BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Σχεδόν αδύνατη η είσοδος της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη μέσω γαλακτοκομικών ΗΠΑ λέει η EFSA

Πολύ χαμηλή είναι η πιθανότητα εισόδου της γρίπης των πτηνών (HPAI) που εντοπίζεται στις αμερικανικές αγελάδες στη Γηραιά Ήπειρο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA). Ωστόσο, τονίζει ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί ο αντίκτυπος για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να είναι πολύ σημαντικός, και για αυτό το λόγο προτείνει την ευαισθητοποίηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων, καθώς και την ενισχυμένη επιτήρηση για άμεση ανίχνευση.

212312-beefcattlefarmer

8
0

Κατά εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η EFSA εστίασε στον κίνδυνο μόλυνσης των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της Γηραιάς Ηπείρου με το γενότυπο H5N1 του ιού που ταλανίζει τις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες στις ΗΠΑ και προχώρησε στην εισήγηση μέτρων για αποτροπή της εισόδου και κατ’ επέκταση της διασποράς του στην Ευρώπη. Σε αυτά μπορούν να συμπεριληφθούν εμπορικοί περιορισμοί από τις ζώνες που έχουν πληγεί και ο σχολαστικός καθαρισμός του εξοπλισμού αρμέγματος. Σε περίπτωση έξαρσης η EFSA συνιστά συντονισμένη δράση τόσο σε πτηνά όσο και σε γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες ώστε να μειωθεί ο συνολικός αντίκτυπος.

Προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά, οι ειδικοί προτείνουν τον περιορισμό των μετακινήσεων των κοπαδιών σε περιοχές που έχουν πληγεί, την αποφυγή ανταλλαγής εργατών, εξοπλισμού και οχημάτων μεταξύ εκμεταλλεύσεων και την επιβολή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας. Αυτά τα μέτρα αναμένεται να βοηθήσουν στον έλεγχο των στελεχών HPAI που ήδη εντοπίζονται στην Ελλάδα.

Η αξιολόγηση της EFSA εξετάζει ακόμα την πιθανότητα μετάδοσης του ιού μέσω του φαγητού. Η κύρια πηγή έκθεσης των καταναλωτών στον ιό θα ήταν η κατανάλωση νωπού γάλακτος, νωπού πρωτόγαλα ή νωπής κρέμας γάλακτος. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι η θερμική επεξεργασία, όπως η παστερίωση, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση πληθυσμών του ιού στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα τροφικής μόλυνσης του ανθρώπου με αυτόν τον συγκεκριμένο γονότυπο.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος