Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας της EFSA είναι τα εξής:
- Δεκαεννέα βασικές συνέπειες για την ευημερία των γαλοπούλων εντοπίστηκαν, μεταξύ των οποίων περιορισμός της κίνησης, κινητικές διαταραχές, βλάβες των μαλακών ιστών και του δέρματος, αδυναμία να εκδηλώσουν συμπεριφορές εξερεύνησης ή αναζήτησης τροφής, στρες από το κρύο/τη ζέστη και αδυναμία να εκδηλώσουν συμπεριφορές φωλιάσματος.
- Σημαντικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο κακής ευζωίας στις γαλοπούλες περιλαμβάνουν τον υπερπληθυσμό, τους ακρωτηριασμούς, την υγρή στρωμνή, την έλλειψη εμπλουτισμού του περιβάλλοντος, την κακή ποιότητα του αέρα, τις πολύ χαμηλές/υψηλές θερμοκρασίες, την υψηλή αναλογία θηλυκών προς φωλιές, την αραίωση του κοπαδιού και την στέρηση τροφής και νερού.
- Το μοντέλο συμπεριφορικού χώρου έδειξε ότι οι γαλοπούλες χρειάζονται τουλάχιστον 0,49 μ2 για ζώα με βάρος 7 κιλά και 0,82 μ2 για πτηνά 25 κιλών, προκειμένου να παρουσιάζουν φυσιολογικές συμπεριφορές. Αυτός ο χώρος είναι κατά την EFSA μεγαλύτερος από αυτόν που παρέχεται επί του παρόντος στις εκμεταλλεύσεις.
Σύμφωνα με την EFSA, οι γαλοπούλες πρέπει να εκτρέφονται σε ξηρό υπόστρωμα με επαρκή χώρο και να έχουν συνεχή πρόσβαση σε τροφή και νερό. Το περιβάλλον τους πρέπει επίσης να περιλαμβάνει δομικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, όπως υπερυψωμένες πλατφόρμες και υλικά που επιτρέπουν το ράμφισμα, την εξερεύνηση και την αναζήτηση τροφής.
Οι προτεραιότητες όσον αφορά την αναπαραγωγή πρέπει να μετατοπιστούν κατά την EFSA από την ταχεία ανάπτυξη και το υψηλό σωματικό βάρος προς βελτιωμένες πτυχές ευζωίας, όπως η υγεία των ποδιών.
Συνιστάται να αποφεύγονται οι ακρωτηριασμοί στις γαλοπούλες, π.χ. το κόψιμο του ράμφους, η αφαίρεση του λοφίου και το κόψιμο των δακτύλων, καθώς πρόκειται για επώδυνες διαδικασίες.
Συνιστάται η παρατήρηση στοιχείων όπως δερματίτιδα των ποδιών, θνησιμότητα, βλάβη του φτερώματος, απόρριψη σφαγίων, πληγές και φουσκάλες στο στήθος ως δεικτών βασισμένων σε αντικειμενικά κριτήρια (ABM) στο σφαγείο για την παρακολούθηση των συνθηκών ευζωίας των γαλοπούλων στην εκμετάλλευση.
Περιορισμοί/αβεβαιότητες έρευνας
Αν και τα περισσότερα συμπεράσματα είχαν υψηλό βαθμό βεβαιότητας, εντοπίστηκαν οι ακόλουθες αβεβαιότητες:
-Περιορισμένη επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τον αντίκτυπο της διαθεσιμότητας φωλιών στην ευημερία των ορνιθών αναπαραγωγής, τον αντίκτυπο των συνθηκών εκκόλαψης στην ευημερία και την προτιμώμενη απόσταση μεταξύ των μεμονωμένων γαλοπούλων όταν ο χώρος είναι απεριόριστος.
-Κενά στις γνώσεις σχετικά με το βέλτιστο μέγεθος της ομάδας, την ποσότητα και την κατανομή του εμπλουτισμού του περιβάλλοντος, την κατάλληλη ένταση φωτός, τους στόχους αναπαραγωγής που εστιάζουν στα χαρακτηριστικά ευημερίας και τον αντίκτυπο στην ευημερία της ανακούφισης του πόνου κατά τη διάρκεια και μετά τις ακρωτηριασμούς.
Προτάσεις EFSA για παραγωγούς και σφαγεία
Οι προτάσεις της EFSA για βελτιωμένη ευζωία των ζώων στις εκμεταλλεύσεις είναι οι εξής:
- Αύξηση του διαθέσιμο χώρο και εμπλουτισμός του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων υπερυψωμένων πλατφορμών.
- Αποφυγή στέρησης τροφής και νερού για περισσότερο από 48 ώρες για νεογέννητα πουλερικά.
- Αποφυγή της πρακτική αραίωσης των κοπαδιών.
- Παροχή τουλάχιστον μίας φωλιάς ανά τέσσερις όρνιθες σε κοπάδια αναπαραγωγής γαλοπούλων, ελάχιστη ένταση φωτισμού 10 lux, ξηρή και εύθρυπτη στρωμνή και διατήρηση της αμμωνία κάτω από 10 ppm και του διοξείδιου του άνθρακα κάτω από 2000 ppm.
- Σταδιακή κατάργηση των ακρωτηριασμών.
- Έμφαση στην ευημερία, όπως η βελτίωση της υγείας των ποδιών κατά την εκτροφή γαλοπούλων.
- Συμμετοχή στην ανταλλαγή δεδομένων (π.χ. σχετικά με τη γενετική επιλογή χαρακτηριστικών) και στην εναρμόνιση των μεθόδων παρακολούθησης της ευημερίας.
- Προώθηση της εκπαίδευσης και τη βαθμονόμηση των αξιολογητών ή των συστημάτων ABM, ανάλογα με το αν η αξιολόγηση γίνεται χειροκίνητα ή αυτόματα, για την εξέταση της αξιοπιστίας των ABM.