BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Πνίγηκαν χωριά στη Θεσσαλία, μεγάλο είναι το μέγεθος της καταστροφής

Άνθρωποι χάθηκαν, χωριά και κεφαλοχώρια βούλιαξαν σε τόνους λάσπης και γύρω τους ο θεσσαλικός κάμπος μετατράπηκε σε λίμνη που έπνιξε μέσα της εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, μόλις μερικές εβδομάδες πριν τη συγκομιδή, με τον απολογισμό ακόμα αδύνατο έως ότου αποτραβηχτούν τα νερά. Εντωμεταξύ, σύσκεψη έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, το βράδυ της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου, ζητώντας να προχωρήσει σε αποζημιώσεις ο ΕΛΓΑ το συντομότερο δυνατό.

373353118_245032614672868_74420170418226806_n

5385
14

Ολόκληρη η Θεσσαλία αφέθηκε ανοχύρωτη στο μάτι του «κυκλώνα» Ντάνιελ που επί συνεχόμενα 24ωρα έριξε τόσο νερό όσο συνολικά πέφτει σε δύο χρόνια. Βάρκες βγήκαν στην καρδιά του κάμπου, στο τρίγωνο ανάμεσα σε Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα, για να μαζέψουν εκατοντάδες εγκλωβισμένους. Σποράδες, Φθιώτιδα και Βόρεια Εύβοια, δοκιμάζονται εξίσου ακραία.

View this post on Instagram

A post shared by Agronews (@agronewsgr)


Ο ούτως ή άλλως απροετοίμαστος κρατικός μηχανισμός απέτυχε στο να προλάβει μια τέτοια καταστροφή, που κρατά ακόμα και σήμερα εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς νερό, τρόφιμα και στεγνά ρούχα, μαζί με μια απελπιστική αγωνία για την επόμενη ημέρα, όσο ακόμα, ειδικά στον Παλαμά, οι μνήμες είναι νωπές μαζί με κάποιες εκκρεμότητες αποζημίωσης που άνοιξε ο επίσης καταστροφικός Ιανός το 2021.

Στον απόηχο μιας ακόμα σκηνής βιβλικής καταστροφής, κατά την οποία θεριεμένες φλόγες σβήνουν μόνο από ορμητικές καταιγίδες, η αμηχανία της κυβέρνησης είναι εκκωφαντική. Η προγραμματισμένη για το Σάββατο επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αναβάλλεται για την ερχόμενη εβδομάδα, με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει Σάββατο και Κυριακή στις πληγείσες περιοχές, όσο το επιτελείο του, τού ξαναγράφει την ομιλία και κάνει νέους υπολογισμούς για μια έστω υποτυπώδη πρώτη αποζημίωση προς τους πληγέντες.

Τραγωδία στον Δομοκό, καθώς εντοπίστηκε νεκρός ο 49χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

  

Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε σε σημείο που είχε καταστεί δύσβατο και απροσπέλαστο από όσα κατέβασαν οι χείμαρροι που προκάλεσαν ανυπολόγιστη καταστροφή στην περιοχή. H 7η ΕΜΑΚ τον εντόπισε καταπλακωμένο από φερτά υλικά.

Αποκαρδιωτική η κατάσταση στον κάμπο της Καρδίτσας

Σχεδόν το σύνολο των χωριών του κάμπου της Καρδίτσας βρίσκονται κάτω από το νερό από τη έντονη βροχόπτωση ενώ σε πολλά χωριά στο δήμο Παλαμά οι άνθρωποι, στη πλειονότητά τους αγρότες, συμπληρώνουν 24ωρο εγκλωβισμένοι σε στέγες, πάνω σε κεραμίδια ή σκαρφαλωμένοι στις κομπίνες των τρακτέρ, αναμένοντας χείρα βοηθείας.

 
Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι στον Δήμο Παλαμά, ενώ το νερό έχει φτάσει το ένα μέτρο.


Έχει ζητηθεί παρέμβαση από τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΜΑΚ, ενώ ζητούνται και ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

Στο Μουζάκι κατέρρευσε διώροφο κτίριο, δίπλα στον ποταμό Πάμισο που είχε ανεβάσει τη στάθμη του.

Αρκετά νερά και λάσπες «μπήκαν» μέσα στο Μουζάκι, με τους κατοίκους να δίνουν μάχη να μην πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα. 

Πλημμυρισμένα είναι χωριά και στους δήμους Καρδίτσας και Σοφάδων.

Τα χωριά του Πηνειού βούλιαξαν στη λάσπη

Δραματική είναι η κατάσταση και στα χωριά πέριξ του Πηνειού ποταμού τα οποία πλημμύριζαν συνεχώς από το απόγευμα της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου. Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε υποδομές, περιουσίες και αγροτικές καλλιέργειες.

Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες πεδινά στρέμματα που εκτείνονται προς τον Βόλο αλλά και προς τα ενδότερα του κάμπου, με παραγωγούς να περιγράφουν μια κατάσταση που θέλει ακόμα και τις υποδομές και τα συστήματα άρδευσης να έχουν παρασυρθεί από τα νερά, κάτι που μένει να φανεί μόλις αυτά τραβηχτούν, αλλά είναι ενδεικτικό της αγωνίας που έχει κυριεύσει τους αγρότες.

 Καλλιέργειες όπως το βαμβάκι που βρίσκεται στα τελευταία στάδια πριν τη συγκομιδή, ενδέχεται να έχει ολική καταστροφή σε περίπτωση που δεν αποτραβηχτούν σύντομα τα νερά, ενώ ένα 10% βιομηχανικών ντοματών που δεν είχαν ακόμα συγκομιστεί, θεωρείται δεδομένο πως έχει καταστραφεί. Για να εκτιμηθεί το εύρος της καταστροφής, θα χρειαστεί να αποτραβηχτούν τα νερά, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τον καιρό που θα διαδεχτεί την ψυχρή λίμνη που αφήνει ακόμα ένα στίγμα στην φετινή αγροτική παραγωγή.

Ξενύχτια με τον φόβο της υπερχείλισης

Με τον φόβο της υπερχείλισης του ποταμού Σπερχειού ξενύχτησε το βράδυ της Τετάρτης η Λαμία και η ευρύτερη περιοχή της που σήμερα μετρά τις πληγές της. Από τα πρώτα στοιχεία, μέσα στην πόλη και σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού δικτύου στον Δήμο της Λαμίας, αλλά και στη δυτική Φθιώτιδα έχει καταστραφεί. Οι αγρότες δεν μπορούν να φτάσουν στα χωράφια τους, για να διαπιστώσουν  την καταστροφή στις καλλιέργειες τους και τις αγροτικές τους εγκαταστάσεις.

 

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στην Ζαγορά

Όπως καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς, οι κεντρικοί και οι αγροτικοί δρόμοι είναι διαλυμένοι, επίσης οι καλλιέργειες μήλων, καστανών και ελιών έχουν υποστεί τεράστια ζημιά.

Σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής, η εικόνα που επικρατεί στις καλλιέργειες είναι σοκαριστική, δέντρα έχουν παρασυρθεί, τα μήλα έχουν πέσει εξαιτίας του ανέμου και υπάρχει και φθορά λόγω του χαλαζιού που έπεφτε κατά τόπους. Οι καστανιές έχουν και αυτές μεγάλες ζημιές λόγω των έντονων ανέμων.

Οι δρόμοι είναι κλειστοί για τα χωράφια, αλλά και μέσα στο χωριό επικρατεί παρόμοια εικόνα.Δήμος, Περιφέρεια και κυβερνήσεις έχουν μεγάλη ευθύνη, καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος, ενώ για σχεδόν δύο 24ωρα δεν υπήρχε ρεύμα στη Ζαγορά αλλά ούτε και σήμα για το τηλέφωνο. Επιπλέον, σε όλες τις περιοχές της Μαγνησίας, και μέσα στον Βόλο και στα περίχωρα, υπάρχουν δρόμοι και γέφυρες που έχουν καταστραφεί σε σημείο που να έχουν αποκόψει την κυκλοφορία ακόμη και του Βόλου με το Πήλιο, ενώ η κατάρρευση της Γέφυρας των Καλών Νερών έχει δημιουργήσει προβλήματα στην οδική σύνδεση με το Πήλιο, στο οποίο οι κάτοικοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους οι περισσότεροι χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα.

 

Ράβδισε ελιές το χαλάζι στην Ηλεία

Το πρώτο πέρασμα της κακοκαιρίας προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε ελαιώνες και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή της Ηλείας, ενώ ένα δεύτερο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται στη Νότια Ελλάδα μετά την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου κρατά σε εγρήγορση ειδικά τους ελαιοπαραγωγούς στην Κρήτη. Αν και οι βροχές αυτές έρχονται να ευνοήσουν την ελαιοκαλλιέργεια, αρκετοί προτρέχουν και σε επερχόμενα θέματα με τον δάκο και το γλοιοσπόριο. Την περασμένη εβδομάδα πάντως, στην Ηλεία «χτυπήθηκαν» τα χωριά Λούβρο, Υψηλόν και Βασιλάκι, από ένα πρωτοφανούς έντασης φαινόμενο δυνατής βροχής, ανέμων και χαλαζιού κατά την διάρκεια του οποίου ελιές μαζί με άλλα καρποφόρα, ραβδίστηκαν με μεγάλη ένταση από το χαλάζι.

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

08-09-2023 03:12Sakis

Έχουμε πολύ σωστά αντιληφθεί όχι αυτήν την καταστροφή αλλά αυτήν που θα έρθει μετά από αυτήν.Ειδαμε σαν λαός εν έτη 2023 να ξελασπωνουν κ να ξεχωνιηζουν ακόμα JCB.Ειδαμε φρεάτια αντί να δέχονται νερό να αναβλιζουνε νερό,Είδαμε πολίτες να αγοράζουνε αντλίες νερού για να κάνουνε την δουλειά αλλονων,είδαμε πολίτες να ζητούμε βοήθεια από τοπική πυροσβεστική κ να τους παραπέμπουνε σε άλλη πόλη,είδαμε άσφαλτους 5-7 πόντων το πολύ να ξεκολλάνε σαν χαρτόνια,ακόμα είδαμε εν έτη 2023 κολόνες τις δεη να πέφτουνε κ να ξαναπεφτουνε,ακόμα υπόγειες καλωδιώσεις μετά από 50 χρόνια,είδαμε αστυνομικούς να κάνουνε την δουλειά της πυροσβεστικής κ το αντιστροφο,είδαμε πάλι νεκρούς κτηνοτρόφους μετά από πυρκαγιές κ σε πλημμύρες που εσείς τους περιγελατε κ τους εκβιάζεται με τους μεγάλο βιομηχάνους,είδαμε σπίτια να κρατουνε το νερό αντί αναχωμάτων,καθημερινά βιώνουμε μίζες δημάρχων για τις επερχόμενες εκλογές.Μπορει με τα κανάλια σας κ τα μέσα τα οποία διαθέτετε να τα κρύβετε όλα αυτά αλλά πλέον ο λαός δεν είναι βλάκας.Οπωσδηποτε κανείς δεν λέει ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις τα φυσικά θεϊκά ακραία φαινόμενα όπως εσείς τα λέτε κλιματική αλλαγή αλλά ξεβρακωνεστε κ με 10 πόντους νερο κ με 10 πόντους χιόνι.Συγνωμη κύριε πρωθυπουργε εσείς δεν είστε αυτός που οδηγησατε κόσμο σε πτωχεύσεις,σε αυτοκτονίες,σε μεταναστεύσεις,σε χρεωκοπειες,σε κατασχέσεις κα? Τι θα κάνετε ακριβώς κ τι θα πείτε στους φτωχούς αυτούς ανθρώπους?Που χάσανε δουλειά κ σπίτι για να έχετε όλοι εσείς τα υπερυψωμένα βόρειων προαστείων? Είστε πολύ μικρός μπροστά σε όλους αυτούς.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

08-09-2023 01:05Sakis

Όταν η χώρα αυτήν ζει το ένα έγκλημα μετά το άλλο και να θέλεις να μην πιστεύεις αυτά που λέει ο Γιώργος δεν μπορείς πλέον.Κουραγιο κ δύναμη σε αυτούς που περνάνε δύσκολες στιγμές τούτη την ώρα.Και μια παράκληση στον πρωθυπουργό μην επισκεφτείς τα Θεσσαλικά εδάφη,δεν θέλουμε να μας βρει και άλλο κακό.

Απάντηση

07-09-2023 22:46Αγρότης

Να πάτε μαζί για τις ταυτότητες

Απάντηση

06-09-2023 20:35Γιωργος

θα θερισουμε ολοι μας ο,τι σπειραμε.οργη και καταστροφη.και πιο πολυ ακομα οι αμετανοητοι,οι αθεοι,που ψηφιζουν χωρις πιστη και χωρις φοβο Θεου.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-09-2023 15:28Γιωργος

Μην σας κακοφαινεται που καταστραφηκε η οικουμενη.ειναι απορροια της επιλογης για πρωθυπουργο εναν αφορισμενο απι τον κοσμο.θα πληρωσουμε ολοι μας,αλλα δεν φταιμε ολοι.ολοι εκεινοι που εις γνωσιν τους ψηφισαν εναν αφορισμενο/αναθεματισμενο,ειναι συνενοχοι.θα βρουν ακομα χειροτερα κακα την χωρα μας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (7)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία