
Στην περιοχή των Πρεσπών, στη Φλώρινα, οι χαµηλές θερµοκρασίες του Απριλίου έσπρωξαν τη διαδικασία χρονικά περίπου 10 µε 15 ηµέρες πιο πίσω και η σπορά θα ολοκληρωθεί 15 µε 20 Μαΐου. Η καθυστέρηση αυτή, πάντως, προς το παρόν δεν επηρεάζει αρνητικά την καλλιέργεια. Στην Καστοριά, αντίστοιχα, η σπορά βρίσκεται σε πιο προχωρηµένο στάδιο, µε την οψίµισή της να µην ξεπερνά την εβδοµάδα. Μάλιστα, µια βροχή που έπεσε προ ηµερών στο νοµό, αποδείχθηκε «βάλσαµο» για όσους είχαν φυτέψει λίγο µετά τις 20 Απριλίου και ήδη στα συγκεκριµένα χωράφια βγήκαν και τα φυτά.
Ωστόσο, και στα δύο παραγωγικά κέντρα οι εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν µε φασόλια φέτος εκτιµάται πως θα παραµείνουν σταθερές στα περσινά επίπεδα, αν δεν παρουσιάσουν και πάλι µια µείωση.
Η ζηµιά από τον παρατεταµένο καύσωνα πέρυσι το καλοκαίρι έφτασε και στο 90% και αν ο ΕΛΓΑ δεν έδινε αποζηµιώσεις, φέτος η κατάσταση στην καλλιέργεια θα ήταν αποκαρδιωτική, διότι η απώλεια εισοδήµατος από την εξαιρετικά µειωµένη παραγωγή, δεν θα µπορούσε να αντισταθµιστεί από τις πωλήσεις, παρότι οι τιµές στη χονδρική ήταν πολύ καλές, πιάνοντας 5,20 ευρώ στο πλακέ, 5,70 ευρώ στους γίγαντες και 5,90 ευρώ στους ελέφαντες.
«Ευτυχώς χορηγήθηκε στους πληγέντες, οριζόντια, µια αποζηµίωση 720 ευρώ το στρέµµα για τους γίγαντες και τους ελέφαντες κι από 650 ευρώ για τα πλακέ» είπε στην Agrenda ο Κωνσταντίνος Ναλµπαντίδης, πρόεδρος του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών «Ο Πελεκάνος», στην Πρέσπα.
Λιγότερα φέτος κατά 1.000 στρέμματα για μείωση ρίσκου
Ρισκάροντας µια εκτίµηση, ο πρόεδρος του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών «Ο Πελεκάνος», Κωνσταντίνος Ναλµπαντίδης υπολογίζει πως στα χωριά της περιοχής φέτος θα σπαρθούν περί τα 8.000 στρέµµατα, περίπου 500 – 1.000 στρέµµατα λιγότερα από πέρυσι. «Ο κόσµος δεν αντέχει πλέον µε τις ζηµιές, που προκαλούνται κάθε χρόνο από τα καιρικά φαινόµενα, τη λειψυδρία που έχει µειώσει κατά ένα µέτρο φέτος τη στάθµη της µικρής Πρέσπας από όπου αρδεύουµε, αλλά και την έλλειψη εργατικών χεριών, που έχει εκτοξεύσει τα µεροκάµατα. Έτσι, πολλοί επιλέγουν να πάνε σε λιγότερα στρέµµατα, να µπορούν να τα φέρουν βόλτα, αλλιώς είναι ασύµφορο», εξήγησε ο συνοµιλητής µας.
Στη φετινή καλλιεργητική περίοδο τα µέλη του Συνεταιρισµού, µε βάση τη ζήτηση, έχουν πάρει οδηγίες να φυτέψουν αναλογικά 45% φασόλια ελέφαντες, 35% γίγαντες και το υπόλοιπο να καλυφθεί µε πλακέ φασόλι. Μάλιστα για αυτή την ποικιλία «ο Πελεκάνος» ένωσε τις δυνάµεις του µε το ΑΠΘ και τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, για να προσδιοριστεί η καθαρότητά της και να εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο ποικιλιών, για να αναβαθµιστεί η αγρονοµική της αξία, υπέρ των παραγωγών και όλες οι απαραίτητες ενέργειες προχωρούν.
Στα 900 ευρώ το κόστος παραγωγής
Λίγο πριν την ολοκλήρωση είναι η σπορά στην Καστοριά, όπου υπολογίζεται ότι θα φυτευτούν περί τα 8.500 – 9.000 στρέµµατα. «Έχουν µείνει κάτι λίγα όψιµα χωράφια, ενώ σε όσα φυτεύτηκαν νωρίς έχουν βγει τα φυτά και σε λίγο θα µπούµε για το πρώτο σκάλισµα», τόνισε στην Agrenda ο παραγωγός Παύλος Φιλιόπουλος από τα Λακώµατα. Κι εδώ, η καλλιέργεια αντιµετωπίζει προβλήµατα, µε συνέπεια να έχει χάσει έδαφος. «Τα τελευταία 4-5 χρόνια, οι εκτάσεις µε φασόλια στο νοµό έχουν µειωθεί περίπου 45%. Φέτος κρατηθήκαµε στα περσινά επίπεδα γιατί ο ΕΛΓΑ µας έδωσε την οριζόντια αποζηµίωση, αφού η απώλεια από τον καύσωνα στο νοµό ξεπέρασε το 75%-80%» µας εξήγησε ο Θωµάς Μάνος, παραγωγός από την περιοχή.
Προσδιορίζοντας τα αίτια, ο κ. Μάνος εστίασε στο κόστος παραγωγής και στις τιµές του προϊόντος που πιέζονται από τις εισαγωγές και τις «ελληνοποιήσεις». «Το κόστος για την καλλιέργεια έχει φτάσει στα 900 ευρώ το στρέµµα. Το καλάµι από τα 6 λεπτά το ένα, πριν τρία χρόνια, φέτος είναι στα 12 λεπτά, τα λιπάσµατα είναι τσιµπηµένα, οι τιµές των σκευασµάτων για φυτοπροστασία θα είναι ανεβασµένες, ενώ δεν υπάρχουν και διαθέσιµα χέρια», τόνισε.