BACK TO
TOP

Ζωϊκό Κεφάλαιο

ΦΩΤΟ_1_18

Πρότυπο για άλλες χώρες για την προστασία των θαλασσών και δη στον τομέα άσκησης της αλιευτικής πολιτικής φιλοδοξεί να αποτελέσει η Ελλάδα, δρομολογώντας μια σειρά από δεσμεύσεις.

kreas_4

Τροποποιείται η Κ.Υ.Α. σχετικά με την ιχνηλασιμότητα, την επισήμανση κρέατος και τη διενέργεια επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος (με αρ. 1384/41923/2018 Β΄1127) καθώς και η υπ. αριθ. 1458/143681/2020 (ΦΕΚ Β΄2244) ΥΑ που αφορά στην επισήμανση βοείου κρέατος.

bird-flu

Παρά τη διαβεβαίωση των υγειονομικών αρχών ότι η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν απειλεί σημαντικά την ανθρώπινη υγεία, η είδηση κατάφερε να κυριαρχήσει στα μέσα ενημέρωσης και να επισημάνει την πεποίθηση για την συνάφεια μεταξύ της εντατικής εκτροφής ζώων και της δυνητικής μετάδοσης ασθενειών.

COWS

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 3 Απριλίου, προβλέπει ότι η παραγωγή βόειου κρέατος στη Βραζιλία θα μειωθεί κατά 25% έως το 2050, ενώ θα υπάρξει μια πτώση κατά 37% στα διαθέσιμα βοσκοτόπια.

ktinotrofia-agelades-zoa-zootrofes-696x383

Ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, έχει αναδείξει την αξία των υποπροϊόντων της βιομηχανίας πορτοκαλιού για τη δημιουργία ποιοτικών ζωοτροφών, μέσω συστημάτων κυκλικής οικονομίας.

agriogourouna

Στις 28 και 29 Μαρτίου 2024 κοινοποιήθηκαν, μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, 62 δευτερογενείς εστίες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία σε κοντινή απόσταση από τα ελληνικά σύνορα, αναφέρει η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

criollo-cattle-drought

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου φέρνει στο φως τη σημαντική συσχέτιση μεταξύ της θερμοανοχής και της αναπαραγωγής στα βοοειδή. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε 34 διαφορετικές ράτσες βοοειδών από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα, αναδεικνύοντας τον γενετικό πλούτο και τις δυνατότητες αυτών των φυλών αντιμετώπισης των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, της αλλαγής των οικοσυστημάτων και των ασθενειών.

Ξεκινάει η νέα εμβολιακή καμπάνια των αλεπούδων

Το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) ενημερώνει τους πολίτες ότι για την αντιμετώπιση της λύσσας στα ζώα και την προστασία της δημόσιας υγείας, η xώρα μας εφαρμόζει πρόγραμμα δύο εμβολιαστικών εκστρατειών, ετησίως, κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, για την από αέρος διανομή εμβολίων - δολωμάτων ενάντια του ιού.

32f91aeb31286a64d21f01ee92d59dc7_intime_JJLKS8828-1-1-768x480

Ανεφάρμοστο για την πλειοψηφία των πληγέντων κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας βρίσκει το υπομέτρο 5.2 η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ενώ ζητάει άμεσα αλλαγές για να μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά.

katsiki_probato

Στην υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων για την παράταση της 1ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», για το έτος αιτήσεων 2023, καλεί τους ενταγμένους της πρόκλησης ο ΟΠΕΚΕΠΕ από 05/04/2024 έως και αποκλειστικά, μέχρι 25/04/2024.

chicken_exports

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος στον κόσμο και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% των παγκόσμιων προμηθειών κρέατος κοτόπουλου. Σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία, η Βραζιλία εξήγαγε 316.000 μετρικούς τόνους προϊόντων κοτόπουλου στην ΕΕ, την περσινή χρονιά. Σύντομα ενδέχεται να λάβει έγκριση για την πώληση περισσότερων προϊόντων κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας της Νότιας Αμερικής Κάρλος Φαβάρο.

probato-eulogia

Στην περιοχή Izmir της Τουρκίας, κοντά στη νήσο Λέσβο, καταγράφηκαν δύο νέες πρωτογενείς εστίες ευλογίας προβάτων. Η γενική διεύθυνση κτηνιατρικής εφιστά την προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος του νοσήματος στη χώρα.

milk-with-insuline

Σε μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Illinois Urbana-Champaign και το Universidade de São Paulo, παρατηρήθηκε η πρώτη διαγονιδιακή αγελάδα ικανή να παράγει ανθρώπινη ινσουλίνη στο γάλα της.

new

Κατόπιν επιβεβαίωσης νέας εστίας Ευλογιάς των προβάτων και αιγών (ΕΠΑ) σε εκτροφή προβάτων αποτελούμενη από 43 πρόβατα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αταλάντης του Δήμου Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προχώρησαν σε οριοθέτηση απαγορευμένων ζωνών.

katsiki_probato_2020

Στην καλλιέργεια πρωτεΐνούχων ζωοτροφών και σανοδοτικών ψυχανθών εστιάζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας στις προτάσεις που καταθέτει ενώπιον της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή τη συζήτηση για τον μετασχηματισμό της ΚΑΠ που έχει ήδη ανοίξει.

vet_in_pigsty

Στις μέρες μας, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία σχετικά με τις συνέπειες της μακρόχρονης και αυξημένης χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία. Η χρήση αντιβιοτικών στις ζωοτροφές ως βελτιωτικών της ανάπτυξης έχει απαγορευτεί πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2006, με βάση τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων. Ωστόσο, χωρίς να υπάρχουν άλλες θεραπευτικές λύσεις να εμπλουτίσουν την φαρέτρα των κτηνοτρόφων, η χορήγηση τους αποτελεί μονόδρομο.

katsikes

Το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η ακαθάριστη εγχώρια παραγωγή βοοειδών που παράγονται στην ΕΕ προβλέπεται να φθάσει τα 12,1 εκατομμύρια ζώα, σημειώνοντας μια μικρή μείωση της τάξης του 1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στις αίγες, η Ελλάδα, θα παραμείνει κορυφαία παραγωγός στην ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ