Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Ζωϊκό Κεφάλαιο

perifereia-amth_2

Τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ καθώς και ζητήματα που αφορούν την κατανομή βοσκοτόπων, το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφίας, τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ θα βρεθούν στο επίκεντρο της ειδικής συνεδρίασης που συγκαλεί το περιφερειακό συμβούλιο των κτηνοτρόφων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

gala-696x383-1

Μείωση 2,86% της παραγωγής ελληνικού αγελαδινού γάλακτος και 3,24% στο πρόβειο εντοπίζει ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το 2021, με αιτία το αυξημένο κόστος παραγωγής και συγκεκριμένα το κόστος αγοράς ζωοτροφών.

egkrisi-de-minimis-3-ekat-ektrofeis-gounoforon-zoon

Όπως αναφέρει σχετική ΚΥΑ (829/146683/30-5-2022 (ΦΕΚ Β' 2739) με θέμα «Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της εκτροφής Γουνοφόρων σε όλη την επικράτεια και λεπτομέρειες εφαρμογής Προσωρινού Πλαισίου με βάση την Ανακοίνωση της Επιτροπής της 19/03/2020 C(2020)1863 final (Προσωρινό Πλαίσιο) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει», από 20 Ιουνίου και έως τέλος του μήνα έχει τεθεί σε λειτουργία το σύστημα υποβολής Αίτησης Άμεσης Επιχορήγησης.

kyriakidou

Η πρόληψη, ο έλεγχος και η εξάλειψη της αφρικανικής πανώλης των χοίρων παραμένει το κλειδί για την ΕΕ και για τον τομέα του χοιρινού κρέατος, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, στην τοποθέτησή της στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

5921545_orig

Την έντονη αντίθεσή τους στην παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης, έως και πάνω από 600 ευρώ το ζώο, στο βόειο κρέας που προέρχεται από εισαγόμενα μοσχάρια, εκφράζει με ανοικτή επιστολή του ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής, τη οποία προσυπογράφουν και οι υπόλοιπες οργανώσεις εκπροσώπησης του κλάδου από όλη τη χώρα.

cache_1500x3000_Analog_medium_1322312_51621_28102021

Στην κατηγορία της «Κοροϊδίας» εντάσσεται η ενίσχυση με 2% επί του τζίρου 2021 σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ζητώντας ουσιαστική στήριξη στον πολυχτυπημένο κλάδο της κτηνοτροφίας με τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

fishfarming_467384490

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) ανακοίνωσε την 1η Ιουνίου την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με κύριο στόχος της συνεργασίας να είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η προώθηση των αειφόρων και βιώσιμων δραστηριοτήτων της υδατοκαλλιέργειας, παράλληλα με την προστασία των ελληνικών θαλασσών και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

4_102

Παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Τουρισμού, εκπροσώπων αλιευτικών φορέων από όλη τη χώρα και πλήθους συμμετεχόντων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Μαΐου 2022 στο Negroponte Resort στην Ερέτρια, η πρώτη ενημερωτική Hμερίδα με θέμα «Ο Αλιευτικός Τουρισμός στην Ελλάδα».

ellada-akrivoteres-zwotrofes-eyrwph-696x461

Μείωση της ζήτησης σύνθετων ζωοτροφών κατά 4 με 5 εκατ. τόνους εντός της ΕΕ το 2022 προβλέπει η FEFAC (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Παραγωγών Σύνθετων Ζωοτροφών), απόρροια της εκτόξευσης των τιμών σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της διάδοσης ζωικών ασθενειών αλλά και των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης στα μεταφορικά κόστη.

foto_typos280522_1

Τη σημαντική συμβολή της υδατοκαλλιέργειας στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής οικονομίας, ανέδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, σε ομιλία του σε Ημερίδα με θέμα «Η υδατοκαλλιέργεια ως μοχλός ανάπτυξης και εξωστρέφειας», που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, στα Σύβοτα.

Naxos-Pittatas-farm-2-

Έφθασε στην Νάξο το πρώτο μέρος της ποσότητας χονδροειδούς ζωοτροφής (σ.σ. ενσίρωμα καλαμποκιού) που «έκλεισε» η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στο πρόσφατο ταξίδι που πραγματοποίησε στην Βουλγαρία.

chicken_influenza

Εξαιτίας των πρόσφατων εστιών γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) στον τομέα των πουλερικών, οι υπουργοί Γεωργίας ενέκριναν την Τρίτη 24 Μαΐου ως στρατηγική προσέγγιση την ανάπτυξη του εμβολιασμού ως συμπληρωματικού εργαλείου για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιζωοτίας.

ezgif-5-5b6ff0b04a

Σοβαρή μείωση έχει δεχτεί το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης σε πρόβατα και κατσίκια, με τη μείωση να αγγίζει το 25% μέσα σ’ ένα χρόνο. Η πανδημία, ο αυξημένος πληθωρισμός και ο πόλεμος που έχει κηρύξει εδώ και σχεδόν τρεις μήνες η Ρωσία στην Ουκρανία είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα να εκτινάξουν το κόστος της παραγωγής, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση.

ktinotrofia-696x383

Με διψήφιο ποσοστό συντελείται η μείωση στο κοπάδι αιγοπροβάτων της Ευρώπης, αφού μέσα σε μια 10ετία, από το 2011 έως το 2021 αυτό συρρικνώθηκε κατά 10% (πρόβατα) και 13% (αίγες), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

1_172

Το ψηφιακό «τείχος» προστασίας, «Artemis ΙΙ», μέσω του οποίου ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θωρακίζει το υπάρχον σύστημα ισοζυγίων γάλακτος, παρουσίασε η διοίκηση του Οργανισμού στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, στα γραφεία του ΕΛΟΓΑΚ στη Θεσσαλονίκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ