BACK TO
TOP
Agrenda

Κάθε δέντρο αποκτά τη δική του συνταγή στις φροντίδες

Αύξηση αντιοξειδωτικών ανά κερασιά και προστασία από το δάκο ανά ελαιόδεντρο με τη γεωργία ακριβείας.

18-39_2

Λεωνίδας Λιάμης

40
0

Στοχευµένη ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κερασιού και της ελιάς µε τα κατά τόπους terroir, ταυτόχρονα µε την προστασία των καλλιεργειών από εχθρούς και ασθένειες σε επίπεδο δέντρου, µε στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέµενης αξίας, φέρνουν στον πρωτογενή τοµέα οι νέες τεχνολογίες.

Πρόκειται για δύο παρόµοια ερευνητικά προγράµµατα, το πρώτο µε το πανεπιστήµιο Θεσσαλίας και αντικείµενο στο Κεράσι και το δεύτερο µε την Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας για την Ελιά, που «τρέχει» η εταιρεία Οικοανάπτυξη ΑΕ, αξιοποιώντας συστήµατα drones, αισθητήρες κι άλλα τεχνολογικά εργαλεία γεωργίας ακριβείας για να αναδειχθούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δύο προϊόντων και να ενισχυθεί η προστασία τους. Στην περίπτωση του «CherryMode» επιχειρείται να βρεθούν οι διαφορετικές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ανά δέντρο. «Οπότε αν ξέρουµε πόσες είναι αυτές ή τί χρειάζεται να πάρει σε θρέψη ή άλλα στοιχεία ζωτικά για την ανάπτυξή του το αδύναµο δέντρο, θα µπορούµε να το βοηθήσουµε να φτάσει στο επιθυµητό επίπεδο και να παράξει ένα προϊόν µε υψηλές συγκεντρώσεις και άρα υψηλή ποιότητα» είπε στην Agrenda ο δρ. Χρήστος Καρυδάς, επικεφαλής στο τµήµα Γεωργία Ακριβείας, της Οικοανάπτυξη ΑΕ.

Το πρόγραµµα βρίσκεται στη δεύτερη χρονιά εφαρµογής και ως «πιλότος» έχουν επιλεγεί 40 στρέµµατα κερασοκαλλιεργειών στη Σκύδρα και στην Έδεσσα. Παρόµοια στόχευση, όπως εξηγεί ο κ. Καρυδάς, έχει και το ερευνητικό πρόγραµµα «Opora» στην ελιά, που ξεκίνησε να υλοποιείται φέτος στη ∆υτική Ελλάδα. «Αφορά και την προστασία από το δάκο για τη βρώσιµη ελιά, αλλά και την ποιότητα του παραγόµενου προϊόντος σε σχέση µε το ελαιόλαδο, στοχευµένη µε το terroir της περιοχής», τόνισε ο ίδιος. Τα παραπάνω έγιναν γνωστά σε εκδήλωση παρουσίασης καινοτοµιώνγεωργίας ακριβείας, στο Κολλέγιο Περρωτής, και στο πλαίσιο του έργου Smart Farming.

Πολύτιµες πληροφορίες από το i-farma

 Στην ίδια εκδήλωση ο Βαγγέλης Βασιλειάδης, από την εταιρεία Agrostis που ασχολείται µε αγροτικά πληροφοριακά συστήµατα, πληροφορική κι αυτοµατισµούς στον αγροτικό τοµέα ανέφερε πως στο πλαίσιο της εφαρµογής I-farma αναπτύχθηκε, το τελευταίο εξάµηνο και διατίθεται στην αγορά, ένα σύστηµα µε δίκτυο ασύρµατων αισθητήρων υγρασίας, αέρα, θερµοκρασίας και ηλιακής ακτινοβολίας, το οποίο συλλέγει σειρά από πληροφορίες από τον αγρό, οι οποίες ενσωµατώνονται στο I-farma και µπορεί ο παραγωγός ή η οµάδα παραγωγών να παίρνει πολύτιµες πληροφορίες για να µπορέσει να βελτιώσει τον τρόπο καλλιέργειας.

Ο ίδιος σηµείωσε, παράλληλα, πως η Agrostis έχει αναπτύξει και το λογισµικό Contract Farming, που απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο εφαρµόζουν συµβολαιακή µε τους παραγωγούς, καθώς έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων των παραµέτρων του συµβολαίου, των οικονοµικών αποτελεσµάτων, της εκκαθάρισης µε τον παραγωγό και εν γένει υπολογισµού όλων των εξόδων του παραγωγού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία