Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Agrenda

Ψηφιακή εποχή τροφίμων και κλίμα ευημερίας στα χωριά

Ενιαία πολιτική τροφίμων, αγροτεχνολογία και υποδομές στα χωριά οι τρεις άξονες που θα επικεντρωθεί η νέα σύνθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με non paper που προκάλεσε ντόρο

27-30_3

Γιώργος Κοντονής

667
0

Από ένα νέο Ταµείο µε το όνοµα Future Fund 100 δις ευρώ κεφαλαίων για τη χρηµατοδότηση επενδύσεων που θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν αµερικανικούς και κινεζικούς επιχειρηµατικούς κολοσούς, µέχρι τη σύσταση 10 start-up επιχειρήσεων αγροτικής τεχνολογίας «µονόκερους» του 1 δις τζίρου, περιλαµβάνει η έκθεση 173 σελίδων για τα σχέδια της νέας σύνθεσης της Κοµισιόν, που διέρρευσε από τους Financial Times και το Politico. Το έγγραφο αυτό έχει δηµιουργήσει αρκετό θόρυβο στους κόλπους των Βρυξελλών που κάνουν λόγo -µέσω του γραφείου τύπου- για εσωτερική έκθεση εργασίας που δεν έπρεπε να δει το φως της δηµοσιότητας και να συγχέεται µε πολιτικές. Αυτή είναι από τις λίγες φορές που σπεύδει η Κοµισιόν επίσηµα να διαψεύσει δηµοσιεύµατα, όπως είχε κάνει µε το θέµα του πριµ εγκατάλειψης της προβατοτροφίας που είχε αποκαλύψει η Agrenda, µε την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η διαρροή να µη δικαιολογείται εφόσον µιλάµε για ένα απλό «brainstorming», σύµφωνα µε όσα υποστηρίζει η Κοµισιόν. Από το έγγραφο αυτό πάντως µπορούν να εξαχθούν χρήσιµα συµπεράσµατα για τις προθέσεις της Επιτροπής Γεωργίας, που συνοψίζονται σε τρεις άξονες:

Πρώτον, η σκέψη της Κοµισιόν φαίνεται πως είναι να δηµιουργηθεί ένα νέο πλέγµα πολιτικής, εκτός ΚΑΠ, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά µε τον τοµέα των τροφίµων σε όλα τα στάδια: δηλαδή την παραγωγή, τη µεταποίηση, τη διανοµή και την κατανάλωση µε βάση τα καταναλωτικά πρότυπα που αναδύονται σε Ευρώπη και Τρίτες Χώρες.

∆εύτερον, το λεγόµενο «Σχέδιο για Τρόφιµα και Γεωργία 4.0» το οποίο έχει ως στόχο το 25% των αγροτικών εκµεταλλεύσεων να χρησιµοποιούν τεχνητή νοηµοσύνη (συµπεριλαµβανοµένης γεωργίας ακριβείας) έως το 2030. Παράλληλα, στοχεύει στο ότι όλα τα κράτη µέλη θα χρησιµοποιούν το δορυφορικό σύστηµα παρατήρησης Κοπέρνικος για τη διαχείριση των εκµεταλλεύσεων και των αγροτικών πολιτικών έως το 2025.

Τρίτον, η υιοθέτηση µίας ολοκληρωµένης πολιτικής για τη βελτίωση των υποδοµών και της ζωής στις αγροτικές περιοχές µε τη συνεργασία όλων των επί µέρους τµηµάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής µε βασική την Επιτροπή Γεωργίας. Φιλοδοξία είναι να αναπτυχθούν 500.000 νέες επιχειρήσεις στις αγροτικές περιοχές έως το 2025 σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 31 Αυγούστου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία