BACK TO
TOP

Ζωϊκό Κεφάλαιο

AV7

Κίνδυνος επέκτασης της πανώλης μηρυκαστικών σε ευρεία κλίμακα ανακύπτει μετά τον εντοπισμό δεύτερου κρούσματος σε μονάδα προβάτων στο Δομένικο Ελασσόνας. Σημειωτέον ότι το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην περιοχή της Καλαμπάκας, δηλαδή αρκετά χιλιόμετρα μακρυά, πράγμα που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες.

PK100-BIG

Για την παρουσία του ιού της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα του Δήμου Μετεώρων, ενημερώνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας παράλληλα τους ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εισόδου του νοσήματος στις εκτροφές τους.

sheeP_2309

Μετά την επιβεβαίωση κρούσματος πανώλης σε εκτροφή αιγοπροβάτων αποτελούμενη από 264 ζώα στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας, στο Δήμο Μετεώρων, της Π.Ε. Τρικάλων, το ΥπΑΑΤ εξέδωσε εγκύκλιο και οριοθέτησε τις ζώνες στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Γρεβενών.

kellas-omospondia-xoirotrofon-1140x570

Το προεδρείο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, δέχθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στο γραφείο του στο ΥΠΑΑΤ, όπου ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν στην ατζέντα της συζήτησης ήταν η πορεία του προγράμματος της βιοασφάλειας και οι πληρωμές των εργασιών.

aigoprovata1

Εντείνεται η ανησυχία κτηνοτρόφων αλλά και ιδιοκτητών γαλακτοβιομηχανικών επιχειρήσεων στα Τρίκαλα, μετά το κρούσμα πανώλης που εντοπίστηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας σε ζώο κτηνοτροφικής μονάδας του Δήμου Μετεώρων.

cows-livestock

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα θα δημιουργήσουν η Κίνα, που στο βόειο κρέας είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, και η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ως μέρος των προσπαθειών να καταστήσουν την παραγωγή βόειου κρέατος πιο βιώσιμη, όπως ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

1661497999_0_1512730392_0_78-2

Κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών εντοπίστηκε και επιβεβαιώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του του Υπουργειου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας, του Δήμου Μετεώρων, στην Π.Ε Τρικάλων.

bea432868b1894d4421fc7aa75d80dbf_XL

Την καλύτερη αξιολόγηση μεταξύ των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων (ΕΠΣΑΔ) 2023, έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

zootrofes

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε εντολή στην EFSA να αξιολογήσει την τοξικότητα του βρωμιδίου για τον άνθρωπο και ζώα, για να εξαχθούν τοξικολογικές τιμές αναφοράς, για να εκτιμηθεί το υφιστάμενο Μέγιστο Κατάλοιπο, τα επίπεδα (MRL) και η πιθανή μεταφορά από τις ζωοτροφές σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

DSC_0222_-_Αντιγραφη_png

Επανέρχεται η κανονικότητα στη μεταφορά αιγοπροβάτων στη χώρα μας και αποκαθίστανται οι εμπορικές σχέσεις με ΕΕ και τρίτες χώρες, μετά την άρση των μέτρων επιζωοτίας ευλογίας από τις 30 Ιουνίου 2024.

ixthiokalliergeia

«Η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια είναι ο πλέον εξωστρεφής κλάδος στην παραγωγή ζωικής πρωτεΐνης». Με αυτή την πρόταση ξεκίνησε το χαιρετισμό του ο κ. Απόστολος Τουραλιάς, Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), πλατινένιο χορηγό του διήμερου Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας 2024, που διοργάνωσε η εταιρία ΑΜΒΙΟ ΑΕ και πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

cows-203460_1280

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα αποζημιώσει τους γαλακτοπαραγωγούς για τις απώλειες στην παραγωγή τους, λόγω της γρίπης των πτηνών που έπληξε τις γαλακτοπαραγωγές αγελάδες. Η επιδημία, που ξεκίνησε από τον Μάρτιο, έχει πλήξει 132 κοπάδια γαλακτοπαραγωγής σε 12 πολιτείες, επιφέροντας σημαντικές οικονομικές απώλειες στους αγρότες.

sheep-g87e525e5e_1280-600x400

Συστάσεις για τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας του ζωικού κεφαλαίου σε περίπτωση φυσικών καταστροφών απευθύνει στους κτηνοτρόφους, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

71699154_2716973258370394_2922386419252985856_n

Δύο σημαντικές εκδηλώσεις που εστιάζουν στην κλιματική αλλγή και κτηνοτροφία φιλοξένησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 15 και 16 Ιουνίου 2024. Στόχος αυτών, ήταν η ενημέρωση των πολιτών και η ανάδειξη της εφαρμογής επιστημονικής γνώσης στην πράξη. Οι παρουσιάσεις από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους πρόσφεραν μια πρακτική διάσταση και ενίσχυσαν τη συζήτηση γύρω από τις βιώσιμες πρακτικές στην κτηνοτροφία.

kthnotrofia1

Η συζήτηση για τις συνθήκες κτηνοτροφίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνει έντονα στο προσκήνιο το ζήτημα των ζωντανών εξαγωγών και της ηλικίας απογαλάκτισης των ζώων, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τις οργανώσεις προστασίας ζώων και αγρότες, οι οποίοι με τη σειρά τους απαιτούν καλύτερες συνθήκες από την ΕΕ.

odigies-fwtia-kthnotrofia

Oδηγό πλεύσης, προκειμένου οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων να βελτιώσουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές, εξέδωσε με εγκύκλιο του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

horses-1124X750

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και ιδιαίτερα η Γενική ∆ιεύθυνση Κτηνιατρικής γίνονται αποδέκτες πολλών καταγγελιών και δηµοσιευµάτων αναφορικά µε τις συνθήκες διαβίωσης και ευζωίας οικόσιτων ιπποειδών εργασίας (ίππων, όνων και ηµιόνων ελαφριάς έλξης και φόρτου για την εξυπηρέτηση των αναγκών των µικροκαλλιεργητών και των µικροµεταφορών) σε νησιωτικές περιοχές της Χώρας κατά τη θερινή περίοδο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ