Προς ρεκόρ οδεύουν οι εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την απόπειρα της χώρας να γίνει όσο το δυνατόν πιο αυτάρκης, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας Daily Dairy Report.
Οι εισαγωγές προϊόντων υψηλής αξίας, όπως βουτύρου και τυριού συνεχίζουν να είναι πολύ σημαντικές από άποψη όγκου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Daily Dairy Report, τον Σεπτέμβριο του 2025 οι εισαγωγές τυριών στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 13,5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο πρώτο ενιάμηνο του έτους οι εισαγωγές τυριών εμφανίζονται αυξημένες κατά 8,7% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2024.
Ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές βουτύρου της Κίνας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8,8% τον Σεπτέμβριο. Τη μεγαλύτερη άνοδο είδαν οι εισαγωγές πλήρους γάλακτος σε σκόνη (WMP), με προέλευση κυρίως από τη Νέα Ζηλανδία, σημειώνοντας αύξηση 41% τον Σεπτέμβριο, παρότι είναι σημαντικά πιο χαμηλές από αυτές του περσινού Σεπτεμβρίου.
Σε αντίθετο κλίμα κινήθηκαν οι εισαγωγές σκόνης αποβουτυρωμένου γάλακτος οι οποίες μειώθηκαν κατά 3% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2024, πέφτοντας στη χαμηλότερη τιμή τους από το 2011, ενώ οι εισαγωγές ορού γάλακτος έπεσαν κατά 3,1%. Σχετική ανθεκτικότητα έδειξαν οι εξαγωγές ορού γάλακτος από τις ΗΠΑ προς την Κίνα, οι οποίες έπεσαν μόλις κατά 0,5% παρά τις εμπορικές εντάσεις των δύο χωρών.
Πηγή: Dairynews.today