Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Agrenda

Ανηλεείς ποινές για αδήλωτους αγρεργάτες, τεράστια τα πρόστιμα

Ποινή 400.000 ευρώ καταλογίσθηκε σε αγροτική εκμετάλλευση στην περιοχή της Λάρισας επειδή απασχολούσε για μια μέρα περί τους 39 αδήλωτους εργάτες σε θερινή συγκομιδή

9_3

Μαρία Γιουρουκέλη

9153
13

Ανηλεείς ποινές που απειλούν µε οικονοµική εξόντωση εύρωστες κατά τα λοιπά αγροτικές εκµεταλλεύσεις, καταγράφονται το τελευταίο διάστηµα στις αγροτικές περιοχές. Η Επιθεώρηση Εργασίας δείχνει να έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τις αγροτικές επιχειρήσεις, καθώς αρκεί µια µέρα απασχόλησης χωρίς εργόσηµο για τον καταλογισµό προστίµου ύψους 10.500 ευρώ για κάθε εργάτη. Μια µέρα δυσκολιών στην εξέυρεση δηλωµένου προσωπικού κατά τη συγκοµιδή, µπορεί να τινάξει στον αέρα τους κόπους µιας ζωής σε µια οικογενειακή αγροτική επιχείρηση που κατά τα λοιπά δεν έχει κανένα άλλο πρόβληµα.

Αναµφίβολα, κάποιοι σ’ αυτή την κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού χώρου και να προσαρµόσουν αν µη τι άλλο το ποινολόγιο που έχει θεσπισθεί για τις βιοµηχανίες και τις λοιπές επιχειρήσεις, βάζοντας σε διαφορετική µοίρα την υπόθεση των εποχικών αγρεργατών. 

Κατά τα λοιπά, σε εξέλιξη βρίσκεται η προώθηση σχεδίου Κ.Υ.Α. σύµφωνα µε το οποίο τροποποιείται και αναδιαµορφώνεται το ανώτατο όριο των θέσεων εργατών γης και κτηνοτροφίας, πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2019 και 2020.

Αυτό προκύπτει από απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης της Νέας ∆ηµοκρατίας, κ. Μάξιµου Χαρακόπουλου.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 31 Αυγούστου
Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

02-09-2019 23:31Νικόλαος

Κάθε εργάτης γης πρέπει να ασφαλίζεται μόνος του, δηλαδή στον αγρεργάτη να ισχύει η αυτοασφάλιση. Μόνο έτσι λύνεται το πρόβλημα! Ο εργάτης γης πρέπει να κόβει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών προς τον αγρότη εργοδότη του. Όπως οι μηχανές συγκομιδής διαφόρων αγροτικών προϊόντων ( σιτηρά, βαμβάκια κ.α. ). Ο αγρότης εργοδότης μόλις πάρει το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών από τον εργάτη γης, να πληρώνει όλο το ποσό μόνο και μόνο στην τράπεζα, σε τραπεζικό λογαριασμό του εργάτη γης και από το ποσό αυτό ο ΕΦΚΑ να κρατήσει ότι ποσοστό θέλει ως ασφαλιστικές εισφορές για τον εργάτη γης. Σε περίπτωση που ο εργάτης γης δεν κόψει το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών η ευθύνη και το πρόστιμο να καταλογίζεται στον εργάτη γης και όχι στον αγρότη εργοδότη. Ο αγρότης εργοδότης να μπορεί να δικαιολογεί ως έξοδα για την αγροτική του εκμετάλλευση τα χρήματα που έδωσε στο εργάτη γης μόνο και μόνο όταν έχει πληρώσει τον εργάτη γης μέσω τραπέζης ολόκληρο το ποσό. Με την διαδικασία της αυτοασφάλισης για τον εργάτη γης, παύει να υπάρχει και η έννοια της μαύρης εργασίας στον αγροτικό χώρο!

Απάντηση

02-09-2019 12:13Άγγελος

Δικαιολογίες και μόνο δικαιολογίες από τους αγανακτησμενους αγρότες. Όχι κύριοι δεν είναι μόνο οι μετανάστες εργάτες. Υπάρχουν ολόκληρα χωριά ειδικά στη Θεσσαλία που ψάχνουν για δουλειά σε συγκομιδή φρούτων κλπ Πληρώστε κανονικό μεροκάματο ασφαλειστε και δεν θα έχετε πρόβλημα. Μάθατε όμως χρόνια τώρα να παίρνετε εργάτες γης Βούλγαρους Ρουμάνους μετανάστες για ένα κομμάτι ψωμί. Μετά αφού γίνει η δουλειά σας όλοι αυτοί είναι κακοί και πρέπει να φύγουν Δεν ζουν με επιδόματα κύριοι αντίθετα εσείς έχετε μάθει να ζείτε με τις επιδοτήσεις. Όχι κύριοι δεν πρόκειται να σας σεβαστώ σε αυτό το κομμάτι Μάθετε να σέβεστε τον ιδρώτα του άλλου.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία