BACK TO
TOP

Τυροκόμος

24_topos_sterea-web-resources_tirokomio-koutromanos-proti-ili-03b_700x385

Στο επίσημο μητρώο ονομασιών των προστατευόμενων προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, eAmbrosia, δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουλίου το τυρί Τσαλαφούτι, αφού έγινε δεκτή η αίτηση που είχε κατατεθεί από τις 10 Απριλίου του περασμένου έτους.

GettyImages-1196065656-2048x1365_2

Ο συνδυασμός ενός καλού κρασιού με το κατάλληλο τυρί είναι μια συνήθεια που δεν γνωρίζει σύνορα, και για αυτό έχει την τιμητική της, με την Διεθνή Ημέρα Κρασιού και Τυριού, να αποτελεί μια ωδή στον γευστικό αυτό «γάμο».

fakelos-tyrokomos

Σε ενδιαφέρουσα φάση δείχνει να εισέρχεται ο κλάδος των τυροκοµικών στην Ελλάδα, παρά το έλλειµµα ολοκληρωµένης στρατηγικής επί του θέµατος και τις αγωνίες οικονοµικής επιβίωσης που διατυπώνονται κάθε τόσο, κυρίως από την πλευρά της προβατοτροφίας. Η εξισορρόπηση των τιµών παραγωγού για το πρόβειο γάλα σε ένα επίπεδο γύρω από το 1,5 ευρώ το κιλό, µοιάζει να διευκολύνει σ’ αυτή τη φάση την καλή συναλλακτική σχέση κτηνοτρόφων και τυροκοµικών επιχειρήσεων, δίνοντας τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να προγραµµατίσουν τις επενδύσεις τους µε µεγαλύτερη ασφάλεια, αξιολογώντας σε ρεαλιστική βάση τα διαθέσιµα στοιχεία αγοράς.

Λαρισα4

Ανακαλούνται όλες οι άδειες στο σύνολο των κτηνιάτρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να σχηματιστούν κλιμάκια από 100 καταρτισμένους κτηνιάτρους οι οποίοι θα σαρώνουν τις ζώνες προστασίας, ελέγχοντας και φροντίζοντας για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών. Αυτό ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας μετά το πέρας των συσκέψεων την Παρασκευή 19 Ιουλίου με θεσμικούς φορείς και κτηνοτρόφους στη Λάρισα.

dairy-sheep

Να αναλάβουν οι γαλακτοβιομηχανίες το κόστος απολύμανσης των φορτηγών και να συνεχίζουν να παραλαμβάνουν γάλατα από τις εκτροφές ζητούν οι κτηνοτρόφοι. Αυτό τονίστηκε στην συνάντηση, που έγινε την Τετάρτη (17/7), στα Γρεβενά, των κτηνοτρόφων με τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας και του Υφυπουργού Χρήστου Κέλλα και του Γ. Γρ. Γιώργου Στρατάκου, με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης στα πρόβατα στην περιοχή της Καλαμπάκας.

galaktokomika

Οι Αμερικάνοι καταναλωτές μειώνουν την ποσότητα γάλακτος που πίνουν κάθε χρόνο, αλλά οι συνολικές πωλήσεις γαλακτοκομικών διαρκώς αυξάνονται, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από την CoBank. Το τυρί, το βούτυρο και το γιαούρτι δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη της αγοράς, με γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις τάσεις της άνεσης, της υγείας και των φαγητών.

plain-goat-cheese

Με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,3% τρέχει η αγορά κατσικίσιου τυριού σύμφωνα με έρευνα αγοράς για την περίοδο 2022-2029, η οποία αποτυπώνει τις ενδείξεις υγείας για την επέκταση του κλάδου.

Παραπονα_απο_ενωση_αγροτων_στην_Κυπρο_για_την_εξαγωγη_χαλλουμιου_απο_τις_κατεχομενες_περιοχες

Τα παράπονα τους προς το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου εξέφρασαν μέσω επιστολής τους προς το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εξέφρασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων, για την εξαγωγή του χαλλουμιού από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, το οποίο δεν προστατεύεται ως ΠΟΠ, αλλά κυκλοφορεί στην αγορά με ελλιπή έλεγχο από το Υπουργείο Γεωργίας.

ΕΠΙΤΟΠΙΑ_ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ__1_Β

Η υποστήριξη των ενδιαφερόμενων κτηνοτρόφων μέσω συμβουλευτικής, με σκοπό τη δημιουργία οικοτεχνικών τυροκομείων, συνεχίστηκε και διά ζώσης το διήμερο 25-27 Ιουνίου, στον καταλληλότερο χώρο: τις παραδοσιακές μάντρες της Λήμνου.

cheese-bits-fancy-food

Ένας άλλος τομέας που φαίνεται να περνάει από μια σημαντική αλλαγή, σε επίπεδο καινοτομίας, είναι τα τυριά. Αυτό κατέστη αρκετά σαφές και στην καλοκαιρινή Fancy Food Show στη Νέα Υόρκη (23-25/6) με προϊόντα – με ευφάνταστες συσκευασίες, εύκολα για μεταφορά και τσιμπολόγημα – που τραβούσαν αν μη τι άλλο την προσοχή των χιλιάδων επισκεπτών.

b_b_04_xaloumi_kath_41

Νέο διάταγμα για την ποσόστωση γάλακτος στην παρασκευή του χαλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουλίου η υπουργός Γεωργίας Κύπρου Μαρία Παναγιώτου, μαζί με μια σειρά από χρηματοδοτικά μέτρα και εργαλεία για τον κλάδο.

cropped_image_l

Το τυρί Χοκάιντο, γνωστό για την εξαιρετική ποιότητά του, κερδίζει δημοτικότητα διεθνώς χάρη στις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και τις σχολαστικές μεθόδους παραγωγής που εφαρμόζουν οι ντόπιοι τυροκόμοι.

the-bear-season-3-episode-3-4

Θα μπορούσε κανείς να πει πως η καλύτερη διαφήμιση για ένα ντόπιο προϊόν αποτελεί η προβολή του σε μια δημοφιλή σειρά που παίζει σε πλατφόρμες όπως το Netflix, το Amazon Video, το Hulu και άλλες. Ειδικά όταν η σειρά αυτή απευθύνεται σε ένα κλαδικό κοινό με…ιδιαίτερη αγάπη στο ακριβό φαγητό.

plana-prolacta

Απόκτηση παραγωγικής βάσης αρχικά στη Λήµνο και σε δεύτερη φάση στην Πτολεµαΐδα, περιλαµβάνει το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας «Prolacta AE», µε το οποίο θα επιδιώξει να εδραιώσει, σιγά -σιγά, την παρουσία της στην εγχώρια αγορά τυροκοµικών προϊόντων. Με έδρα στο Παλαιό Γυναικόκαστρο του Κιλκίς, η σχετικά νεοσύστατη επιχείρηση προς το παρόν έχει αµιγώς εµπορικό προσανατολισµό, αλλά απόφαση των µετόχων της είναι να λάβει κάθετη µορφή, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της και στην παραγωγή προϊόντων µε βάση το γάλα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ