Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Τυροκόμος

87b

Ήταν 1960 όταν στον Παραπόταµο Τρικάλων ο Αθανάσιος Πλεξίδας ξεκίνησε το οικογενειακό τυροκοµείο που έγινε γνωστό για τη γνήσια Φέτα που φτιαχνόταν µε γάλα από τα αιγοπρόβατα της οικογένειας και των συγχωριανών του.

ezgif-1-05de440bf6

Μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την απόκτηση του εργοστασίου της Μινέρβα στην περιοχή του Επισκοπικού Ιωαννίνων, το οποίο δραστηριοποιείται στην παραγωγή φέτας, είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος.

85a

Η τρικαλινή γαλακτοβιοµηχανία των αδελφών Γιαννίτση, κορυφαία εταιρεία εξαγωγών Φέτας ΠΟΠ και µία εκ των µεγαλύτερων ελληνικών εξαγωγέων τυροκοµικών προϊόντων, συνεχίζει δυναµικά να αναπτύσσεται και να εκσυγχρονίζεται.

82

Με τη δύναµη µιας παράδοσης χρόνων, όταν οι προπαππούδες της οικογένειας Χώτου ανεβοκατέβαζαν τα κοπάδια τους από την ορεινή Σαµαρίνα στον Θεσσαλικό κάµπο, λειτουργεί σήµερα το υπερσύχρονο τυροκοµείο στη Φαλάνη Λάρισας.

levanda2

Ένα καινοτόμο προϊόν το οποίο έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα, έρχεται να εισφέρει η σύμπραξη του Τυροκομείου Καρακάνα με έδρα το Βόλο και της αγροτουριστικής μονάδας «Φάρμα Καραΐσκου» με έδρα το Πήλιο, με τις δύο επιχειρήσεις να συνδημιουργούν το κασέρι με λεβάντα.

80-81

H ποικιλοµορφία της ελληνικής χλωρίδας κρύβει µέσα της τον θρεπτικό πλούτο του ελληνικού γάλακτος και µαζί το µύθο των κτηνοτρόφων της Πίνδου που µετακινούνται για να βοσκήσουν τα κοπάδια τους.

tyrokomos_TOP50-exofyllo

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι περιπτώσεις ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής που επιχειρούν να προσεγγίσουν με συστηματικό τρόπο και τα επόμενα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Organic-Anevato-PDO-Cheese

Η Κουρέλλας Α.Ε., διακρίθηκε με Gold Award για το Βιολογικό Ανεβατό Τυρί Π.Ο.Π. στον πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό «World Cheese Awards 2022». Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 4.000 τυριά από περισσότερες από 40 χώρες και πραγματοποιήθηκε στην Ουαλία υπό την αιγίδα του οργανισμού Guild of Fine Food και την υποστήριξη της ουαλικής κυβέρνησης.

ezgif-4-eaf9653334__1_

Περισσότερα από 4.400 τυριά από όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, συμπεριλαμβανομένων πολλών ελληνικών, διαγωνίστηκαν για τον τίτλο του καλύτερου τυριού στον κόσμο στα World Cheese Awards (WCA) που ολοκληρώθηκαν στο Κάρντιφ της Ουαλίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου.

World-Champion-Cheese-Joe-Salonia-and-Dennis-Kaser-credit-Guild-of-Fine-Food-Preferred-1536x1024-1

Στις 2 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν τα World Cheese Awards, όπου το Le Gruyère AOP surchoix, δημιουργία των Ελβετών τυροκόμων Vorderfultigen και ο Affineur Gourmino, να κερδίζει την υψηλότερη διάκριση, το World Champion of Cheese, στο International Convention Center Wales στο Newport.

assets_LARGE_t_175762_53612260

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα δημοσιευθούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση οι προδιαγραφές των Σημάτων Επισκέψιμου Τυροκομείου, καθώς επίσης και του Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, Ελαιοτριβείου όπως μετέφερε η αρμόδια υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στον βουλευτή Λάρισας Μάξιμο Χαρακόπουλο στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας.

MAX-5

Το ζήτημα της παραπλανητικής, καταχρηστικής σήμανσης λευκού τυριού με προέλευση τη Δανία ως «τυρί φέτα σε κύβους», που διακινείται στην αγορά της Ουρουγουάης, έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνάντηση που είχε με βουλευτές της Ουρουγουάης στο κοινοβούλιο της χώρας, στο Μοντεβιδέο, όπου με συναδέλφους του πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη.

1_Galata_10-11_2

Συμφωνία για 4.000 τόνους πρόβειου γάλακτος στα 1,65 ευρώ το κιλό έκλεισαν οι συνεταιριστές από το Λιβάδι Ολύμπου με τη γαλακτοβιομηχανία Όμηρος, ενώ στο ίδιο ντιλ, προβλέπεται τιμή 1 ευρώ το κιλό για το κατσικίσιο γάλα.

_DSC6957

Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιωσιμότητα του οικοσυστήματος είναι από τις βασικές προτεραιότητες της ΟΛΥΜΠΟΣ, η οποία χρησιμοποιεί πάντα τις πιο φιλικές συσκευασίες για το περιβάλλον.

SATOLIAS_FETA

Oι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώσουν μόνοι τους το κύμα της ακρίβειας των εφοδίων και της ενέργειας, ως εκ τούτου η στήριξη τους παίζει σημαντικό ρόλο στην αλυσίδα παραγωγής της Φέτας, αφού αποτελούν τον πρώτο και βασικό κρίκο πάνω στον οποίο στηρίζεται η παραγωγή της. Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς στη Γιορτή της φέτας που πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα από τις 23 έως 24 Σεπτεμβρίου.

ezgif-5-9116422bc7__1_

Τι συμβαίνει όταν κτηνοτρόφοι με πρόβατα, καμήλες, κατσίκια και αγελάδες ενώνουν τις δυνάμεις τους μετά από μία φυσική κσταστροφή; Η απάντηση είναι ένα ιδιαίτερο και πολύπλοκο τυρί του «σαν την μαύρη τρούφα στον κόσμο του τυριού», σημειώνει στο Guardian ο Ντάλας Ντάβιντσον του τυροκομείου Towri Sheep Cheeses.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ