BACK TO
TOP

Τυροκόμος

anthrwpos-pisw-apo-to-mouseio

Ο Pierre Brisson ιδρυτής του πρώτου μουσείου τυριού στη Γαλλία είναι ένας άνθρωπος παθιασμένος με το τυρί και ότι έχει να κάνει με αυτό. Δεν τον ενδιαφέρει μόνο η γεύση του αλλά και οι τεχνικές παρασκευής του και πως αυτές μπορούν να μεταφερθούν στις επόμενες γενιές.

1718637302_850_24-hour-CHEESE-dispensers-launched-in-France-for-food-lovers-who_jpg__2_

Φαίνεται πως σχεδόν κάθε νέα μόδα στα τυροκομικά, δοκιμάζεται πρωτίστως στη Γαλλία. Ο αριθμός των αυτόματων πωλητών με «artisanal fromage» έχει μεγαλώσει εκθετικά το τελευταίο διάστημα και τους βρίσκει κανείς σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, πλατείες χωριών αλλά και στάσεις αυτοκινητόδρομων. Παρόμοια τάση υπάρχει και στο ψωμί.

antagwnismos-futikwn-turiwn_2

Από νεοφυείς επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τεχνολογία AI έως γνωστούς κατασκευαστές γαλακτοκομικών τυριών, καινοτόμα φυτικά φυτικά vegan προϊόντα τυριού είναι έτοιμα για αναμέτρηση «σώμα με σώμα».

Επιπλέον ένα 20ευρω ζητούσαν οι φορείς για μια φωτοτυπία

Υποπολλαπλάσια της Ισπανίας και µε ακόµη µεγαλύτερο το άνοιγµα της «ψαλίδας» µε τη Γαλλία, είναι η παραγωγικότητα γάλακτος των γιδιών στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα µας κατέχει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στον πληθυσµό του είδους, µε το µερίδιο της να κινείται περίπου στο 28%, στο σύνολο της ευρωπαϊκής γιδοτροφίας.

elliniki-feta

Δεκτή έγινε από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Χιλής, η ένσταση που είχε υποβάλλει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) σχετικά με την κατοχύρωση και προστασία της ελληνικότητας της φέτας.

Panagiotis-Monemvasiotis--2048x1366

Η επένδυση στο ελληνικό φυσικό γάλα με την εξαγορά φάρμας γάλακτος και η ανάπτυξη νέων προϊόντων με βάση αυτό, αποτελεί πρώτο μεταξύ των επενδυτικών στόχων της ΒΕΝΕΤΗ, μετά την ολοκλήρωση αγοράς του συνόλου των μετοχών της εταιρείας ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ.

gravieraNaxoy

Στην σύσταση ειδικής επταμελούς επιτροπής εντός ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, προχωρά με ΦΕΚ (Υ.Ο.Δ.Δ. 569) το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με σκοπό τον προσδιορισμό των ορίων των αποδόσεων γάλακτος κατά την παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), καθώς και κάθε άλλου στοιχείου που αφορά στην παραγωγή προϊόντων αυτών.

5HXQE5QDFZFO7INLQFVUXNLFAE__1_

Το Παρίσι είναι μεν γεμάτο μουσεία, αλλά μέχρι τώρα η γαλλική πρωτεύουσα δεν διέθετε μουσείο αφιερωμένο σε ένα από τα πιο βασικά πολιτισμικά αγαθά της χώρας, το τυρί. Αυτό πρόκειται να αλλάξει στις 14 Ιουνίου.

thirsty-cow-agronews

Οι περισσότερες αγελάδες υφίστανται θερμικό στρες για τουλάχιστον 25% του έτους ετησίως, σύμφωνα με τον Dr. Glenn Holub, Executive Technical Services Manager for Dairy της αμερικανικής Phibro Animal Health. Τα στοιχεία δείχνουν πως η θερμική καταπόνηση είναι ένα από τα πιο δαπανηρά ζητήματα στις γαλακτοπαραγωγικές επιχειρήσεις, με εκτεταμένες επιπτώσεις που μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τις μελλοντικές γενιές ζώων.

ΓΡΑΒΙΕΡΑ_ΝΑΞΟΥ_ΠΟΠ

Για μία ακόμη φορά, η υπέροχη γεύση και η απαράμιλλη ποιότητα της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π., του κορυφαίου προϊόντος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και της ναξιώτικης τυροκομίας, αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο!

90605f6c-5432-41ae-a69f-ea8fd3814eaf

Τιμές που δε δύναται να αντανακλούν την πραγματική αξία της Φέτας στα ράφια λιανικής του εξωτερικού έρχονται τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, μετά και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τιμή 6,28 ευρώ στη Φέτα η οποία τελικά αφορούσε μισόκιλη συσκευασία.

Kaasmakerij-Catharinadal_4044_2

Πτώση στην ετήσια παραγωγή γάλακτος στην Ε.Ε. από τους 149,300 χιλ. τόνους στους 148,9 χιλ. τόνους, δείχνει η τελευταία εξαμηνιαία έκθεση αγορών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), γεγονός που υπαγορεύει από την βιομηχανία γάλακτος να αποφασίσει που θέλει να κατευθύνει τη διαθέσιμη πρώτη ύλη.

4NBPFVH_image_crop_80482

O νεοζηλανδέζικος συνεταιριστικός κολοσσός Fonterra, μεγαλύτερος εξαγωγέας γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο, εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης επιχειρήσεων που συνεισφέρουν σχεδόν το ένα πέμπτο των εσόδων, καθώς επικεντρώνεται εκ νέου στη συλλογή γάλακτος και στην παραγωγή γαλακτοκομικών συστατικών.

voskisimes-gaies-696x498

Στον κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα κρίσιμη χρηματοδότηση λόγω προστίμου ύψους 450 εκατ. ευρώ στάθηκε σε ομιλία του στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών που διοργανώθηκε στην Πάτρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

DSC01283__1_

Η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, μακριά από την Ευρώπη, αυξάνοντας τις προμήθειες κατά 15-20% ετησίως με μεγάλη ώθηση στις αραβικές χώρες, ιδίως την Αλγερία και τη νοτιοανατολική Ασία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ