BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Πρωτοστατούν οι παγκόσμιες γαλακτοκομικές εταιρείες στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG), ιδιαίτερα των εκπομπών εύρους 3, που προέρχονται από τις αγροτικές δραστηριότητες, βρίσκεται στην ατζέντα των κορυφαίων εταιρειών γαλακτοκομίας εδώ και πολλά χρόνια. Ιστορικά, οι κερδοσκοπικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε μια πιο αποδοτική παραγωγή γάλακτος και σε χαμηλότερες εκπομπές αερίων ανά κιλό γάλατος, αλλά εξακολουθούν να απαιτούνται πιο ολοκληρωμένες στρατηγικές μείωσης.

Screenshot__6_

1
0

Καθώς δεν μπορεί κανείς να μειώσει αυτό που δεν μπορεί να μετρήσει, το 2010 η Διεθνής Ομοσπονδία Γαλακτοκομικών, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και η Πλατφόρμα Βιώσιμης Γεωργίας συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια εναρμονισμένη μεθοδολογία υπολογισμού του οικολογικού αποτυπώματος άνθρακα για τον τομέα της παγκόσμιας γαλακτοκομίας, ως το πρώτο βήμα στο μονοπάτι μείωσης των εκπομπών της βιομηχανίας.

Οι περισσότερες εταιρείες στο Global Dairy Top 20 (ετήσια κατάταξη της Rabobank των 20 μεγαλύτερων γαλακτοκομικών εταιρειών στον κόσμο με βάση τον τζίρο τους) έχουν θέσει στόχους για το κλίμα ή έχουν αναλάβει εθελοντικές δεσμεύσεις με το Science Based Targets initiative (SBTi). Και πιο πρόσφατα, οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων στο Top 20, άρχισαν να απευθύνονται στις κατευθυντήριες γραμμές του SBTi για τα Δάση, τα Εδάφη και τη Γεωργία (SBTi FLAG) σχετικά με τον καθορισμό των κλιματικών στόχων.

Τα επίπεδα, ο χρονικός προσδιορισμός και η εμβέλεια των στόχων μπορεί να διαφέρουν ανάμεσα στις εταιρείες ανάλογα με το νομοθετικό περιβάλλον τους, τις απαιτήσεις των καταναλωτών ή τη δημόσια πίεση. Σε αυτήν την έκθεση, εξετάστηκαν οι στόχοι μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τις 10 μεγαλύτερες γαλακτοκομικές εταιρείες, καθώς και μερικές από τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν για την επίτευξη αυτών των στόχων. Για τις εκπομπές εύρους 3, αρκετές από αυτές τις εταιρείες έχουν δεσμευτεί για μείωση στα επίπεδα έντασης των εκπομπών περίπου 30% έως το 2030.

Η βιομηχανία έχει ήδη λάβει πολλά μέτρα για την προώθηση της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως ο καθορισμός των εκπομπών στις φάρμες, η δημιουργία προγραμμάτων βιωσιμότητας, και πιο πρόσφατα, η επιβράβευση των αγροτών μέσω πριμοδοτήσεων που βασίζονται στα αποτελέσματα και τη συμμετοχή.

Η μη συμμόρφωση με τις εθελοντικές δεσμεύσεις, όπως οι στόχοι του SBTi, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τις γαλακτοκομικές εταιρείες στο μέλλον, όπως ζημιά στο κύρος τους. Ωστόσο, για να επιτευχθούν οι στόχοι έως το 2030 και έπειτα, είναι κρίσιμο να επιταχυνθεί ο ρυθμός υιοθέτησης μέτρων μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μειώσεις από τα κέρδη παραγωγικότητας και αποδοτικότητας μπορεί να αρχίσουν να εξασθενούν στις αναπτυγμένες περιοχές καθώς πλησιάζουμε περισσότερο στην ημερομηνία επίτευξης των στόχων. Μετά το 2030, αυτοί οι στόχοι μπορεί να γίνουν ακόμη πιο απαιτητικοί, και, συνεπώς, απαιτείται μια ευρύτερη ποικιλία μέσων μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις φάρμες.

Η διεύρυνση των οικονομικών κινήτρων για τους αγρότες πιθανότατα θα απαιτήσει τη συνεργασία και τη συνεργατική δράση των συμμετεχόντων και των ενδιαφερομένων φορέων στην αλυσίδα αξίας. Μια τέτοια συμμετοχή, θεωρείται ότι είναι δυνατό να μειώσει  τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην αλυσίδα αξίας της γαλακτοκομίας μακροπρόθεσμα και να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσής τους.

Πηγή: RaboBank

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος