BACK TO
TOP
Αγρόκτημα

Κερδοφόρα μετά από μία 6ετία τα εντατικά συστήματα αιγοπροβατοτροφείας

Όποιος περιμένει απόσβεση επένδυσης στα εντατικά συστήματα εκτροφής αιγοπροβάτων θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μία 6ετία όσο καλός και να είναι, σύμφωνα με την παρουσίαση του επίκουρου καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάση Γελασάκη, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Milk Conference μίλησε ουσιαστικά για έναν κλάδο αλλά δύο διαφορετικές δουλειές όσον αφορά την εντατική και εκτατική κτηνοτροφία.

zoo-workshop-3

Γιώργος Κοντονής

2
1

Αίσθηση παράλληλαν προκάλεσαν τα στοιχεία που παρέθεσε βάσει των οποίων, οι εντατικές εκτροφές με λιγότερο από 7 χρόνια ζωής είναι οριακά βιώσιμες σήμερα, αλλά και οι υπόλοιπες με μακρύτερο βίο είναι απλώς σε λίγη καλύτερη κατάσταση. «Τι θα γίνει όμως με τις εκτατικές» διερωτήθηκε και σημείωσε πως εκεί πρέπει να λυθεί πέρα από το οικονομικό και η κοινωνική παράμετρος κυρίως, για να μπορέσουν οι νέοι να συνεχίσουν να ακολουθούν, το επάγγελμα των γονιών τους.

Επιπλέον συμβούλεψε και όσους κτηνοτρόφους άκουγαν τη συζήτηση, δια ζώσης ή και μέσω του live streaming, ότι μία εντατική μονάδα χρειάζεται τουλάχιστον 6 χρόνια ώστε να δείξει κάποια κερδοφορία. Παράλληλα επεσήμανε τη μεγάλη εξάρτηση από τις αγορές και τους προμηθευτές που έχει αυτό το σύστημα, το υψηλό κόστος εργασίας που το χαρακτηρίζει αλλά και την αδυναμία εύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς η δουλειά στον στάβλο δεν μπορεί να καλύπτεται από ευκαιριακούς εργάτες.

«Από τη μία έχουμε γεωργία υψηλών εισροών την εντατικοί, αυτοί έχουν μεγάλο κόστος είναι αυτοί που χτυπώνται περισσότεροι από την κρίση. Οι εντατικοί είναι οριακά βιώσιμοι. Η εκτατική κτηνοτροφία βέβαια δεν μπορεί και δεν πρέπει να σβήσει, και εκεί το κυρίαρχο ζήτημα είναι το κοινωνικό, κάτι που το βλέπουμε κυρίως στα ελληνικά νησιά», πρόσθεσε ο έμπειρος κτηνίατρος.

Κλειδί, ολοκληρώνοντας, είπε ότι είναι η εκπαίδευση καθώς θεωρεί τεράστιο τροχοπέδη το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε μία σχολή που να μπορεί να διδάξει κάποιον πώς να είναι κτηνοτρόφος. «Θέλει τρομερές δεξιότητες, πνευματική διαύγεια και σωματική υγεία αυτό το επάγγελμα», είπε.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία