντηση

21-04-2023 16:16maria

Αναρωτήθηκα σήμερα δεν έχει κάποια πληρωμή . Για πάμε πάλι , Άμπε μπα μπλογκ ,του κηθε μπλόγκ Άμπε μπα μπλογκ του κηθε μπλόγκ ,μπληνγκ μπλογκ , σήμερα το μπλογκ στην Κρήτη. . σε καλή μεριά συνάδελφοι Κρητικοί τα χρήματα όταν τα πάρετε . Γιατί η πλατφόρμα ( gov ) έρχεται πάλι φορτομενη 😂 μέσα από νέφη ,λασποβροχες , και κλαταρησμενη,.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία