BACK TO
TOP

Agrenda

974-trimmata

Για όλους αυτούς που απορούν, γιατί καθυστερεί τόσο πολύ φέτος το «άνοιγµα» του ΟΣ∆Ε, η απάντηση είναι απλή. Γιατί δεν ήταν έτοιµος, αυτός που νέµεται την υπόθεση του ΟΣ∆Ε τα τελευταία 10 χρόνια.

panagos_2_13

Ο δρόµος που φαίνεται να παίρνει φέτος η αγορά στο σκληρό σιτάρι, δείχνει το τεράστιο έλλειµµα προσανατολισµού και οργάνωσης του πρωτογενούς τοµέα στη χώρα µας.

upoloipes-pliromes-ioulios

Ένα ποσό της τάξης των 92 εκατ. ευρώ σε 487.208 δικαιούχους αγρότες πληρώθηκε την 1η Ιουλίου και αφορά την εκκαθάριση όλων των άµεσων ενισχύσεων, όπως προβλέπεται απ’ την Ενωσιακή Νοµοθεσία. Αυτό είναι τα ακριβή λόγια της ανακοίνωσης του Οργανισµού Πληρωµών, που ωστόσο έχει πολλές ασάφειες.

papadogianis_M_3_5

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου οι τιµές παραγωγού πιέζονται ως επακόλουθο των χαµηλότερων τιµών εξαγωγής. Η πρόσφατη τιµή αγοράς της Τυνησίας επιβεβαίωσε την τάση πίεσης στα σκληρά σιτάρια, µε την εξαγωγή στη σοδειά µας να κυµαίνεται στα 280 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. ∆ουλειές, βέβαια, γίνονται µε πολύ δυσκολία, καθώς οι τοπικοί έµποροι δεν έχουν σαφή εικόνα του κοστολογίου τους.

973-trimmata

Αναλυτικότερα, το σφάλµα προέκυψε από εκ παραδροµής χρησιµοποίηση γραµµής δικαιωµάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριµένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλµένη πληρωµή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλµα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίµησης ήταν 63.035.249,77 ευρώ, το οποίο µετά από επανα-υπολογισµό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 ευρώ».

973-ths-piatsas

Ολοκληρώθηκε η πληρωµή εκκαθάρισης υπολοίπων του έτους 2023, λέει η ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµών. Βέβαια, κάθε άλλο παρά εξόφληση θύµιζε στους αγρότες. Οι περισσότεροι έλαβα, σου λέει, κάτι ψιλά για βασική ενίσχυση! Αστεία ποσά, λένε µην ξέροντας αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν!

973-forologika

Σε δηµόσια διαβούλευση θέτει η ΑΑ∆Ε το προσχέδιο της Απόφασης, για την εκκίνηση και λειτουργία της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών και τον ορισµό του µορφοτύπου του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής. Μέσω της διαβούλευσης η ΑΑ∆Ε προσβλέπει στην άµεση συνεργασία µε τους φορείς και τις επιχειρήσεις, ώστε από κοινού να διαµορφώσουν το νέο πλαίσιο στη διακίνηση αγαθών, που εµβαθύνει στη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων για την αποτροπή της φοροδιαφυγής και του λαθρεµπορίου.

carl-bildt

Ηταν ένας διαφορετικός κόσµος πριν από πέντε χρόνια, όταν οι Ευρωπαίοι αξιωµατούχοι είχαν αναλάβει τα καθήκοντά τους στις θέσεις κλειδιά της ΕΕ.

panagos_2_13

Αυτό που έχει γίνει µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στη νέα απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ύψους 63 εκατ. ευρώ δεν έχει προηγούµενο. Αποτελεί µια από τις χειρότερες στιγµές στη λειτουργία του ελληνικής δηµόσιας διοίκησης. Συνιστά ξεκάθαρη οµολογία λαθροχειρίας, την οποία, η σηµερινή διοίκηση του Οργανισµού, σπεύδει να αποδώσει σε «σφάλµα… εκ παραδροµής».

to-femelaki

Ήταν Αύγουστος του 2015 όταν στα πλαίσια επίσκεψης σε φίλους, ο γηραιότερος µελισσοκόµος του χωριού Παπάδες φίλεψε τους Γωγώ Πασσά και Νίκο Αφένδρα 2,5 κιλά πλαίσιο κηρήθρας µε καθαρό πευκόµελο εποχής. Εκεί, οι δυο τους ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή µε τα µελισσοκοµικά προϊόντα, αγάπησαν τη µέλισσα και έπειτα µε δικά τους χρήµατα αγόρασαν τις πρώτες 5 κυψέλες. Όντας πρώτη γενιά µελισσοκόµοι, το σύνολο της γνώσης προήλθε από δηµιουργικούς πειραµατισµούς, εντατικά σεµινάρια και προγράµµατα κατάρτισης όπως ο επιταχυντής Αγροανέλιξη.

editorial-973

Αυτό που έχει γίνει µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στη νέα απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ύψους 63 εκατ. ευρώ δεν έχει προηγούµενο. Αποτελεί µια από τις χειρότερες στιγµές στη λειτουργία του ελληνικής δηµόσιας διοίκησης. Συνιστά ξεκάθαρη οµολογία λαθροχειρίας, την οποία, η σηµερινή διοίκηση του Οργανισµού, σπεύδει να αποδώσει σε «σφάλµα… εκ παραδροµής».

fino-sklhro

Πλούσιο κόκκινο χρώµα, υψηλό ειδικό βάρος, ενισχυµένα υαλώδη και µε πρωτεΐνη που, µε εξαίρεση την παραγωγή της Θεσσαλίας, κινείται σε υψηλά standards έχουν φέτος τα περισσότερα ελληνικά σκληρά στάρια, τα οποία σε τονάζ αναµένεται να προσεγγίσουν το 1 εκατ. τόνους.

pinakas-loipwn-plirwmwn

Πέρυσι τέτοια περίοδο ο αγροτικός κόσµος µιλούσε για λάθος υπολογισµούς και λάθος πιστώσεις, σε µια από τις χειρότερες πληρωµές των τελευταίων ετών. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι τα πράγµατα µπορούσαν να πάνε και ακόµα χειρότερα.

papadogianis_M_3_5

Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου οι τιµές εξαγωγής µειώθηκαν στα 280 ευρώ ο τόνος FOB, και αντίστοιχα οι τιµές παραγωγού έχουν πτωτική τάση. Παράλληλα, η Τυνησία αγόρασε κατά τα φαινόµενα µέσω διαγωνισµού 50.000 τόνους σκληρού µε φορτώσεις Αύγουστο και Σεπτέµβριο στα χαµηλά επίπεδα των 330 δολαρίων ο τόνος, που αντιστοιχούν σε επίπεδα 305 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε λιµάνι τους.

972-trupia-varka

Καλοί οι ανασχηµατισµοί - ιδιαίτερα όταν υπάρχουν πρόσωπα που προκαλούν µε τη συµπεριφορά τους ή δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες- αλλά το µείζον είναι οι πολιτικές που κάνουν καλύτερη τη ζωή του πολίτη», λέει µε άρθρο του ο Μάξιµος [σ.σ έδωσα τη µάχη στο γάλα], αποτιµώντας το ηχηρό καµπανάκι των ευρωεκλογών για τη γαλάζια παράταξη.

972-trimmata

'Ολα τα σηµάδια συνηγορούν στην εκτίµηση ότι τα πράγµατα για τους αγρότες δυσκολεύουν και µάλιστα πολύ. ∆εν είναι όλοι οι αγρότες στην ίδια κατηγορία, ούτε φυσικά όλα τα αγροτικά προϊόντα στον ίδιο παρονοµαστή. Ωστόσο, οι κοινοτικές ενισχύσεις µειώνονται, οι τιµές των αγροτικών προϊόντων διορθώνουν και η υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας επιβαρύνεται συνεχώς µε νέα κόστη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία