BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Καψάλα λόγω καύσωνα στα φασολοχώραφα σε Δυτική Μακεδονία και Νευροκόπι

Σοκαρισμένα φυτά που παρά τις φροντίδες και τα πολλαπλά ποτίσματα, καθυστερούν να μεγαλώσουν και απορρίπτουν την πλειονότητα από τα άνθη και τους καρπούς που πρόλαβαν να «δέσουν», είναι η εικόνα που αντικρύζουν αυτή την περίοδο στα χωράφια τους οι φασολοπαραγωγοί στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και στο Νευροκόπι της Δράμας.

Screenshot_2023-08-07_at_12_43_31

Λεωνίδας Λιάμης

8
0

Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις με τις χαμηλές θερμοκρασίες το Μάιο και τον Ιούνιο είχαν αφήσει, ήδη, το αρνητικό αποτύπωμά τους στην καλλιέργεια, αφού οι όψιμες φυτεύσεις δεν προχώρησαν κανονικά και σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκαν επανασπορές των χωραφιών.

Τη χαριστική βολή ωστόσο, την επέφερε ο παρατεταμένος καύσωνας του Ιουλίου, καθώς στην Καστοριά καταγράφηκαν θερμοκρασίες ακόμη και άνω των 40 βαθμών Κελσίου, αποτελειώνοντας τα ζορισμένα φυτά, που έτσι και αλλιώς είχαν καχεκτική ανάπτυξη.

«Τέτοια χρονιά δεν έχω ξανασυναντήσει στα 50 χρόνια που καλλιεργώ φασόλια. Από το ξεκίνημα φέτος πήγε στραβά με τις βροχές στη σπορά και στραβά συνεχίζεται και έτσι φαίνεται πως θα τελειώσει. Τα φυτά δεν έχουν τίποτε επάνω. Η εικόνα τους είναι απελπιστική. Μερικά είναι ακόμη στη μέση του καλαμιού, δεν προχωρούν και δεν φουντώνουν και όσα κατάφεραν να ανέβουν και είχαν πιάσει άνθη ή καρπό τα έριξαν από την πολλή ζέστη που συνοδεύτηκε και με λίβα», ανέφερε στην Agrenda ο Παύλος Φιλιάδης, παραγωγός από τα Λακκώματα της Καστοριάς, με οικογενειακή εκμετάλλευση 150 στρεμμάτων φασολιών.

Μεγάλη είναι η ζημιά και στις φυτείες των Πρεσπών, στη Φλώρινα. «Η κατάσταση φέτος είναι πολλή χειρότερη από τη χρονιά που είχαμε πάλι καύσωνα στην περιοχή. Για σχεδόν 20 ημέρες ο υδράργυρος δεν έπεφτε από τους 38 έως 40 βαθμούς Κελσίου και μιλάμε για ένα οροπέδιο εδώ στα χωριά των Πρεσπών, στα 900 – 1.000 μέτρα υψόμετρο» περιγράφει ο Μιχάλης Ναλμπαντίδης, παραγωγός και πρόεδρος του τοπικού ΤΟΕΒ.

Με δεδομένο ότι μέχρι τώρα ουσιαστικά δεν υπάρχει παραγωγή πάνω στα φυτά, ο συνομιλητής μας ανέφερε πως η ελπίδα των παραγωγών είναι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες από εδώ και πέρα, μήπως και καταφέρουν να πάρουν κάποια κιλά ανά στρέμμα. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 7 Αυγούστου, επιτροπή με εκπροσώπους από το Δήμο, τον συνεταιρισμό φασολοπαραγωγών Πρεσπών και τον ΤΟΕΒ, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, για να δοθεί μια οριζόντια αποζημίωση για τις ζημίες του καύσωνα, γιατί σε άλλη περίπτωση η συνέχιση της καλλιέργειας, που ήδη έχει μειωθεί σε 9.000 – 10.000 στρέμματα από 16.000 στρέμματα πριν λίγα χρόνια, θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο.

Η ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των φασολοπαραγωγών Καστοριάς και Φλώρινας ετέθη και στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης - Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, σε συνάντηση που έγινε το προηγούμενο Σάββατο στα Γιαννιτσά. «Κομιστής» του αιτήματος ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θωμάς Μάνος, ο οποίος σημειώνει πως υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον κ. Σταμενίτη κι αναμένονται τα περαιτέρω.

Προβλήματα κυρίως στην ποικιλία του «γίγαντα», αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί του Νευροκοπίου. «Στα πιο όψιμα πέφτουν τα άνθη και δεν καρπίζουν καθόλου», αναφέρει ο Θεόδωρος Ιφόγλου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορεινών Προϊόντων Νευροκοπίου, για να προσθέσει πως «φέτος είναι και διπλάσια τα έξοδα στο γίγαντα, καθώς έγιναν και πολλές επανασπορές».

Με το «αριστερό» ξεκινά η σεζόν και για τους παραγωγούς φασολιού στην περιοχή του Δήμου Βόλβης στη Θεσσαλονίκη. Όπως επισημαίνει ο παραγωγός Δημήτρης Τεκίδης, λόγω του καύσωνα η σπορά για το πλατύ και το στρόγγυλο φασόλι έχει καθυστερήσει και οι παραγωγοί αναγκάζονται να ποτίσουν τα χωράφια πριν το φύτεμα, γεγονός που ανεβάζει και το κόστος και θα οψιμήσει και τη συγκομιδή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία