BACK TO
TOP

Agrenda

papadogianis_M_3_5

Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, κατόπιν του άγονου διαγωνισµού της ΕΑΣ Ορεστιάδας, σειρά πήρε η Ένωση της Νίκαιας, η οποία και πούλησε µια ποσότητα σκληρού στα 24,6 λεπτά το κιλό στον παραγωγό. Από την εξαγωγή δεν υπάρχουν νεότερα, δεδοµένου ότι καµία πλευρά δεν διαπραγµατεύεται. Είναι πιθανό να προχωρήσουµε µε το ίδιο µοτίβο µέσα στον Αύγουστο, καθώς παραδοσιακά στο προσεχές διάστηµα οι Ιταλοί αγοραστές απέχουν και συνήθως δεν σηµειώνονται πωλήσεις.

Από πληρωµές δεν φέρνουν σοβαρά πράγµατα ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, κάτι που ξέρουν καλά τό...

Daniel-Newman

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις άνοιξε η επενδυτική Sequoia Capital, η οποία έκανε λόγο για το «πρόβληµα» των 600 δισ. δολαρίων της τεχνητής νοηµοσύνης...

panagos_2_13

Μετά από µια µακρά περίοδο «ανοµβρίας» στα προγράµµατα, τελευταία, κάτι αρχίζει πάλι να κινείται. «Τρέχουν» οι προκηρύξεις για τις Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέω...

apozhmiwsh-akarpias-peronosporou

Μόνο για το ποσοστό ζηµιάς που υπερβαίνει το 50% του ασφαλισµένου κεφαλαίου θα καταβάλλεται αποζηµίωση στα πλαίσια του νέου Μέτρου επιδότησης ασφαλίστρων για προαιρετική ασφάλιση ΕΛΓΑ. Ενώ, και το ποσό της αποζηµίωσης δεν θα αντιστοιχεί στο 100% αυτού του ποσοστού.

vazei-luko-opekepe

Στο στόµα του λύκου, κινδυνεύει να πέσει για άλλη µια φορά η διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, καθώς οι επιλογές του ΟΠΕΚΕΠΕ όσον αφορά στα συστήµατα υποστήριξης δεν εξασφαλίζουν ούτε την ποιότητα των δηλώσεων, ούτε την ασφάλεια των δεδοµένων, ούτε τη διαφάνεια στην επεξεργασία των στοιχείων, ούτε τη δίκαιη κατανοµή των επιδοτήσεων.

dixws-pliromes-agrotwn-mexri-septemvrh

Μόνο αποζηµιώσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ για τις θεοµηνίες φέρνει το επόµενο διάστηµα όσον αφορά τις πληρωµές, παρά το ότι οι εκκρεµότητες από την περσινή χρονιά είναι…. βουνό. Κι αυτό γιατί µε το άνοιγµα του ΟΣ∆Ε, όλο το δυναµικό των µελετητών, των ΚΥ∆ και των αρµοδίων επί των πληρωµών έχει πέσει πάνω στην υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2024, προκειµένου να µην µπει σε κίνδυνο η προκαταβολή του τσεκ στα τέλη Οκτωβρίου.

papadogianis_M_3_5

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου άγονος ήταν τελικά ο διαγωνισµός της ΕΑΣ Ορεστιάδας για την πώληση 35.000 τόνων σκληρού, παρότι η πρώτη τιµή ήταν για την εποχή υποσχόµενη στα 265 ευρώ.

974-trimmata

Για όλους αυτούς που απορούν, γιατί καθυστερεί τόσο πολύ φέτος το «άνοιγµα» του ΟΣ∆Ε, η απάντηση είναι απλή. Γιατί δεν ήταν έτοιµος, αυτός που νέµεται την υπόθεση του ΟΣ∆Ε τα τελευταία 10 χρόνια.

974-ths-piatsas

Τα λύσαµε όλα τα περί πληρωµών, οπότε πάµε παρακάτω! Γιατι ζητήµατα τρέχουν πολλά ούτως ή άλλως. Τον υφυπουργό Σταµενίτη συνάντησαν πριν λίγες µέρες µέλη των αγροτικών συλλόγων Ηµαθίας, Πέλλας, Φλώρινας και Κοζάνης, αλλά δεν έφυγαν ικανοποιηµένοι. Σχετικά µε το θέµα καθορισµού ελάχιστης εγγυηµένης τιµής για το συµπύρηνο ροδάκινο στα 50 λεπτά, ο υφυπουργός τους είπε ότι δεν µπορεί να επιβληθεί από την κυβέρνηση, γιατί έρχεται σε αντίθεση µε τις οδηγίες της ΕΕ. Πάντως, συµφώνησε ότι οι τιµές θα πρέπει να ανακοινώνονται πριν τη συγκοµιδή.

ARGYROS_KOSTAS

O ολικός εξευτελισµός µπορεί να αποτράπηκε για τον Εµµανουέλ Μακρόν και το κόµµα του, αλλά το αποτέλεσµα-έκπληξη µε την πρωτιά του αριστερού µετώπου είναι και πάλι ήττα για το «πρότζεκτ» που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια.

panagos_2_13

Ο δρόµος που φαίνεται να παίρνει φέτος η αγορά στο σκληρό σιτάρι, δείχνει το τεράστιο έλλειµµα προσανατολισµού και οργάνωσης του πρωτογενούς τοµέα στη χώρα µας.

meiwsh-prim-neoi-agrotes

Χλιαρό καταγράφεται προς το παρόν το ενδιαφέρον για ένταξη στο Μέτρο των Νέων Αγροτών, µε την κίνηση στα µελετητικά γραφεία για την προετοιµασία των υποψηφίων να είναι υποτονική, την ώρα που η πρόσκληση είναι προγραµµατισµένη για τα µέσα Σεπτεµβρίου.

upoloipes-pliromes-ioulios

Ένα ποσό της τάξης των 92 εκατ. ευρώ σε 487.208 δικαιούχους αγρότες πληρώθηκε την 1η Ιουλίου και αφορά την εκκαθάριση όλων των άµεσων ενισχύσεων, όπως προβλέπεται απ’ την Ενωσιακή Νοµοθεσία. Αυτό είναι τα ακριβή λόγια της ανακοίνωσης του Οργανισµού Πληρωµών, που ωστόσο έχει πολλές ασάφειες.

papadogianis_M_3_5

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου οι τιµές παραγωγού πιέζονται ως επακόλουθο των χαµηλότερων τιµών εξαγωγής. Η πρόσφατη τιµή αγοράς της Τυνησίας επιβεβαίωσε την τάση πίεσης στα σκληρά σιτάρια, µε την εξαγωγή στη σοδειά µας να κυµαίνεται στα 280 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. ∆ουλειές, βέβαια, γίνονται µε πολύ δυσκολία, καθώς οι τοπικοί έµποροι δεν έχουν σαφή εικόνα του κοστολογίου τους.

973-trimmata

Αναλυτικότερα, το σφάλµα προέκυψε από εκ παραδροµής χρησιµοποίηση γραµµής δικαιωµάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριµένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλµένη πληρωµή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλµα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίµησης ήταν 63.035.249,77 ευρώ, το οποίο µετά από επανα-υπολογισµό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 ευρώ».

973-ths-piatsas

Ολοκληρώθηκε η πληρωµή εκκαθάρισης υπολοίπων του έτους 2023, λέει η ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµών. Βέβαια, κάθε άλλο παρά εξόφληση θύµιζε στους αγρότες. Οι περισσότεροι έλαβα, σου λέει, κάτι ψιλά για βασική ενίσχυση! Αστεία ποσά, λένε µην ξέροντας αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία