
Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023, η Ουκρανία μείωσε την εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας τους 38.050 τόνους.
Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023, η Ουκρανία μείωσε την εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας τους 38.050 τόνους.
Το European Milk Forum (EMF) και το French Dairy Board (CNIEL), που αντιπροσωπεύουν εκλεκτά ευρωπαϊκά τυριά, ξεκίνησαν την καμπάνια τους «Full of Character» στην Ινδία, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρωτοβουλία Slow Food Italia, έχει εντάξει μεταξύ των σκοπών της την ενίσχυση της παραγωγής που προκύπτει από τους φυσικούς βοσκότοπους.
Tη Δευτέρα (25/9) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα βραβεία βιολογικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Organic Awards) για το 2023, με τον Θωμά Μόσχο (Φάρμα Μόσχου), από την Καστοριά να ανακηρύσσεται καλύτερος παραγωγός βιολογικών προϊόντων (κατηγορία ανδρών).
Ξέρατε ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες μπλε τυριού εκτός από αυτές που χρησιμοποιείτε καθημερινά; Αν νομίζατε λοιπόν ότι είχατε μόνο μία επιλογή, καλά νέα! Υπάρχουν 15 διαφορετικές ποικιλίες μπλε τυριού για να ανακαλύψετε.
Το τυρί είναι αναπόσπαστο μέρος της ελβετικής κουλτούρας και κουζίνας, όμως για πρώτη φορά στην ιστορία οι εισαγωγές τυριών στην Ελβετία θα ξεπεράσουν τις εξαγωγές της.
Πέντε διακρίσεις που μεταφράζονται σε 11 αστέρια γεύσης αποκόμισαν τα τυροκομικά προϊόντα της Ρούσσας στα Great Taster Awards 2023, με το δε γαλοτύρι της εταιρείας να φεύγει από τον διαγωνισμό με το βραβείο «Golden Fork for Greece» καθώς και την ανάδειξη ως Supreme Champion 2023, έναν τίτλο που δεν έχει κατακτήσει κανένα άλλο Ελληνικό προϊόν στο παρελθόν.
Τεράστιες επιπτώσεις στην λειτουργία των μικρών οικογενειακών τυροκομείων της Θεσσαλίας έχει επιφέρει η πρόσφατη πλημμύρα από την θεομηνία Daniel, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με την μεγάλη καταστροφή της ζώνης γάλακτος.
Το Ταλαγάνι, το αγαπημένο τυρί σχάρας με τη μαστιχωτή υφή και τις πινελιές δυόσμου, κέρδισε τις εντυπώσεις των κριτών σε δύο κορυφαίους διαγωνισμούς ποιότητας και γεύσης, αποσπώντας ένα χρυσό αστέρι στα Great Taste Awards 2023 και το Ασημένιο Βραβείο στα Olymp Taste Awards 2023.
Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαλαρώσει κάπως την αυστηρή νομοθεσία της για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, νομοθεσία η οποία ‘στραγγάλιζε’ στο παρελθόν τις μικρές μονάδες μεταποίησης, ανέλυσε σε πρόσφατο συνέδριο για την τυροκομία στην Τρίπολη, η Ισπανίδα ειδικός Maria Remedios Carrasco η οποία μετέχει σε δίκτυο μικρών τυροκομείων που αγωνίζονται να αποκτήσουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.
Νομίζετε ότι το τυρί πρέπει πάντα να θεωρείται μια ένοχη απόλαυση; Σκεφτείτε ξανά. Ενώ ορισμένα είδη τυριού περιέχουν πολλά λίπη και νάτριο και δεν έχουν πολλή διατροφική αξία, άλλα προσφέρουν αρκετή πρωτεΐνη, βιταμίνες και ωφέλιμα βακτήρια ώστε να θεωρηθούν απόλυτα υγιεινά.
Σε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel προβαίνει ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ο οποίος έχει ξεκινήσει τη διενέργεια επαφών με παραγωγούς καθώς με τους υπεύθυνους της ζώνης γάλακτος και ανάλογα τις ανάγκες που υφίστανται χορηγεί κατά περίπτωση χρήματα για να καλυφθούν πλήρως οι αγορές ζωοτροφών.
Οι εξαγωγές για το Χαλλούμι αντιστοιχούσαν στο 20% της συνολικής αξίας εξαγωγών των κυπριακών προϊόντων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Ο διεθνής διαγωνισμός τυριών στην Γαλλία που είναι γνωστός ως «Mondial Fromage et des Produits Laitiers» ανακήρυξε το «Καλύτερο Τυρί στον Κόσμο» για το 2023. Το Berthaut Epoisses Perrière είναι ο φετινός κάτοχος του τίτλου.
Η ολλανδική εταιρεία παραγωγής κατσικίσιου τυριού, Amalthea, εφαρμόζει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη μηχανική μάθησης (ML) στις λειτουργίες της για να βελτιώσει την επιχείρησή της και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα απόδοσης και απορριμμάτων.
Πρόκειται για το χρυσαφένιο τυρί Bettelmatt το οποίο παράγεται σε 7 ορεινούς βοσκότοπους των Άλπεων σε μόλις τρεις μήνες, από γενιές επίμονων τυροκόμων σε ηλικία άνω των 80 ετών που εξακολουθούν να επεξεργάζονται το γάλα σύμφωνα με την παράδοση στο Terra d’ Ossola στο Πιεμόντε, στην επαρχία Verbano Cusio Ossola.
Τέσσερις νέες διακρίσεις ανώτερης γεύσης από δύο σπουδαίους, διεθνείς διαγωνισμούς έρχονται να προστεθούν στο ενεργητικό της ΗΠΕΙΡΟΣ.
Αν είστε λάτρης του τυριού, το ρεπερτόριό σας μπορεί να έχει επεκταθεί πέρα από το βρετανικό Cheddar και το ισπανικό Manchego, αλλά πιθανόν να μην έχετε ακούσει για το Olomoucké Tvarůžky, ένα τυρί που μοιάζει με ντόνατ από την Τσεχία, ή το Anthill, ένα μαλακό τυρί από την Αυστραλία που είναι επικαλυμμένο με αποξηραμένα πράσινα μυρμήγκια.