Μετά την ταχεία εξάπλωση του στην κεντρική Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, καταγράφονται πλέον αρκετά κρούσματα του ιού του καταρροϊκού πυρετού των προ...
Μετά την ταχεία εξάπλωση του στην κεντρική Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, καταγράφονται πλέον αρκετά κρούσματα του ιού του καταρροϊκού πυρετού των προ...
Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Βόλος
Κρούσματα της πανώλης, ο αριθμός των οποίων δεν είχε διευκρινιστεί ακόμα, εντοπίστηκαν στην περιοχή του Βαρθολομιού στο Δήμο Πηνειού για δεύτερη φορά, την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, σε μονάδα εκτροφής που μετρά τουλάχιστον εκατό αιγοπρόβατα.
Καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι η ΕΕ δεν βρίσκεται κοντά στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τη νόσο, κάτι που επιτείνει την αγωνία στον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας.
Την αναγκαιότητα επανασχεδιασμού βασικών δομών και κατευθύνσεων «που είναι απολύτως απαραίτητες, αν θέλουμε βασικοί κλάδοι της παραγωγικής μας Ελλάδας να παραμείνουν ζωντανοί και να δώσουν δυνατότητα επιβίωσης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και στις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, λέγοντας, ότι η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα που «κανείς δεν υπολόγιζε μέχρι πριν κάποιο χρονικό διάστημα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση της ευλογιάς των ζώων στον Έβρο, με πάνω από 3.000 ζώα να έχουν ήδη θανατωθεί για τον περιορισμό της νόσου. Η κατάσταση κρίνεται ανησυχητική, καθώς συνεχώς εντοπίζονται νέες εστίες, κυρίως στον Νότιο Έβρο, όπου καταγράφονται 11 από τις συνολικά 13 εστίες κρουσμάτων.
Το σοβαρό ζήτημα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, καθώς και η μη αποζημίωση των αγροτών από τις καταστροφές που προκάλεσαν πυρκαγιές του 2020, του 2021 και οι φετινές, ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην περιοχή του Λάλα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ).
Αίρονται από 30 Αυγούστου 2024 τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων για τις μετακινήσεις ζώων από τους θερινούς βοσκότοπους προς τις σταβλικές εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε όλης τη χώρα, με μόνη εξαίρεση τις περιοχές που βρίσκονται εντός ζώνης προστασίας και επιτήρησης.
Τέσσερα νέα κρούσματα της πανώλης των αιγοπροβάτων διαπιστώθηκαν στην ζώνη προστασίας της Κορινθίας όπως ενημερώνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σημαντικός αριθμός ζωονόσων επέστρεψαν ή πρωτοεμφανίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο καλοκαίρι, αναγκάζοντας τις αρχές να επιβάλουν περιορισμούς στις μεταφορές αλλά και την αναγκαστική σφαγή χιλιάδων ζώων, προκαλώντας οικονομικές απώλειες για χιλιάδες κτηνοτρόφους αλλά και ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στις εξαγωγές του μπλοκ.
Μετά τα πρόσφατα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων που επιβεβαιώθηκαν σε περιοχές του Έβρου, καθώς και τα προηγούμενα περιστατικά στη Φθιώτιδα και τη Λέσβο, η ΕΘΕΑΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τους κτηνοτρόφους να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις τους. Η ασθένεια, που αποτελεί νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, απαιτεί άμεση δράση για την πρόληψη της εξάπλωσής της και τη διασφάλιση της υγείας του ζωικού κεφαλαίου.
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η Κομισιόν εξέδωσε τροποποιητική εκτελεστική απόφαση, στην οποία προστίθενται επιπλέον ζώνες προστασίας, ζώνες επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες για την Ελλάδα, καθώς κοινοποιήθηκαν κι άλλες εστίες λοίμωξης από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Μέχρι τις 19 Αυγούστου 2024, οπότε και υπεγράφη η τροποποιητική, η Ελλάδα είχε κοινοποιήσει στην Επιτροπή 47 εστίες λοίμωξης.
Έπειτα από εκτίμηση των επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν στην ζωονόσο της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, η Γενική Διεύθυνση Κτηνοτροφίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετέβαλε τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει για τις πληγείσες περιοχές και για όλη τη χώρα πάντα με στόχο την αποτροπή της διασποράς του νοσήματος
Στην εκτίμηση ότι, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα έχει κλείσει ο κύκλος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, εφόσον δεν υπάρξει νέο κρούσμα, προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε εκπομπή στο Action 24.
Μέχρι και τις 19 Αυγούστου 2024 και για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις και σφαγές ζώων λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων, ενώ έντονη παραμένει η ανησυχία των κτηνοτρόφων για το μέγεθος της καταστροφής από τη ζωονόσο.
Μια αναθεωρημένη εκδοχή των κανόνων της ΕΕ για τους ρύπους τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή 4 Ιουλίου, επεκτείνοντας το εύρος της σε περισσότερες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από ότι η προηγούμενη νομοθεσία.
Θετικά εξελίσσεται η πορεία των ελέγχων στο νησί της Κρήτης και με γρήγορο ρυθμό από τα οκτώ κλιμάκια, ενώ παράλληλα εντοπίστηκε νέο κρούσμα στο νομό Καρδίτσας στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης ιχνηλάτισης κοπαδιού. Επιβεβαιωμένο κρούσμα βρέθηκε και στην Κέρκυρα με τον αντιπεριφερειάρχη να προχωρά σε απαγόρευση μεταφοράς αιγοπροβάτων στα νησιά του Ιονίου, μέχρι νεωτέρας.
Σε 35 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών μετά και από νέα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούνται από τα αρμόδια συνεργασία του ΥΠΑΑΤ, ενώ έχουν θανατωθεί περισσότερα από 13.000 αιγοπρόβατα υπό τον φόβο εξάπλωσης του ιού.
Η πανώλη των αιγοπροβάτων έφτασε πλέον αναπόφευκτα και σε Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία αλλά και Κρήτη. Υπάρχουν επίσης αναφορές για κρούσμα της ζωονόσου στην Ροδόπη.
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης, καθώς στο νησί έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα πανώλης σε αμνοερίφια.