BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Φρένο σε σχέδια εμπόρων επιχειρούν οι θεσσαλικοί συνεταιρισμοί

Μια πρώτη κίνηση να μπει ένας φραγμός στο σχεδιασμό του ιδιωτικού εμπορίου για τις φετινές τιμές στα σιτηρά, προσπαθεί να βάλει μια δέσμη υγειών συνεταιρισμών της Θεσσαλίας, με σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια στη συγκέντρωση σιτηρών.

Συνεταιρισμοι_140623

6127
14

Όπως έχει γράψει από τις αρχές της εβδομάδας το Agronews, η πρώτη συνάντηση πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών από την καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, φαίνεται να δημιουργεί μια αντίρροπη δύναμη στα σχέδια του ελεύθερου εμπορίου για ισχυρή πίεση στις τιμές, ειδικά του σκληρού, φέτος, καθώς οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον δεν είναι ξεκάθαρες και ως γνωστόν… ο λύκος στην αντάρα χαίρεται.

Η πρώτη γραμμή άμυνας, απ’ ότι φαίνεται είναι δεν πουλάμε κάτω από αυτό που μπορούν να υποστηρίξουν για την εγχώρια παραγωγή οι διεθνείς τιμές (συνήθως στο σκληρό κινούμαστε αρκετά πιο πάνω) και δεύτερον δεν πουλάμε σε καμιά περίπτωση κάτω απ’ αυτό που υπαγορεύει, ειδικά φέτος, το κόστος παραγωγής.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, η φετινή καλλιεργητική χρονιά υπήρξε ιδιαίτερα απαιτητική, ενώ οι τιμές των αγροτικών εφοδίων και ιδιαίτερα των λιπασμάτων ξεκίνησαν από επίπεδα τα οποία δεν αντισταθμίζονται με κανένα τρόπο από τις τιμές παραγωγού που ακούγονται (χωρίς να συνοδεύονται από πράξεις) μέχρι τώρα στην αγορά. Βαρύς είναι ο λογαριασμός που γράφουν επίσης μέχρι τώρα οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τόσο από τα κόστοστη ενέργειας όσο και από τα τιμολόγια των ΤΟΕΒ  αλλά και των ενοικίων γης.  

Στη συνέντευξη που παραχώρησαν την Πέμπτη στη Λάρισα οι εκπρόσωποι των 5 συνεταιρισμών της Θεσσαλίας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

 Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι εκπρόσωποι πέντε αγροτικών Συνεταιρισμών της Νίκαιας, του Πλατυκάμπου, της Χάλκης, του Κιλελέρ και του ΘΕΣγη.

Στη συνέντευξη τέθηκε το ζήτημα  του αυξημένου κόστους παραγωγής των σιτηρών σε συνάρτηση με τη χαμηλή τιμή πώλησης που φαίνεται να διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Οι συνεταιριστές τόνισαν ότι οι παραγωγοί  καλλιέργησαν τα χωράφια τους με υψηλό κόστος (σπόροι,  φυτοφάρμακα,  λιπάσματα και πετρέλαια) , λόγω των τιμών που ίσχυαν από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Παρότι η μέση παραγωγή την φετινή χρονιά είναι  ικανοποιητική, η εκτίμηση τους είναι ότι οι τιμές  πώλησης είναι ιδιαίτερα χαμηλές και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων. Τόνισαν δε, ότι αν φέτος  δεν εισπραχθεί ένα λογικό κέρδος, του χρόνου θα υπάρχει μεγάλη δυσκολία για την καλλιέργεια των σιτηρών.

Στη συνέχεια, εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και δεσμεύτηκαν σε επόμενη συνάντηση τους να συζητήσουν τις ενδεδειγμένες  κινήσεις έτσι ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των  μελών των Συνεταιρισμών τους.

Πρότειναν επίσης  στα μέλη τους να αντιμετωπίσουν την υφιστάμενη κατάσταση με αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και λαμβάνοντας υπόψη  τη διεθνή συγκυρία  να μην προβούν σε βεβιασμένες ενέργειες οι οποίες πιθανόν θα αποβούν σε βάρος των συμφερόντων τους.

Εκτίμησαν ότι είναι ιδιαίτερα θετικό και ελπιδοφόρο το κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας που αναπτύχθηκε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ανάμεσα στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Παράλληλα, ως θετική εκτιμήθηκε και η διάθεση να ακολουθηθεί μία συγκεκριμένη, από κοινού, πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος του υψηλού κόστους και των χαμηλών τιμών. 

Συγκεκριμένα, τόνισαν με έμφαση ότι «άνοιξε ένα παράθυρο για την κοινή μας πορεία και τη μελλοντική, πολύπλευρη συνεργασία.  Έγινε ένα πρώτο βήμα συνεννόησης το οποίο μόνο σε θετική κατεύθυνση μπορεί να οδηγήσει.  Και αυτό δεν είναι άλλο από την αντίδραση στην υφιστάμενη δυσλειτουργία της αγοράς των σιτηρών».

Εκτίμησαν τέλος ότι το πρόβλημα θα πρέπει να μεταφερθεί στην κεντρική εξουσία και γι’ αυτό αποφάσισαν να ζητήσουν τη συνδρομή των τοπικών βουλευτών,  της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δήμων έτσι ώστε το πρόβλημα να κοινοποιηθεί και να επιτευχθεί  η καλύτερη δυνατή λύση.  Αναφέρθηκαν ειδικά στο γεγονός ότι οι βουλευτές που θα προκύψουν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα έχουν ήδη ένα ώριμο αίτημα που κατατίθεται από την πλευρά των αγροτών, το οποίο θα πρέπει να το μεταφέρουν  στους αρμόδιους φορείς και να επιδιώξουν την επίλυση του υφιστάμενου προβλήματος.

Κλείνοντας έκαναν την εκτίμηση ότι οι θέσεις τους για την παραγωγή και την πώληση των αγροτικών προϊόντων  θα υιοθετηθούν και από άλλους αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής με αποτέλεσμα να ισχυροποιηθεί έτι περαιτέρω η κίνηση που ξεκίνησαν για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν:

  • οι Πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Νίκαιας, Πλατυκάμπου, Χάλκης, Κιλελέρ και ΘΕΣγη

Αντώνης Ρεντζιάς,  Γιάννης Κουκούτσης,  Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, Απόστολος Μούσιος και Παναγιώτης Καλφούντζος

  • ο αντιπρόεδρος του ΘΕΣγη Βαγγέλης Παναγιώτου

το μέλος του Δ.Σ του συνεταιρισμού Χάλκης Νικόλαος Τσινούλη

 

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

17-06-2023 00:44 Πετρος

Πολύ βαρια φιλοσοφία παλληκαρια μου.--------------------------------------- Σας εγραψα και επροχθες οτι το 100% της ζημιας γινεται απο τους κομπινιέρηδες!------------------------------------------------ 1)Κατάργηση αμεσα της ελευθερίας ασκησης του επαγγελματος αυτου απο τον καθενα! ----------------------------------------------------- Οι κομπινιερηδες θα οριζονται συγκεκριμενα από τα αγροτικα σχήματα,αφού πρωτα θα οριζεται απο αυτά η τιμή πώλησης του σιταριου ,κριθαριου και λοιπων σιτηρων.------------------------------------------------------------------------ Κανενας δε θα μπορει ανεξελεγκτα να καβαλαει μια κομπινα ,να αλωνιζει σε μια περιοχη 100-200 στρεμματα απο μερικους κακομοιρηδες ή και περα-βρέχηδες σταρχιδιστες οι οποιοι πουλανε σε εξευτελιστικες τιμες,και μετα ο πειρατης κομπινιερης έχοντάς τα κανει πλακακια με τοπικούς και γενικούς εμπορους να δημιουργεί πονηρά τετελεσμενα στην αγορά με φτιαχτες τιμες.---------------------------------------------------------- ΤΟ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΑΛΩΝΙΣΜΑ Τ Ε Λ Ο Σ !!!!------------------------------------------------------- 2) ΑΜΕΣΑ υποχρεωτικη αναγραφη στα προιοντα του σουπερματκετ και γενικα του εμποριου της χωρας προελευσης των σιτηρων!!! Οπως γινεται και στο γάλα!!!

Απάντηση

16-06-2023 20:37THEODOR

Θετική κίνηση ....προσοχή ομως στον Ιούδα,.....οσον αφορά τους φίλους κτηνοτρόφους θα επρεπε να παρακαλούν για υψηλότερες τιμές στις ζωοτροφές......είναι απλό, σε λίγο καιρό το γάλα το πρόβειο από 1,60 θα πέσει κάτω από 1,00 ευρώ....το κρέας τα ιδια , θα κλαίμε ολοι μαζί τότε.........η κυβέρνηση θα καμαρώνει για την μείωση του πληθωρισμού.......είναι ομως βέβαιο οτι τη νύφη θα την εχει πληρώσει ο γεωργός και αργότερα ο κτηνοτρόφος που τώρα χαίρεται.....μόνος κερδισμένος θα είναι ο καταναλωτής.........ολα αυτά σύμφωνα με το σχέδιο .....εκτός αν υπάρχουν πιο κρυφά σχέδια σχετικά με την Ουκρανία κλπ

Απάντηση

16-06-2023 16:15ΤΣΑΤΣΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Μονο θετικα μπορει κανεις να δει αυτη την συναντηση.Μπραβο καταρχας σε αυτους τους συνεταιρισμους που υπαρχουν,σε αντιθεση με την περιοχη μου(ΡΟΔΟΠΗ) που διαλυθηκε και ειναι ακομα σε εκκαθαριση.Και μπραβο γιατι με γνωμονα το κοινο συμφερον των Συνεταιρισμων εναντια στους Εμπορους εγινε αυτη η συναντηση σαν αρχη.Μονο ετσι μπορει να αλλαξει το κλιμα και αμεσα και μεσομακροπροθεσμα υπερ των αγρτοτων

Απάντηση

16-06-2023 16:08Βλαδίμηρος

Καλά !!! Διαβάστε και λίγο ! Αν δεν πουλήσουμε νωρίς έστω 25 , το Σεπτέμβριο τα σκληρά σιτάρια θα είναι στα αζήτητα ! Ειδικά τα μεταβροχικά. Θα τα φάνε οι ψείρες στην αποθήκη! Κάντε αντίσταση για τα κοστολόγια, όχι για την τιμή πώλησης ή … μπορούμε να περιμένουμε να έρθει ο “βουλευτής” να ανεβάσει την αγορά !

Απάντηση

16-06-2023 15:47eletheras boskis

Εμείς οι παραγωγοί είτε παράγουμε φυτικά ,είτε ζωικά , φτωχοποιουμαστε κάθε χρόνο όλο και περισσότερο , ο εμπορας *" πίνει με καλαμάκι *" το αίμα του γεωργού και μετά με σωλήνα το * αίμα * του κτηνοτρόφου . Από Σεπτέμβρη η επιβίωση μας [όλων ] θα είναι ακόμη ποιο δύσκολη ( μείωση επιδοτήσεων , μιωση τιμών στα προϊόντα, αυξηση ρεύματος αφού θα μειωθη η ενισχηση κτλ ,κτλ ) οι έμποροι ζωοτροφών θα αγοράσουν φτηνα από γεωργούς και οι γαλοκτοβιομηχανιες σαν πρόφαση την πτώση της τιμής των ζωοτροφών ετοιμάζουν μιωση μεγάλη στην τιμή του γάλακτος , είδη έλαβα τιμολόγιο ( Μαϊου ) 0,07 κάτω και έπεται και συνέχεια. Όλα τα * κοράκια * πλουτίζουν εις βάρος μας , . Καλό θα ήταν να μην έχουμε και λογοδιαμαχιες μεταξύ μας . Μην ξεχνάτε ότι : Το ένα χέρι νιβει το άλλο και τα δύο τα πρόσωπο . Έτσι πρέπει να συμβαδιζουμε .

Απάντηση

16-06-2023 13:50THANOS

σοβαρός και με επιχειρήματα ατράνταχτα ο φίλος κτηνοτρόφος . μόνο να θυμηθεί ποιος έδινε ζωοτροφές επί πιστώσει (όταν το γάλα ήταν στα τάρταρα ) έως τον απρίλιο της επόμενης χρονιάς με τιμή ίδια και ο ένας βοηθούσε τον άλλο .τώρα μάλλον εσύ φίλε μου είσαι πολύ μεγάλος για βοήθεια. (χαιρετισμούς στους ομοίους σου)

Απάντηση

16-06-2023 12:15Ο ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΝΑΓΟ ΠΑΡΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ..ΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΨΕΥΔΟΕΜΠΟΡΩΝ...ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ..;;..ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ...?

Απάντηση

16-06-2023 10:10ΑΓΡΟΤΗΣ

Καημένε τσοπάνη(κτηνοτρόφος) τραβά βγάλε τα ζα σου στη βοσκη και ασε της μπούρδες που λες

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

16-06-2023 00:35Κτηνοτρόφος

Για ποιες παραγωγές μιλάς πως είναι 50 τις εκατό κάτω? Μήπως για τα 30 στρεμματακια που καλλιεργείς εσύ? Αλίμονο αν μπορούσατε εσείς να καθορίσετε τις τιμές στην αγορά.Φετος θα πουλήσετε με ζημιά.Ειτε στην αποθήκη το βάλετε,είτε στα αλώνια το δώσετε, φέτος θα πουλήσετε με ζημιά.Ετσι για να βάλετε μυαλό.Οταν βάζατε την ταφόπλακα στους κτηνοτρόφους είσαστε και σεις από κάτω, αλλά δεν το ξέρατε !

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

15-06-2023 21:46THANOS

επιτέλους επιστρέφει η σοβαρότητα . οι ανωτέρω συνεταιρισμοί τιμούν τον ρόλο τους στην αγορά . Οι παραγωγές είναι στο 50% μείον ας βρούν οι δήθεν έμποροι παπαγάλοι του κινητού σιτάρια σκληρά .

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία