Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Agrenda

panagos01

Με βάση τη λογική και τα αντικειµενικά δεδοµένα, ο παραµεληµένος εδώ και χρόνια αγροτικός τοµέας στη χώρα µας, έχει µπροστά του µια ακόµα ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί.

22-35_pin__2_

Έµπρακτη στήριξη από το εµπόριο ανέµεναν φέτος οι καπνοπαραγωγοί Πιερίας µήπως και σηκώσουν λίγο κεφάλι, µετά από δύο ζηµιογόνες χρονιές, αλλά οι µεταποιητές αντί να «βάλουν πλάτη» όπως φέρονται να υποσχόταν, µάλλον τους τη… γυρίζουν, προκαλώντας αντιδράσεις. Η ψυχρολουσία ήρθε στα ζυγίσµατα των ποιοτικών «πάνω χεριών» της τοπικής ποικιλίας «Κατερίνη», που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο κι έχει να κάνει µε τις τιµές που έχει αρχίσει να πληρώνει η µεταποίηση, οι οποίες είναι από 5 έως και 10 λεπτά χαµηλότερες από ό,τι πέρυσι, µε το επιχείρηµα ότι δεν ευνοεί το διεθνές περιβάλλον.

check-681x298

Καινούργια αναστάτωση προκαλεί η κυβερνητική απόφαση να ανασταλεί ξανά για 75 ηµέρες η πληρωµή των µεταχρονολογηµένων επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά και για αγορές που έχουν γίνει σε αγροτικά προϊόντα.  Το µέτρο θα αφορά όσες επιχειρήσεις έκλεισαν µε κρατική εντολή µέχρι 31 ∆εκεµβρίου 2020, καθώς και τις επιταγές των επιχειρήσεων που έχουν µείωση τζίρου άνω του 50% λόγω κορωνοϊού.

4_pin__3_

Λαµβάνοντας υπόψη πως πλησιάζει το τέλος της προγραµµατικής περιόδου, οι αγρότες ρωτούν εάν είναι ακόµη προς το συµφέρον τους να αγοράσουν ή να πουλήσουν δικαιώµατα. Για να απαντηθεί αυτό, θα πρέπει ο καθένας να λάβει ουσιαστικά υπόψη τρία χρόνια: 2021, 2022 και 2023. Ο ενδιαφερόµενος πρέπει να επικεντρωθεί στα πρώτα δύο έτη αξιολογώντας την τιµή των επιδοτήσεων. Και, τον τρίτο χρόνο, δηλαδή το 2023, πρέπει να τον λάβει υπόψη καθώς υπάρχει περίπτωση ο ίδιος ή η γη του να µην είναι επιλέξιµη, µε βάση τις εθνικές αποφάσεις για τη νέα ΚΑΠ. Το 2021 και το 2022 θα είναι δύο χρόνια κατά τα οποία ο αγρότης θα λάβει στήριξη µε τους ισχύοντες κανόνες της ΚΑΠ 2014-2020. Με άλλα λόγια, από την άποψη των άµεσων ενισχύσεων, το 2021 και το 2022 είναι πανοµοιότυπα µε το 2020.

10-11__4_

Στην κατάλληλη προετοιμασία κρίνεται πολλές φορές η εξασφάλιση νέων δικαιωμάτων και χρηματοδοτήσεων. Μπροστά σε καινούργιες αγωνίες βρίσκονται οι Έλληνες αγρότες εν όψει της οριστικοποίησης του πλαισίου της νέας ΚΑΠ, των κανόνων κατανοµής νέων δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης και των προϋποθέσεων ένταξης στα διαρθρωτικά προγράµµατα.

36_pin__9_

Από µόνο του το δεύτερο κύµα της πανδηµίας θα ήταν αρκετό για να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο ανοδικός κύκλος σε βασικές αγροτικές πρώτες ύλες, όπως σιτηρά και βαµβάκι. Αυτή τη φορά όµως στην εξίσωση των αγορών έρχονται να προστεθούν πέρα από τις µαζικές αγορές των κρατών για τη δηµιουργία αποθέµατος, και οι συνθήκες ξηρασίας σε βασικά κέντρα της Λατινικής Αµερικής, αλλά και η αναπτυξιακή τροχιά της κινεζικής οικονοµίας που τώρα θέλει να ενισχύσει την χοιροτροφία της.

46-47_pin

Η διαπλοκή του ΟΣΔΕ πίσω από την κατανομή νέων επιδοτήσεων την τελευταία τριετία. Ένα γράφηµα όσο χίλιες λέξεις, θα µπορούσε να είναι ο τίτλος στον παραπάνω πίνακα που δείχνει την κατανοµή των ενισχύσεων από το Εθνικό Απόθεµα την τελευταία τριετία (2017-2019).

gea_fr_one_25

Με τις προτάσεις ροµποτικών συστηµάτων και εξοπλισµού διαχείρισης ζωικού κεφαλαίου στην ελληνική αγορά, ο κτηνοτρόφος γίνεται εύκολα ο απόλυτος κυρίαρχος της µονάδας του, αρκεί να ξέρει πού θέλει να φτάσει την εκµετάλλευσή του. Έπειτα, το σωστό κλίµα στο στάβλο είναι το κλειδί για µία αποδοτική γαλακτοπαραγωγή, µε τους ανεµιστήρες να κάνουν «θαύµατα» κατά του θερµικού στρες. Και όπως λέγεται για τη νέα ΚΑΠ, όποιος επενδύσει στην ευζωία δεν θα χάσει.

New-Holland-t7315-Blue-Power-AGRIbumper-WL1200-Intrak-mts-Roost-Hunsel-1

Αρνητικά φαίνεται να έχει επιδράσει στον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα, ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται μέχρι σήμερα οι άμεσες ενισχύσεις των αγροτών. Αντίθετα, μια ουσιαστική στροφή, αυτών των ενισχύσεων στην τόνωση της επενδυτικής δαπάνης θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερα αναπτυξιακά αποτελέσματα και να βγάλει τους Έλληνες αγρότες από τη δύσκολη οικονομική θέση στην οποία περιέρχονται χρόνο με το χρόνο. Μ' αυτή την έννοια, περισσότερα χαμηλότοκα επιχειρηματικά αγροτικά δάνεια από τις τράπεζες, καλοδουλεμένα επενδυτικά προγράμματα και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών με στόχο τη βελτίωση της υπεραξίας των προϊόντων στις εκμεταλλεύσεις θα είχαν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

6pinplirwmes

Σε φάση διασταυρωτικών και διορθώσεων για να έχει ολοκληρωθεί η προκαταβολή έως 4 Δεκεμβρίου. Μετά την απογοήτευση των αιγοπροβατοτρόφων που έµειναν εκτός της ειδικής ενίσχυσης και ζητούν νέο κύκλο αιτήσεων ή περίοδο ενστάσεων, αντιδράσεις σηµειώθηκαν και στην πρώτη δόση των αποζηµιώσεων από τον Ιανό, οι οποίες αφορούσαν µόνο καλλιεργητές µε ζηµιά στο 100%, µε τους υπόλοιπους πληγέντες να απαιτούν χρονοδιάγραµµα πληρωµών και τους αρµόδιους να µιλούν για ολοκλήρωση της εξόφλησης µέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2021.

04_26

Μία εκµετάλλευση αγοράζει ένα νέο παρελκόµενο που ενσωµατώνει συστήµατα ακριβείας, αναδιαρθρώνει τις καλλιέργειές της µε βάση τις ανάγκες της αγοράς και κτίζει και µία αποθήκη για τα προϊόντα της. Ωστόσο ετησίως, το τσεκ που θα λαµβάνει θα είναι το ίδιο µε έναν παραγωγό, που έχει τα ίδια στρέµµατα και δεν επενδύει ούτε σεντ στην επιχείρησή του.

22-35__3_

Τιµολόγια στα 40 µε 41 λεπτά το κιλό για το σύσπορο κόβουν στους βαµβακοπαραγωγούς οι εκκοκκιστές το διάστηµα αυτό, µε τη δραστηριότητα της ελληνικής βιοµηχανίας να έχει ενισχυθεί τις τελευταίες εβδοµάδες, υποκινούµενη από τη µεταβλητότητα των διεθνών χρηµαταγορών. Συγκεκριµένα, έπειτα από τη διόρθωση που υπέστη η χρηµατιστηριακή τιµή βάµβακος στα τέλη Οκτωβρίου, που έφτασε στα 68 σεντς ανά λίµπρα, αρκετοί έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους, φοβούµενοι περαιτέρω διόρθωση. Σε αυτό το κλίµα ενεργοποιήθηκαν και οι ελληνικές εξαγωγές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία