Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Τυροκόμος

KENTRIKI_FWTOGRAFIADiethnes-synedrio-tyriou-Tripoli

Νέους ορίζοντες στην υπόθεση της εγχώριας τυροκοµίας, εγγυάται η ανάπτυξη µιας δέσµης συνδυαστικών πρωτοβουλιών οι οποίες ξεκινούν από την ανασυγκρότηση των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων και φθάνουν µέχρι τους δρόµους του τυριού, άνοιξε το ∆ιεθνές Συνέδριο Τυροκοµίας που πραγµατοποιήθηκε τις τελευταίες µέρες (29,30 και 31 Μαρτίου) µε ορµητήριο την Τρίπολη Αρκαδίας.

ezgif-4-5bd738ddbf

Πιστοποιητικό Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στο πλαίσιο του συστήματος ποιότητας της ΕΕ, απονεμήθηκε στις 28 Μαρτίου στον πρώτο τουρκοκυπριακό παραγωγό τυριού «Χαλλούμι» (Χαλλούμι)/«Hellim».

30-31-1

Αναζητώντας την επόμενη πρόκληση, η επιχειρηματική ευκαιρία εντοπίστηκε στην τυροκομία των Σερρών και ο Χρήστος Λουπατατζής ξεκίνησε το 2016 μαζί με τους συνέταιρούς του συλλέγοντας το περισσότερο γάλα από… τα καλά βουνά της ορεινής Σερρών. με προσεκτικές κινήσεις και πίστη στην καινοτομία σήμερα το ομώνυμο brand επενδώει στην εξωστρέφεια.

thimelis

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ε. ΘΥΜΕΛΗΣ Α.Β.Ε.Ε.που παράγει τα καταξιωμέναπαραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα«ΘΥΜΕΛΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ»με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων καταναλωτών της εκπόνησε πανελλαδική έρευνα αγοράς διαδικτυακά (με χρήσηgoogleplatform)με δομημένο ερωτηματολόγιο σε συνεργασία με το εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Δημήτρη Σκάλκο, για τα ποιοτικά κίτρινα τυριά (σκληρά και ημίσκληρα), με ιδιαίτερη έμφαση στο λαδοτύρι, στην νέα (μετά COVID-19 εποχή).

7-pin

Την αναγκαία αυτοπεποίθηση ώστε να μπει η εγχωρία ζώνη γάλακτος αποφασιστικά σε φάση γενναίας ανασυγκρότησης έρχονται να δώσουν τα πατήματα που βρίσκει η ζήτηση και κατ' επέκταση η κατανάλωση των εμβληματικών γαλακτοκομικών της χώρας.

38-1

Στην παραγωγή και πιστοποίηση ενός νέου τυριού τύπου φέτας υψηλής προστιθέµενης αξίας, µε χρήση γάλακτος από κοπάδια µετακινούµενων αιγοπροβάτων, που εκτρέφονται αποκλειστικά µε αυτοφυή βλάστηση ορεινών βοσκότοπων, προχώρησε η Κουρέλλας ΑΕ. «Πρόκειται για ένα καινοτόµο τυροκοµικό προϊόν που παράγεται µόνο κατά τη θερινή περίοδο βόσκησης των κοπαδιών σε βουνά της δυτικής Μακεδονίας και πιστοποιείται πρώτη φορά στην Ελλάδα», τονίζει στην Agrenda η Ιφιγένεια Μπαρλαγιάννη, από τη διεύθυνση πιστοποίησης ποιότητας του παραδοσιακού τυροκοµείου από τα Γρεβενά.

KAR_6704_FOODEXPO_MART_23

Έχοντας αποκτήσει δύο τυροκομεία στην ευρύτερη περιοχή του νομού Βοιωτίας, ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός της περιοχής εισήλθε πρόσφατα και στη μεταποίηση τυροκομικών προϊόντων σε μία προσπάθεια να προσδώσει αξία στους συνεργαζόμενους παραγωγούς.

34-35_4

«Το να έχεις πρόβατα δεν είναι ντροπή αλλά τιµή, ωστόσο, για να τα υπηρετήσεις σωστά, εκτός από µεράκι, θα πρέπει να µάθεις γράµµατα και πολλά και καλά», δηλώνει ο Βασίλης Νάκης, ο «δάσκαλος» όπως είναι το προσωνύµιό του στα χωριά του Πωγωνίου. Μια πληθωρική προσωπικότητα, µε µακρά επιτυχηµένη σταδιοδροµία στη φροντιστηριακή εκπαίδευση, ως καθηγητής κλασικής φιλολογίας, που πριν από περίπου 20 χρόνια αποφάσισε να αλλάξει σελίδα στη ζωή του και να γίνει προβατοτρόφος. Κι’ αυτό γιατί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «κάθε εργασία είναι ποίηση και δηµιουργία, αρκεί να συµµετέχει σε αυτή η καρδιά µας».

3638891747_40f7b89fb0_o

Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει η έλλειψη βοσκών στη ζώνη γάλακτος της Ισπανίας, σε μια εξέλιξη που είδε πριν από μερικούς μήνες το Manchego PDO να λείπει από τα περισσότερα ράφια σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κάτι που κινητοποίησε επαγγελματίες της επικοινωνίας στην Νέα Υόρκη ώστε να εντοπίσουν λύσεις που θα μπορούσαν να κάνουν το επάγγελμα δημοφιλές στις νεότερες γενιές.

feta_8

Η φέτα παραμένει το σημαντικότερο εξαγόμενο ελληνικό τρόφιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούν οι παρασκευασμένες ελιές και τα παρασκευάσματα διατροφής και όλα βρίσκονται όλα σε ανοδική πορεία.

image0-1-1024x576

Μια νέα προσέγγιση που πατά πάνω στον καθιερωμένο συνδυασμό κρασιού και τυριού έχει στηθεί στο Παρίσι, και είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει μια νέα γαστρονομική τάση στον χώρο της εστίασης που έχει στο πρώτο πλάνο το τυρί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ