BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Στοίχημα η συνέχιση της καλλιέργειας βαμβακιού για την περιφέρεια Θεσσαλίας, οι προτάσεις Κουρέτα για αντιπλημμυρική θωράκιση

Τις προτάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας παρουσίασε ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας την Τρίτη 12 Μαρτίου, οι οποίες στο μόνο που έρχονται σε αντιδιαστολή με την ολλανδική εταιρεία HVA είναι στο κομμάτι που αφορά στην αποστράγγιση και διαχείριση των νερών της Κάρλας.

kalliergeia-vamvakiou-thessalia

121
2

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ζητούμενο στην μετά Daniel εποχή, το βαμβάκι, ένα προιόν με «τεράστια προστιθέμενη αξία για τη Θεσσαλία αλλά κατηγορείται ότι είναι “υπαίτιο”.» να συνεχίσει να καλλιεργείται.

Το κείμενο των προτάσεων της περιφέρειας Θεσσαλίας, αφορά σε μια συλλογική δουλειά περίπου πέντε μηνών, που έχει γίνει από περισσότερα από 40 άτομα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τις τεχνικές υπηρεσίες και τους συνεργάτες μηχανικούς. Όπως τόνισε ο Δημήτρης Κουρέτας κατά την παρουσίαση των προτάσεων σε συνέντευξη τύπου «ο προγραμματισμός αυτός θα είναι πάρα πολύ χρήσιμος στην προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση και την Ολλανδική εταιρεία HVA» στη διαδικασία εκπόνησης του τελικού πλάνου, την τελική μορφή του οποίου θα έχουμε στη διάθεσή μας μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο ουσιαστικά είναι τέσσερα προβλήματα: ο συνεχιζόμενος κίνδυνος πλημμυρών του 50% των καλλιεργειών, η δραματική μείωση της διαθεσιμότητας του αρδευτικού νερού, η διάβρωση των επικλινών εκτάσεων και η υποβάθμιση της γονιμότητας των περισσότερων εδαφών».

Η κοστολόγηση των προτάσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας αγγίζει τα 2 δις ευρώ, σχεδόν το μισό δηλαδή από το κόστος που προτείνει η Ολλανδική εταιρεία, για τη διάθεση των οποίων αναμένεται να γίνει ακριβής συμφωνία με την Κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουρέτας, υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ Περιφέρειας και HVA στα περισσότερα ζητήματα του σχεδιασμού των έργων. Το κύριο σημείο διαφωνίας έγκειται στην αποστράγγιση και διαχείριση των νερών της Κάρλας. «Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να φτιαχτεί το έργο από την Κάρλα μέχρι το Αιγαίο, να οδηγούμε το νερό από τον Πηνειό και το φράγμα της Γυρτώνης προς στο Αιγαίο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στη δημιουργία σήραγγας η οποία είχε προταθεί τους προηγούμενους μήνες, την οποία χαρακτήρισε ως «βαλβίδα ασφαλείας» για τη Θεσσαλία.

Έκανε ακόμα λόγο για τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στο κανάλι του Παγασητικού, σε σχέση με πριν 60 χρόνια που δημιουργήθηκε το έργο, λόγος για τον οποίο «θα ήταν πιο συνετό το νερό να πηγαίνει στην ανοιχτή θάλασσα του Αιγαίου», έργο το οποίο, μαζί με τα συνοδά έργα, ανέρχεται περίπου στα 50 εκ. ευρώ. Όπως εξήγησε, λόγω των φερτών υλικών στην περιοχή, υπάρχουν σημεία στα οποία μιλάμε για κανάλι, ενώ σε άλλα για τάφρο, ενώ υπάρχουν “εγκλωβισμένα” περίπου 7 εκ. κυβικά νερού, τα οποία θα οδηγηθούν προς τον ταμιευτήρα της Κάρλας σε περίπου τρεις εβδομάδες. Μόλις τελειώσει, θα δώσουμε εικόνα για το αν μπορεί να επισπευστεί η απάντληση σε ολόκληρη την Κάρλα».

Όσον αφορά στα ορεινά φράγματα, μαζί με εκείνα της Πύλης, του Μουζακίου και του Ενιπέα, που αποτελούν «πολύ μεγάλη ασπίδα στην ορεινή περιοχή της Θεσσαλίας», το κόστος τους ανέρχεται συνολικά γύρω στα 500 εκ ευρώ. Ταυτόχρονα, τα έργα ορεινής υδρονομίας, υπολογίζονται στα 500 εκ. κυβικά.

Αναφορικά με το ζήτημα του βαμβακιού, που αποτέλεσε αντικείμενο διαφωνίας τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Κουρέτας τόνισε πως έχει «τεράστια προστιθέμενη αξία για τη Θεσσαλία αλλά κατηγορείται ότι είναι “υπαίτιο”. Θα πρέπει να φροντίσουμε να κλείσει το υδατικό έλλειμα και να συνεχίσει να καλλιεργείται το βαμβάκι». Έκανε επίσης λόγο για την παύση λειτουργίας των περισσότερων βιοτεχνιών νηματουργίας και κατασκευής ρούχων, πολλές από τις οποίες λειτουργούσαν στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, που είχε ως συνέπεια την εισαγωγή προϊόντων από την Τουρκία. «Ο στρατός παίρνει ρούχα από τα Άδανα. Αυτό νομίζω μπορούμε να το αλλάξουμε. Θα πρέπει να κοιτάξουμε πολύ πάνω στη μεταποίηση του βαμβακιού», δήλωσε επιπλέον.

Για τα έργα στην περιοχή του Αχελώου και οι δύο πλευρές συγκλίνουν στο ότι θα πρέπει να γίνει μεταφορά του φράγματος της Συκιάς, για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται για εκτροπή.

Δείτε εδώ τις προτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση


Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

18-03-2024 19:15Colleen

The benefits gone over in this discussion forum string underscore the important role that essay composing solutions play in helping pupils throughout their scholastic trip. As somebody that has utilized these services, I can directly attest to their considerable influence on my academic success. https://press.farm/budget-travel-tips-without-breaking-the-bank/ I reverberate deeply with the focus placed on expert support, quality assurance, and effective time monitoring. Having access to seasoned authors who offer customized advice has actually significantly improved the caliber of my essays and strengthened my comprehension of tough topics. In addition, the assurance of creativity and adherence to academic criteria has instilled self-confidence in me, knowing that my work is authentic and legitimate. Additionally, the punctual shipment of essays has actually enabled me to stay arranged with my projects and alleviate final stress and anxiety. Finally, I completely agree with the beliefs shared in this discussion forum string. Essay composing solutions are vital resources for trainees striving for scholastic excellence, and I am grateful for the advantages they have actually provided in helping me reach my instructional goals.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία