Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η εγγραφή της «Παραδοσιακής τυροκομίας των Κυκλάδων» στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η εγγραφή της «Παραδοσιακής τυροκομίας των Κυκλάδων» στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
Δεύτερο σημείο πώλησης των προϊόντων του σε μεγάλο αστικό κέντρο ετοιμάζει ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου Λέσβου.
Όπως αναφέρει η Κοινοπραξία για την προστασία του τυριού Gorgonzola ΠΟΠ, το 2023 οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 1,1% φθάνοντας τους 24.982 τόνους, που ισοδυναμεί με 2.081.834 συνολικά εξαγόμενες συσκευασίες, με ανατίμηση της αξίας κατά περίπου 202 εκατομμύρια ευρώ, υψηλότερη 15,5% σε σύγκριση με το 2022. Nα σημειωθεί πως στα καταστήματα λιανικής, το μπλε αυτό ΠΟΠ τυρί πωλείται αυστηρά σε συσκευασίες 150 ή 200 γραμμαρίων.
Καθρέφτη της ποικιλομορφίας του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί το κεφαλοτύρι. Κάθε τόπος και άλλη συνταγή, με κοινό σημείο αναφοράς το αλάτισμά του, καθώς η παράδοση θέλει τους μάστορες να ρίχνουν 24 αλάτια σε όλες τις πλευρές του τυριού για να ψηθεί καλά.
Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου πήγε… ταξίδι στο Βερολίνο, καθώς ήταν χορηγός του φετινού 9ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της πρωτεύουσας της Γερμανίας.
Η τιμή παραγωγού για το πρόβειο γάλα δείχνει να ισορροπεί σε ένα επίπεδο μεταξύ 1,50 και 1,60 ευρώ το κιλό και αυτό αναμφίβολα είναι καλό. Οι Κασσάνδρες που έκαναν λόγο για βίαιη υποχώρηση των τιμών παραγωγού, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης της καταναλωτικής ζήτησης στη Φέτα, και για δημιουργία μεγάλου όγκου αποθεμάτων στα περισσότερα τυροκομεία, προφανώς διαψεύστηκαν.
Θετικές αναμνήσεις υπολογίζει η Rabobank πως θα αφήσει πίσω του το 2024 στους παραγωγούς γάλακτος, με τις τιμές ζωοτροφών να παίρνουν σταδιακά την κατιούσα και τις τιμές της πρώτης ύλης να παραμένουν σχετικά ψηλά.
Η Arla Foods κηρύσσει μια ακόμα φιλόδοξη κίνηση στον χώρο της γαλακτοβιομηχανίας, ανακοινώνοντας τη Δευτέρα 19 Μαρτίου τη μεγαλύτερη επένδυσή της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με την εισαγωγή προηγμένης τεχνολογίας παραγωγής στο γαλακτοκομείο Taw Valley στη νοτιοδυτική Αγγλία, η εταιρεία στοχεύει στην επέκταση των δυνατοτήτων παραγωγής μοτσαρέλας.
Μια γερή βάση στην περιοχή των 1,50 με 1,55 ευρώ το κιλό φαίνεται πως έχει διαμορφώσει η αγορά για την τιμή του πρόβειου γάλακτος, ενώ δυναμώνουν ταυτόχρονα και οι φωνές εκείνων που δεν αποκλείουν ανοδικές προσαρμογές, με την προϋπόθεση ο ανταγωνισμός μεταξύ των τυροκομικών επιχειρήσεων να μην παρεκκλίνει από το θεμιτό.
Για κάποιους, το τυρί αποτελεί εξίσου εμβληματικό σύμβολο της Γαλλίας με τον Πύργο του Άιφελ και ένα νέο μουσείο «κληρονομιάς τυριών» στο Παρίσι αναμένεται να προσδώσει ακόμα περισσότερη ένταση σε αυτήν την αναγνωρισμένη αξία του.
Στην ανάγκη κατάρτισης μίας στρατηγικής που θα οδηγήσει στην βελτίωση των μεγεθών της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας στη χώρα στάθηκαν τα στελέχη της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας στο πλαίσιο συνάντησης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αρμόδιο για την Κτηνοτροφία, Σταύρου Κελέτση.
Με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,5% έως το 2032 θα κινηθεί η αγορά κατσικίσιου τυριού, η οποία και επωφελείται από τη στροφή μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού σε πιο light γαλακτοκομικά προϊόντα. Παράλληλα η αγορά προσφέρει λύσεις γαλακτομικών στα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
Το τελικό «νεύµα» από τις Βρυξέλλες αναµένει το «Κασκαβάλ Πίνδου», για να «ανοίξει τα φτερά του» προς τις διεθνείς αγορές, ως ένα Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), αναγνωρισµένο µε ευρωπαϊκή σφραγίδα. «Είµαστε εν αναµονή της οριστικής πιστοποίησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι κάτι που το περιµένουµε, εκτός απροόπτου, να γίνει µέσα στο Μάρτιο», είπε στην Agrenda, ο Σπύρος Καράλης, εκ των ιδιοκτητών της οµώνυµης γαλακτοβιοµηχανίας από την Άρτα, που έχει αναλάβει να αναβιώσει παραγωγικά το ηµίσκληρο τυρί «Κασκαβάλ Πίνδου».
Αποφασιστικές κινήσεις προς τον πράσινο μετασχηματισμό επιχειρεί η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος η οποία πρόσφατα εγκατέστησε φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 2 Mw στην στέγη του νέου εργοστασίου της στα Τρίκαλα.
Γραβιέρα που ωριμάζει για 6 μήνες και φέρει την ονομασία «1965», καθότι ενέχει επετειακό χαρακτήρα, σηματοδοτώντας την ημερομηνία κατά την οποία το τυροκομείο Αρβανίτης ξεκίνησε την παραγωγική του δραστηριότητα, κυκλοφόρησε η εταιρεία στην αγορά. Όπως λέει ο Μιχάλης Αρβανίτης, επικεφαλής του φερώνυμου τυροκομείου που εδρεύει στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης: «η ωρίμανση πραγματοποιείται με σκοπό να παράγουμε και να παρουσιάσουμε μία γλυκιά γραβιέρα στην αγορά».
Νέα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα δίπλα σε κραταιές δυνάμεις και βιομηχανίες του χώρου παρουσιάστηκαν στη φετινή Food Expo η οποία διεξάγεται στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, στα Σπάτα, ενώ αναδείχθηκαν και επιμέρους παραγωγικές προσπάθειες μικρότερων παραγωγών καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών. Μεταξύ αυτών το πρώτο προϊόν του cluster των τυροκόμων της Δυτικής Μακεδονίας, ένα εξαιρετικό κασέρι.
Έχοντας υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή από την κακοκαιρία Daniel τον περασµένο Σεπτέµβριο, ο Θάνος Ζούζουλας και η Ιωάννα Καρρά, ιδιοκτήτες της Φάρµας Στάλος µε έδρα τη Ζηλευτή Τρικάλων, παρέλαβαν πρόσφατα 120 κατσίκες Ζάανεν σε µία προσπάθεια να αποκαταστήσουν σταδιακά τις ζηµιές που υπέστησαν και την σχεδόν καθολική απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου.
Μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει ο γαλακτοκομικός τομέας όσο τα νοικοκυριά διεθνώς περιορίζουν τα περιττά έξοδα ενώ ταυτόχρονα δίνουν περισσότερη βάση στα υγιεινά πρότυπα διαβίωσης, σύμφωνα με ανάλυση της αγγλικής GlobalData.