BACK TO
TOP

Agrenda

pinakas-krisimes-pliromes

Μία µόλις εβδοµάδα έχουν µπροστά τους οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών για να ολοκληρώσουν τους σχετικούς ελέγχους προκειµένου να γίνουν πράξη οι επανειληµµένες δεσµεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για πιστώσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ για συνδεδεµένες ενισχύσεις, eco-schemes και υπόλοιπα ενιαίας από το 2014 πριν από το Πάσχα.

Brent-_Orrell

Είναι άραγε η Τεχνητή Νοηµοσύνη το τέλος του κόσµου, είναι µια νέα αρχή, ή απλώς ένα ακόµη κεφάλαιο στην ιστορία των ανθρώπων και των µηχανών τους;

panagos_2_13

Ένα από τα θέµατα που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά του φορείς άσκησης της αγροτικής πολιτικής είναι, γιατί, στην Ελλάδα δεν έπιασαν τόπο οι αγροτικές επιδοτήσεις. Ίσως η απάντηση σ’ αυτό το ερώτηµα να αποτελέσει και το «κλειδί» για τις κατάλληλες λύσεις.

neo-komfouzio

Να ξεκινήσουν την ανάρτηση φεροµονικών παγίδων στο χωράφι τους για την καλλιεργητική περίοδο 2024 µπορούν πλέον οι ενδιαφερόµενοι για την ένταξή τους στο Κοµφούζιο, µετά την προδηµοσίευση της πρόσκλησης ύψους 60 εκατ. ευρώ.

agora-dikaiwmatwn

Σε µία ιδιαίτερη χρονιά για τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης, αναµένεται να εξελιχθεί η φετινή, µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ πάντως, προς το παρόν, να µην έχει φροντίσει να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο που αφορά την έναρξη της διαδικασίας µέσω ΟΣ∆Ε.

nefh-pliromes

Σκληρό παρασκήνιο με χτυπήματα… κάτω από τη ζώνη, δείχνει να εκτυλίσσεται για μια ακόμα φορά στα θέματα των πληρωμών των αγροτών, με τα «υπόγεια» της Δομοκού να αδιαφορούν για τις δημόσιες δεσμεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και να βάζουν πάνω απ’ όλα τα δικά τους συμφέροντα.

oroshmo-pliromes-agrotwn

Όλο και πιο συχνά επαναλαµβάνει τις τελευταίες ηµέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τη δέσµευσή του για την πληρωµή των 425 εκατ. ευρώ που αφορούν τα οικολογικά σχήµατα, µαζί µε τις συνδεδεµένες ενισχύσεις ύψους 245 εκατ. ευρώ, αλλά και κάποιες από τις εκκρεµότητες της περσινής χρονιάς πριν από το Πάσχα. Σε αυτή τη βάση, το ηµερολόγιο των πληρωµών δείχνει την Τρίτη 30 Απριλίου.

fakelos--freskon

Με το διεθνές συνέδριο αφιερωµένο στον παραγωγικό και εµπορικό κόσµο του βερίκοκου, άνοιξε τις πόρτες της στις 11 Απριλίου η διεθνής κλαδική έκθεση Freskon, όπου έως και το Σάββατο 13 Απριλίου παραγωγοί και έµποροι νωπών φρούτων και λαχανικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναζητούν κοινά πεδία για τη σύναψη εµπορικών συνεργασιών. Μάλιστα, φέτος είναι και η πρώτη φορά, που λειτουργεί µια πλατφόρµα Β2Β συναντήσεων στην οποία ο επισκέπτης µπορεί να κλείνει ραντεβού µε τους εκθέτες, χωρίς τη µεσολάβηση τρίτων.

960-trimmata

Αρκετοί διατείνονται αυτόν τον καιρό ότι όλα βαίνουν καλώς. Βέβαια, ο καινούργιος λογαριασµός ύψους 280 εκατ. ευρώ που ήρθε από τις Βρυξέλλες για τις «αµαρτίες» του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι µεγαλύτερος από το σύνολο των αποζηµιώσεων που έχουν καταβληθεί µέχρι τώρα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία. ∆εν υπάρχει άλλη χώρα στην Ε.Ε. που να υποχρεώνεται σε τόσο βαριά πρόστιµα, όπως δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει τόσο κακό σύστηµα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων.

960-ths-piatsas

Με αφορµή την πληρωµή της πρώτης δόσης του αγροτικού πετρελαίου στις 2 του µήνα, αν και εδώ και καιρό είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει την 1η του Απρίλη, λες και δεν ήξεραν ότι είναι το Καθολικό Πάσχα και υπάρχει η λεγόµενη τραπεζική αργία, ο υπουργός επανήλθε µε τα επόµενα βήµατα σχετικά µε τις πληρωµές.

papadogianis_M_3_5

Η πρόσφατη έκθεση του USDA για τις προθέσεις σποράς των παραγωγών στη νέα σεζόν στήριξε τις χρηµατιστηριακές τιµές. Οι αναλυτές ανέµεναν σηµαντική αύξηση των εκτάσεων στις ΗΠΑ και τελικά η εκτίµηση ανακοίνωσε µόνο ένα +4%, περνώντας το µήνυµα στην αγορά ότι του χρόνου δεν θα είναι και τόσο πολλά πια τα αµερικανικά βαµβάκια.

panagos_2_13

Τα πράγµατα είναι πιο απλά απ’ ότι τα παρουσιάζουν οι εν γένει εξουσιάζοντες και όχι µόνο οι κυβερνώντες. Οι τιµές των περισσότερων αγροτικών προϊόντων επιστρέφουν σταδιακά στα προ της τελευταίας µεγάλης αναταραχής επίπεδα, χωρίς µάλιστα να αποκαθίσταται στον ίδιο βαθµό τα τιµολόγια στην αγορά ενέργειας και σε πολλά από τα κόστη παραγωγής.

stathro-kathestos-KAP

Τα πράγµατα είναι πιο απλά απ’ ότι τα παρουσιάζουν οι εν γένει εξουσιάζοντες και όχι µόνο οι κυβερνώντες. Οι τιµές των περισσότερων αγροτικών προϊόντων επιστρέφουν σταδιακά στα προ της τελευταίας µεγάλης αναταραχής επίπεδα, χωρίς µάλιστα να αποκαθίσταται στον ίδιο βαθµό τα τιµολόγια στην αγορά ενέργειας και σε πολλά από τα κόστη παραγωγής.

odigos-fthina-agrotika-daneia

Έναν χρήσιµο οδηγό, ενόψει της υλοποίησης των Σχεδίων Βελτίωσης, για τις δυνατότητες αξιοποίησης από τους δικαιούχους των Ταµείων Μικρών ∆ανείων Αγροτικής Επιχειρηµατικότητας (ΤαΜι∆ΑΕ) και Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ), δηµοσίευσαν οι διαχειριστικές αρχές.

mesa-apriliou-sindedemenes

Λίγες µόλις ηµέρες πριν την πρώτη πληρωµή για τις συνδεδεµένες προς τους αγρότες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε οι ∆ΑΟΚ ούτε οι αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου είναι ακόµα σε θέση να καταγράψουν µε ακρίβεια τις επιλέξιµες εκτάσεις των καλλιεργειών που είναι να λάβουν ενίσχυση.

voskotopia-dikaiwmata-2024

Η τύχη του αιτήµατος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για αναπροσαρµογή των άµεσων ενισχύσεων του 2024 µε τη µεταφορά πόρων, θα καθορίσει και τη µέση αξία δικαιωµάτων για το φετινό ΟΣ∆Ε, το Εθνικό Απόθεµα που θα µοιραστεί φέτος αλλά και τη σύγκλιση που συνεχίζεται.

fakelos-viodiegertes

Απαραίτητο συµπλήρωµα σε κάθε σύγχρονο δοσολόγιο θρέψης αποτελούν πλέον οι βιοδιεγέρτες. Ο συνδυασµός νέας γενιάς παρεµποδισµένων λιπασµάτων και φυσικών εκχυλισµάτων οδηγεί σε αυξηµένες αποδόσεις της τάξεως του 18%. Οι βιοδιεγέρτες βρίσκουν εφαρµογή σε κάθε τύπο καλλιέργειας, ενώ η αξιοποίησή τους σε εδάφη µε αυξηµένη αλατότητα, που συναντάµε συχνά στην Ελλάδα, είναι η πλέον ενδεδειγµένη. Ο βαθµός ευελιξίας που προσφέρουν και το πριµ της ΚΑΠ τους καθιστούν µία παραγωγική επένδυση µηδαµινού ρίσκου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία