
Με οικοδεσπότη τον ευρωβουλευτή Benoît Cassart, η εκδήλωση αυτή σηματοδοτεί ένα βασικό ορόσημο για τους κτηνοτροφικούς τομείς της Ευρώπης, τους οποίους ενώνει ένα κοινό όραμα: μια σταθερά βιώσιμη και οικονομικά βιώσιμη κτηνοτροφία, βασισμένη σε υψηλά και αυστηρά πρότυπα που σέβονται την καλή διαβίωση των ζώων, τις αγροτικές κοινότητες και τους καταναλωτές.
Ο Benoît Cassart τόνισε ότι: «Η κτηνοτροφία, ιδίως η κτηνοτροφία μηρυκαστικών, έχει κεντρικό ρόλο να διαδραματίσει στην πράσινη μετάβαση. Είναι απαραίτητο να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγροτών. Πρέπει να εργαστούμε για να καταστήσουμε αυτόν τον τομέα πιο κερδοφόρο και ανταγωνιστικό, ώστε να προσελκύσουμε τις νεότερες γενιές. Η φιλοδοξία μου είναι να συνεργαστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχύσουμε τη φωνή των κτηνοτρόφων. Αυτός είναι επίσης ο στόχος της Διακομματικής Ομάδας για τη Βιώσιμη Κτηνοτροφία που έχουμε δημιουργήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Guillaume Gauthier, Πρόεδρος της SELMA, σκιαγράφησε τις βασικές προτεραιότητες του μανιφέστου της Ένωσης: συνεχόμενες συναφείς εμπορικές πολιτικές, διασφάλιση διαφάνειας στην ενημέρωση των καταναλωτών, ρύθμιση των αναδυόμενων τεχνολογιών τροφίμων, ενίσχυση της υγείας και της πρόληψης των ασθενειών, και αναγνώριση του ουσιώδους ρόλου της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη.
«Ο τομέας της κτηνοτροφίας και του κρέατος είναι κάτι περισσότερο από απλή γεωργική παραγωγή – αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της επισιτιστικής κυριαρχίας, της περιφερειακής ανάπτυξης και της διατροφικής ασφάλειας της Ευρώπης. Η υποστήριξή του σημαίνει διασφάλιση της συλλογικής μας ικανότητας να παράγουμε υγιεινά, βιώσιμα και υψηλής ποιότητας τρόφιμα». Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της εκδήλωσης ήταν η συζήτηση με θέμα «Κρέας, Διατροφή και Υγεία», στην οποία συμμετείχε ο καθηγητής Jean-Michel Lecerf, ειδικός στην ενδοκρινολογία, τη διατροφή και τις μεταβολικές ασθένειες. Υπογράμμισε ότι: «Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, το κρέας παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Στην Ευρώπη, η μέση κατανάλωση περίπου 16,65 γραμμαρίων ανά άτομο την ημέρα αντικατοπτρίζει επίσης την ανθρωπολογική και κοινωνική του σημασία. Οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι, που συχνά αποδίδονται στο κρέας, συνδέονται κυρίως με την υπερβολική κατανάλωση σε συνδυασμό με μια μη ισορροπημένη διατροφή. Από την άλλη πλευρά, οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος εγείρουν διατροφικές ανησυχίες: χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υψηλή σε λίπος, και συχνά υπερεπεξεργασμένο — σε αντίθεση με το κρέας, το οποίο είναι ένα φυσικό, μη επεξεργασμένο προϊόν», δήλωσε ο Gauthier.
Μέλη της SELMA, μαζί με αρκετά μέλη του Κοινοβουλίου από διαφορετικές χώρες και πολιτικές ομάδες, εξέφρασαν έντονες ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της εμπορικής συμφωνίας Mercosur, η οποία επιτρέπει την εισαγωγή επιπλέον 99.000 τόνων βόειου κρέατος στην ευρωπαϊκή αγορά.
Αυτό το βοδινό κρέας, σύμφωνα με πρότυπα σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που απαιτούνται στην ΕΕ, αποτελεί άμεση απειλή για τους Ευρωπαίους παραγωγούς κρέατος.
Τα μέλη της SELMA ζήτησαν επίσης μια συντονισμένη ευρωπαϊκή στρατηγική για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας τράπεζας αντιγόνων, και τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια για τους καταναλωτές, ιδίως μέσω της προστασίας των ονομασιών που σχετίζονται με το κρέας και της υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης.