Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Agrenda

4-Gitsas

Σκοπιµότητες γύρω από τη διαχείριση κοινοτικών προγραµµάτων προώθησης, αλλά και ευρύτερα  οικονοµικά συµφέροντα που σχετίζονται µε τις εισαγωγές φθηνών κρεάτων, έβαλαν φωτιά, τις τελευταίες εβδοµάδες στην υπόθεση κατοχύρωσης του Γύρου, αρχικά ως ΕΠΙΠ (Εγγυηµένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) και εν συνεχεία ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης).  

2-Milk-Conference_Zootechnia

Η κρίση στο αιγοπρόβειο γάλα είναι τοπική, δεν είναι παγκόσµια και όσο πιο νωρίς αποδεσµευτούµε απ’ όλες αυτές τις συζητήσεις για το από τί γάλα παράγεται η φέτα ή τα υπόλοιπα ΠΟΠ προϊόντα, θα αποκτήσει ο κλάδος τα θεµελιώδη ώστε να εκµεταλλευτεί ουσιωδώς την πρωτιά της χώρας µας πανευρωπαϊκά στην παραγωγή πρόβειου τυριού.

x

Η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί µέρος της πολιτισµικής κληρονοµιάς πολλών χωρών και πηγή απασχόλησης σε µειονεκτικές αγροτικές περιοχές που παράγει υψηλής ποιότητας παραδοσιακά προϊόντα ευρείας αναγνώρισης. Είναι το αποτέλεσµα µιας αειφόρου και πολυλειτουργικής µορφής γεωργίας που συµβάλει στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου.

4_Israel-agriculture

Το ροζ σκουλήκι που έχει µέγεθος µικρότερο από µια ίντσα είναι µπελάς για τους βαµβακοπαραγωγούς στο Ισραήλ. Ο Οφίρ Σλαµ που µεγάλωσε στο κιµπούτς Ginosar στα βόρεια του Ισραήλ ξυπνούσε τα χαράµατα για να ελέγξει ότι η καλλιέργεια δεν είχε προσβληθεί από το ζιζάνιο.

1-Aigoprovio_2

Σε ένα λιθόστρωτο των Γρεβενών προ ολίγων ηµερών, τρεις αιγοπροβατοτρόφοι συζήταγαν για το αν τελικά υπάρξει ένα πριµ εξόδου από το επάγγελµα, ποια θα είναι η µορφή του, θα πάρουµε λέγανε ένα ποσό εφάπαξ, ή ένα µηνιαίο εν είδει σύνταξης, εκφράζοντας όµως και την αγωνία τι θα απογίνει το ζωικό τους κεφάλαιο.

1_Ntavos

Το εισοδηµατικό σκέλος των επιδοτήσεων της ΚΑΠ δείχνει να ξεθωριάζει στη νέα προγραµµατική περίοδο µετά το 2020, προωθώντας στη θέση τους στηρίγµατα για ανάπτυξη της αγοράς και µέτρα για την κλιµατική αλλαγή.

4-lemoni-grafima

Στις «αθρόες εισαγωγές» αποδίδουν οι παραγωγοί τη µειωµένη, συγκριτικά µε πέρυσι, τιµή στο λεµόνι, η οποία το διάστηµα αυτό κυµαίνεται στα 30 µε 35 λεπτά το κιλό, χωρίς ωστόσο να κόβουν και πολλοί, δεδοµένου ότι  τα επίπεδα αυτά δεν είναι ικανοποιητικά.

2-kounoupidia-polyxrwma-sapountzoglou

Στην καλλιέργεια τριών νέων ποικιλιών πολύχρωµου κουνουπιδιού, που ήρθαν να εµπλουτίσουν την υφιστάµενη «παλέτα» λαχανικών σαλάτας, από την οικογένεια των σταυρανθών, που παράγει στην εκµετάλλευσή του, έχοντας, ωστόσο, ως βασικό «πυρήνα» το µπρόκολο, προχώρησε ο παραγωγός οπωρολαχανικών Μάρκος Σαπουντζόγλου.

4-Hogan_2

Με ένα ψέµα περί δήθεν ενίσχυσης της προστασίας της Φέτας και µια αοριστία περί συνεχούς στήριξης των προβατοτρόφων, επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασκεδάσει τις εντυπτώσεις, µετά την αποκάλυψη της Agrenda για τις αναζητήσεις των Βρυξελλών για ένα πριµ που θα βγάλει τους παραδοσιακούς αιγοπροβατοτρόφους... στη σύνταξη.

3-skliro-sitari

Μια σταθερά ανοδική πορεία και µια διάχυτη αισιοδοξία φέρνει το τελευταίο διάστηµα για το ελληνικό σκληρό σιτάρι. Αφενός στο χρηµατιστήριο του Σικάγο σηµειώνεται άνοδος από την αρχή του έτους η οποία οφείλεται στη βελτιωµένη εικόνα των χρηµατιστηρίων αλλά και την πτώση του δολαρίου.

2-De-minimis

∆εν είχε κάποια µεγάλη είδηση η επίσκεψη Αραχωβίτη στον Τύρναβο, είχε όµως πολύ «µασάζ» σε µια αγροτική περιοχή µε απαιτήσεις από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία κι αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις των συµµετεχόντων δεν πήγε κι άσχηµα.

1-trapeza-gis_2

Σύσταση τράπεζας αγροτικής γης, 10ετής εκµετάλλευση µικρών δηµόσιων γεωργικών µονάδων και έκπτωση φόρου σε µεταβιβάσεις χωραφιών αποτελούν ορισµένες από τις εθνικές πολιτικές που καλεί να συµπεριλάβουν τα κράτη-µέλη στο στρατηγικό τους σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, το Ευρωπαϊκό ∆ίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης (ENRD).

1espa

Μία πολύ ελκυστική και φαινοµενικά «εύκολη» δράση για την επιδότηση πολύ µικρών και µικρών επιχειρήσεων, ανοίγει στις 6 Φεβρουαρίου για αιτήσεις, µε προϋπολογισµό 400 εκατ. ευρώ που επιδοτεί µία ευρεία γκάµα επιλέξιµων δαπανών.

4trakter

Βέβαιη θεωρούν την ανάκαµψη στην αγορά τρακτέρ, φέτος, οι εισαγωγείς αγροτικών µηχανηµάτων, ενόψει των εγκρίσεων των επενδυτικών φακέλων. Ωστόσο οι πωλήσεις που δεν εξαρτώνται από προγράµµατα θα δείξουν ποιος έχει τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσει τα επόµενα χρόνια.

3pliomes

Άπνοια στον τοµέα των πληρωµών φέρνει ο Ιανουάριος για τον αγροτικό κόσµο, µε το ενδιαφέρον να εστιάζεται πλέον στις διορθωτικές πιστώσεις που προγραµµατίζονται για τον επόµενο µήνα. Με το κλείσιµο του έτους και τις πιστώσεις -αν και µε τεράστια τεχνικά προβλήµατα για τους αγρότες- της ενιαίας ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζηµίωσης, τώρα οι διοικητικοί του ΟΠΕΚΕΠΕ καλούνται να διευθετήσουν τις όποιες εκκρεµότητες έµειναν.

2kambos

Από αιχµή του δόρατος της τελευταίας καλλιεργητικής περιόδου το βαµβάκι εξελίσσεται σε πέτρα του σκανδάλου και αιτία πολέµου αφενός στον θεσσαλικό κάµπο, αλλά και σε άλλες αγροτικές περιοχές.

3aloga

Μία πολύ ελκυστική και φαινοµενικά «εύκολη» δράση για την επιδότηση πολύ µικρών και µικρών επιχειρήσεων, ανοίγει στις 6 Φεβρουαρίου για αιτήσεις, µε προϋπολογισµό 400 εκατ. ευρώ που επιδοτεί µία ευρεία γκάµα επιλέξιµων δαπανών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία