BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς στις 30 Μαρτίου

Το Σάββατο 30/3 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Ζαγοράς στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς, ενώ την Κυριακή 31/3 θα συμμετάσχει στον αποκλεισμό του Κιλελέρ.

zagoras

27
0

Ο Αγροτικός Σύλλογος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει πολλές παρεμβάσεις, αγωνιστικές δράσεις. Με εφόδιο την πολύμορφη δράση προχωράει και δυναμώνει τον αγώνα για την επιβίωση τον βιοπαλαιστών αγροτών της Ζαγοράς.

Τα προβλήματα των αγροτών συνεχώς οξύνονται και η ύπαιθρος ερημώνει. Το χαλάζι, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις, η ξηρασία, τους συνοδεύουν μόνιμα τα τελευταία χρόνια, καταστρέφουν συχνά τις καλλιέργειές τους, με αποτέλεσμα ο κόπος τους να πηγαίνει χαμένος, να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα.

Μια τέτοια κατάσταση αντιμετώπισαν και φέτος οι αγρότες της Ζαγοράς με μια δύσκολη άνοιξη, έπειτα το φθινόπωρο που χτυπήθηκε η περιοχή από τις δύο πλημμύρες κατά σειρά Daniel και Elias που κατά την διάρκεια αυτών έριχνε χαλάζι και επικρατούσαν δυνατοί άνεμοι ως αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής. Χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με το 2022 η παραγωγή το 2023 ήταν μειωμένη κατά 60% και η ποιότητα είναι υποβαθμισμένη. Ζημιά υπέστησαν πολλά προϊόντα όπως τα μήλα, κάστανα και καρύδια.

Ο Αγροτικός Σύλλογος οργάνωσε από την πρώτη στιγμή δράσεις αλληλεγγύης, μεγάλες κινητοποιήσεις στην κεντρική πλατεία της Ζαγοράς, στο δημαρχείο της Ζαγοράς, μηχανοκίνητες πορείες στην πόλη του Βόλου, συμμετείχε με λεωφορείο στα συλλαλητήρια του ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ στην Λάρισα, στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην AGROTICA αλλά και στην Αθήνα.

Η αγωνιστικότητα, η μαζική συμμετοχή των αγροτών έφερε κάποια αποτελέσματα. Βέβαια υπήρξαν αδικίες από μεριάς κυβέρνησης τόσο σε Πανθεσσαλικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό.

Οι προκαταβολές που πήραν οι αγρότες αφορούσαν μόνο τα κόκκινα μήλα της Μαγνησίας και άφησε απέξω τους αγρότες της Αγιάς που είχαν επίσης μεγάλες ζημιές. Οι υπόλοιπες ποικιλίες μήλων όπως Γκαλά, Φούτζι δεν πήραν προκαταβολή στην Ζαγορά και γενικότερα στην Μαγνησία γεγονός παράλογο και άδικο.

Στα κάστανα και στα καρύδια οι προκαταβολές ήταν πενιχρές παρόλη την μεγάλη αυτή καταστροφή και δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση την ζημιά. Και εκεί υπήρξαν διαφοροποιήσεις με άλλους νομούς αλλά και στον ίδιο νομό Μαγνησίας όπου η Δράκεια δεν συμπεριλήφθηκε στην πληρωμή.

Οι Αγροτικοί δρόμοι καταστράφηκαν ολοσχερώς. Πολλοί αγρότες δεν μπήκαν καθόλου στα χωράφια να συλλέξουν την παραγωγή τους. Η εικόνα των αγροτικών δρόμων σήμερα δεν έχει αλλάξει και πολύ, δημιουργώντας δυσκολίες στη μετακίνηση. Υπάρχουν τεράστιες καταστροφές στα ήδη υποβαθμισμένα συστήματα άρδευσης και αυτό θα φέρει μεγάλες δυσκολίες στην νέα καλλιεργητική περίοδο.

Όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν σε μια χρονιά που το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη και με τον ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει στο 100% να μην δέχεται να κάνει συμψηφισμό των οφειλών με την αποζημίωση.

Επίσης το κέντρο υγείας της Ζαγοράς έχει τραγικές ελλείψεις από ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό.

Στα παραπάνω προβλήματα που κάθε χρόνο γιγαντώνονται με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, περιφεριακών αρχών και δημοτικών, οι οποίοι βάζουν τις ανάγκες και τις ζωές μας στο ζύγι κόστους-οφέλους μπορεί να διεκδικήσει λύσεις μόνο ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας με τους Αγροτικούς Συλλόγους την Ομοσπονδία και την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Ο Αγροτικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει τις εξής δράσεις για το επόμενο διάστημα.

Το Σάββατο 30/3 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Ζαγοράς στις 12 το μεσημέρι και καλεί όλους τους φορείς της περιοχής.

Την Κυριακή 31/3 θα συμμετέχουν στον αποκλεισμό του Κιλελέρ.

Και την Πέμπτη 4/4 θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση με θέμα απολογισμός και εκλογές.

Διεκδικούμε: 

-Να αποζημιωθούν δίκαια 1000 ευρώ το στρέμμα σε μήλα, κάστανα και καρύδια το σύνολο των αγροτών.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος 200 ευρώ ανά στρέμμα σε ελιές, αχλάδια και κεράσια.

-Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά.

-Άμεση αποκατάσταση για τα κατεστραμμένα γεφύρια και δρόμους.

-Άμεση επισκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας που είναι σε μαύρα χάλια.

-Άμεση αναβάθμιση και συντήρηση του απαρχαιωμένου συστήματος άρδευσης και ύδρευσης.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές στην λαϊκή κατανάλωση.

-Μείωση του κόστους παραγωγής.

-Αφορολόγητα καύσιμα.

-Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

-Επιδότηση των λιπασμάτων, φαρμάκων και δέντρων.

-Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη κατανάλωσης, για την ικανοποίηση αναγκών της αγροτικής οικογένειας.

-Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

-Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις.

-Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

-Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν.

-Να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

-Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς που είναι υποστελεχωμένο από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

-Να γίνει με κρατική ευθύνη, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα στην περιοχή στην οποία εκδηλώνονται συχνά πλημμύρες και να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης για τα χωριά, τα σπίτια, τα χωράφια και τις εγκαταστάσεις της περιοχής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία