Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Agrenda

Με τιμή ημέρας ξεκινά παραλαβές συσπόρου βάμβακος ο Μάρκου

Με τιµή ηµέρας, όρια υγρασίας και µέτρηση ξένων υλών ξεκινούν από φέτος τις παραλαβές σύσπορου βάµβακος τα εκκοκκιστήρια Μάρκου, επιλογή η οποία ενδεχοµένως να επιδράσει καταλυτικά στη διαµόρφωση της αγοράς,  ειδικά κατά τη διάρκεια της συγκοµιδής.

14o

Γιάννης Πανάγος

10835
3

Για τους καλλιεργητές που θα θελήσουν να κινηθούν µε «ανοιχτή τιµή», η συγκεκριµένη επιχείριση θα απαιτεί υπογραφή σχετικής σύµβασης, µε ύστατο όριο για το κλείσιµο της τιµής. Η υποχρέωση υπογραφής για τα «ανοιχτά» έρχεται µετά την προσφυγή στην Επιτροή Ανταγωνισµού που έγινε τον περασµένο χρόνο από συγκεκριµένη µερίδα παραγωγών (Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων).

Κατά τα λοιπά, δύο εβδοµάδες πριν αρχίσει η βαµβακοσυλλογή στη Θεσσαλία, τα τελευταία νέα από τα ξένα χρηµατιστήρια δεν είναι καλά. Με την τιµή της Νέας Υόρκης στο όριο των 60 σεντς ανά λίµπρα και το δολάριο στο 1,10 µε το ευρώ, η αναγωγή για το σύσπορο στην Ελλάδα «γράφει» ακόµα και 39 λεπτά το κιλό.

 Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, αν σήµερα ο Μάρκου άνοιγε µε τιµή ηµέρας, αυτή θα έγραφε στην καλύτερη περίπτωση 38 λεπτά το κιλό (1-2 λεπτά δίχτυ ασφαλείας). Σηµειωτέον ότι φέτος δεν πάει καλά ούτε ο βαµβακόσπορος (περί τα 16 λεπτά το κιλό). Λέγεται µάλιστα ότι τα εκκοκκιστήρια Μάρκου (όλα γυρίζουν γύρω από τον πρόεδρο της ∆ιεπαγγελµατικής) υποχρεώθηκαν να δηµιουργήσουν και µονάδα βιοντίζελ και βαµβακόπιτας, προκειµένου να έχουν και µια δεύτερη λύση για τον βαµβακόσπορο που δεν ζητιέται όπως παλιά στην Ιταλία.

Αρκεί να αναφερθεί ότι υπήρξαν χρονιές που ο βαµβακόσπορος έπιανε και τα 22 λεπτά το κιλό.

Όλα αυτά, βέβαια, είναι µια αντιστοίχιση στη χρηµατιστηριακή και νοµισµατική εικόνα του σήµερα, χωρίς φυσικά να υπάρχει προϊόν και πράξεις σε σύσπορο βαµβάκι. Το µόνο που βοηθάει κάπως σ’ αυτό τον υπολογισµοσµό είναι το 1,10 της ισοτιµίας ευρώ προς δολάριο.

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

11-09-2019 22:49ΔΗΜΗΤΗΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ

Γιατί γράφεται ανακρίβειες ρε;; Η τιμή βάμβακος σήμερα στο χρηματιστήριο είναι στα 46 λεπτά. Και από τον Αύγουστο ποτέ δεν έχει πεσει στα 60 cents η λίμπρα.

Απάντηση

09-09-2019 22:39Κώστας ..

Με την απόδοση θα γίνει κάτι; Δεν νοείται να πληρώνονται όλα τα βαμβάκια με την ίδια τιμή αν δεν υπάρξει η διαδικασία που δείχνει τη απόδοση έχει το κάθε φορτίο.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία