Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Agrenda

panagos_2_13__1___1__2

Η περίοδος παρακμής που διέρχεται εδώ καικαιρό ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου, η απορρύθμιση που έχει επέλθει στη συλλογική τους έκφραση και οι πρόσθετες δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αντιδράσεις.

36_pin_41

Ανοδικό γύρισµα που µένει να αποτυπωθεί και στις τιµές παραγωγού στα ελαιοκοµικά κέντρα της Ελλάδας επιχειρείται εδώ και µερικές ηµέρες στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, µε τη ζήτηση να ενισχύεται όσο κάθε µέρα που περνά επιβεβαιώνονται οι εκτιµήσεις για σοβαρή µείωση της φετινής παραγωγής.

25-32_cover_4

Η σύγχρονη αγορά εφοδιάζει τον ελαιοπαραγωγό µε κοκκώδη λιπάσµατα, µε εξαιρετικά µικρές διαστάσεις κόκκων, πολύ υψηλό βαθµό υδατοδιαλυτότητας, πολύ µικρής υπολειµµατικότητας και αυξηµένης ικανότητας απορρόφησης και αξιοποίησης τους από το ελαιόδεντρο, χαρακτηριστικά τα οποία αφενός µειώνουν τα καλλιεργητικά κόστη και αφετέρου αυξάνουν την παραγωγή, επιτρέποντας στον καλλιεργητή να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της αγοράς.

18-19_pin_11

Σε τρία µέτωπα αναµένεται να επικεντρωθεί η χρηµατόδοτηση των επενδύσεων σε τρακτέρ και παρελκόµενα από το 2022, καθώς είναι η χρονιά που θα ανοίξουν καινούργια Σχέδια Βελτίωσης, οι δράσεις του Ταµείο Ανάκαµψης και ο Αναπτυξιακός Νόµος.

4-5_15

Ξεχωριστά ποσοστά ενίσχυσης ανά επενδυτική δαπάνη µε οριζόντιο ποσοστό 40% για τρακτέρ και παρελκόµενα, κατάργηση της λίστας επιλαχόντων, ετήσιες προκηρύξεις, απαιτήσεις ελάχιστου τζίρου για επενδύσεις άνω των 100.000 ευρώ και ένα εξολοκλήρου νέο πρόγραµµα µόνο για καινοτόµες επενδύσεις.

6873483

Τους πίνακες µε τα κριτήρια µοριοδότησης για το επερχόµενο πρόγραµµα της Βιολογικής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας ύψους 490 εκατ. ευρώ που θα εκδωθεί εντός του ∆εκεµβρίου, δηµοσίευσαν οι διαχειριστικές αρχές.

22-35_pin_24

Ένα χειραγωγούµενο πισωγύρισµα στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου εξελίσσεται το τελευταίο διάστηµα, µε τις τιµές παραγωγού στην Ελλάδα να διορθώνουν στα επίπεδα της περασµένης άνοιξης, σε ορισµένες περιπτώσεις ακόµα και κάτω των 3,50 ευρώ το κιλό από τα 4,20 ευρώ µε τα οποία ξεκίνησε η φετινή εµπορική περίοδος.

27-30_cover_2

Με το ποσό της βασικής ενίσχυσης να καθορίζεται στα 957 εκατ. ευρώ για το 2023 σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στα πλαίσια της συνδιάσκεψης για τη νέα ΚΑΠ στην Κοζάνη, πλέον μπορεί να υπολογιστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια η θεωρητική μέση αξία των δικαιωμάτων ανά αγρονομική περιφέρεια.

10_6

Στον βάλτο του αναχρονισµού και της πελατοκρατίας παραµένει καθηλωµένος εδώ και χρόνια ο ΕΛΓΑ, γεγονός το οποίο αυξάνει χρόνο µε το χρόνο τη δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσµου και εντείνει τις φωνές εκείνων που αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.

18-19_39_2

Πρόγραµµα ενίσχυσης µεταποίησης αγροτικών προϊόντων, Σχέδια Βελτίωσης συλλογικών σχηµάτων και επενδύσεις αγροτουρισµού, είναι οι τρεις δράσεις που αναµένεται να προκηρυχθούν τον Ιανουάριο του 2022 από το Ταµείο Ανάκαµψης.

2-09-11-greece

Απαντήσεις σε ερωτήματα που υποβάλλονται συχνά κατά την υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της 3η πρόσκλησης των Νέων Αγροτών (έως 14 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις) δημοσίευσαν οι διαχειριστικές αρχές.

35_pin_14

Προοπτική να φύγουν µε τιµές γύρω από τα 55 λεπτά το κιλό διαµορφώνεται για τις προσεχείς εβδοµάδες στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, µε τους µύλους να καταγράφουν από τώρα ελλείψεις, όσο διατηρούνται οι επιπλοκές µε την εισαγωγή ποσοτήτων στην ευρωπαϊκή αγορά από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

16-17_21

Οργή στον αγροτικό κόσµο και συναγερµό στο κυβερνητικό στρατόπεδο φέρνουν τα αποκαλυπτικά στοιχεία µελετητών - συµβούλων µε γνώση της κατάστασης που έχουν φθάσει τις τελευταίες ηµέρες σε χέρια υπουργών, αγροτικούς συλλόγους και δηµοσιογραφικά γραφεία και τα οποία πιστοποιούν το µέγεθος της απάτης που έχει στηθεί µε τους επιλέξιµους βοσκοτόπους και τις ενισχύσεις από το Εθνικό Απόθεµα.

25-32_cover_3

Να θέσουν τις βάσεις ποιότητας και απόδοσης από νωρίς καλούνται οι καλλιεργητές σιτηρών που προσεγγίζουν πλέον τη θρέψη µε ανανεωµένο ενδιαφέρον µε στόχο την εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσµατος. Μάλιστα, οι εκτάσεις σκληρού σίτου αναµένεται να σηµειώσουν µια αύξηση της τάξης του 10% κόβοντας από κριθάρι και ηλίανθο. Η εµπειρία λέει πως όσοι κατάφεραν να πουλήσουν στα υψηλά µπορούν µε άνεση να επανεπενδύσουν τώρα σε εισροές νέας τεχνολογίας και εξειδικευµένης θρέψης.

36_pin_3

Με 75 λεπτά παραδοτέο στο εκκοκκιστήριο διαπραγµατεύεται η τιµή σύσπορου βάµβακος την τελευταία εβδοµάδα σε περισσότερα παραγωγικά κέντρα της χώρας, έπειτα από το ανοδικό ξέσπασµα που σηµείωσε η διεθνής αγορά τις προηγούµενες ηµέρες.

6_pin_5

Μετά τη χειρότερη -όπως αποδείχτηκε- όλων των εποχών πληρωµή προκαταβολής του τσεκ και την ανάγκη αφενός να γίνουν άµεσα και σωστά οι διορθώσεις, ώστε αφετέρου να ακολουθήσει το συντοµότερο µια συµπληρωµατική πίστωση, η αγωνία των παραγωγών µετατίθεται τώρα στα Προγράµµατα.

panagos01

Με βάση τη λογική και τα αντικειµενικά δεδοµένα, ο παραµεληµένος εδώ και χρόνια αγροτικός τοµέας στη χώρα µας, έχει µπροστά του µια ακόµα ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία