Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Agrenda

Πώς ξεστράτησαν οι συνεταιρισμοί από την απλή διαχείριση προϊόντος

Πολλή συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό για την ανάγκη ενός νέου νόµου για τους συνεταιρισµούς, λίγοι ωστόσο δείχνουν να έχουν µελετήσει και να αντιλαµβάνονται το πώς φτάσαµε ως εδώ και τι πρέπει να γίνει προκειµένου να σωθεί, ό,τι µπορεί να σωθεί, σ’ αυτή την υπόθεση. Αν κάποιος ήθελε να καταλάβει πάντως πού λοξοδρόµησαν τα πράγµατα, δεν έχει παρά να προστρέξει στο βιβλίο του πρώην γενικού γραµµατέα του υπουργείου Γεωργίας - επί κυβέρνησης Κωσταντίνου Μητσοτάκη- Γεωργίου Σελλιανάκη µε τίτλο «Οι Αγροτικοί Συνεταιρισµοί στην Ελλάδα: Η άνδρωση, η πτώση και η λεηλασία τους».

1-Svarts

Γιάννης Πανάγος

835
1

Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν ότι το βιβλίο είναι παλιό, ο Σελλιανάκης ήταν λίγο αρτηριοσκληρωτικός, οι εποχές έχουν αλλάξει, ο φιλελευθερισµός δεν αφήνει πολλά περιθώρια σήµερα. Κάνουν λάθος, σε κάθε περίπτωση, όποιος επιφορτίζεται µε την ευθύνη να αλλάξει τα πράγµατα, καλό είναι να ξέρει τουλάχιστον την ιστορία. Και η ιστορία λέει ότι το κακό για τους συνεταιρισµούς ξεκίνησε από τη στιγµή που ξέφυγαν από τη λογική της διαχείρισης του προϊόντος των παραγωγών - µελών τους και πέρασαν στην πρακτική του αγοράζω (αποθηκεύω, µεταποιώ, τυποποιώ) και πουλάω αγροτικά προϊόντα. Ίσως είναι κουραστικό να επαναληφθεί ότι η διαδικασία αυτή «ξέφυγε» επί των σοσιαλιστικών ηµερών του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σηµίτη (τότε υπουργός Γεωργίας), ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αυτό αποτέλεσε συνήθη πρακτική λόγω της ευκολίας µε την οποία οι συνεταιρισµοί δανείζονταν από την Αγροτική Τράπεζα και της άνεσης µε την οποία το κράτος κάλυπτε τις όποιες ατυχείς πράξεις αγοράς και πώλησης. Αυτή η σιγουριά, της ΑΤΕ και τους κράτους - προστάτη, ήταν που χαλάρωσε τη σχέση των αγροτών - µελών µε τις συνεταιριστικές τους οργανώσεις.


Η ευθύνη για τα οικονοµικά και τη διαχείριση της οργάνωσης, έγινε απαίτηση για κάλυψη των ανοιγµάτων από το κράτος. Κάπως έτσι µε τον καιρό, οι εκλεγµένοι µέσα από κοµµατικά ψηφοδέλτια πρόεδροι έδιναν λογαριασµό µόνο στο κόµµα τους, ενώ µε τον καιρό οι λιγότερο εκτεθειµένοι µέχρι τότε διευθυντές και υπηρεσιακοί υπάλληλοι των οργανώσεων πήραν το πάνω χέρι στα πράγµατα, χωρίς ωστόσο να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη σχέση της οργάνωσης µε τα µέλη. Κάπως έτσι ο δανεισµός µεγάλωσε και όταν οι ρυθµίσεις και οι διαγραφές χρεών δεν ήταν πλέον εφικτές, το µέλλον ήταν πρόδηλο. Συνεταιρισµός σηµαίνει συµµετοχή και ευθύνη - έλεγχος των µελών στην οργάνωση. Γι’ αυτό ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος στην τελευταία εκδήλωση του διαΝΕΟσις για τους συνεταιρισµούς, επέµεινε στην ανάγκη συνειδητοποίησης της σχέσης των αγροτών µε την οργάνωσή τους, για υπευθυνότητα ηγέτη σε καθένα από τα µέλη και για την ανάγκη εκπαίδευσης για όλα αυτά... από το νηπιαγωγείο. Αντίθετα, οι περισσότεροι από τους εναποµείναντες, βλέπουν το νέο νόµο σαν µια ακόµα ευκαιρία να ‘ρθουν τα πράγµατα στα µέτρα τους. 

Ο Μητσοτάκης είναι ενήµερος για το τι παίζεται

Όπως κάθε φορά τα µικροσυµφέροντα προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, ωστόσο η υπόθεση συνεταιρισµοί µε ό,τι πάει να γιγαντωθεί εις βάρος τους, είναι κάτι για το οποίο είναι καλά ενηµερωµένος ο ένοικος του Μαξίµου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλάβει πολύ καλά και πολύ πριν ανέλθει στην πρωθυπουργία το παιχνίδι που παίζεται τα τελευταία χρόνια σε βάρος των συνεταιρισµών, κάτι το οποίο εκ των πραγµάτων αποβαίνει σε βάρος των αγροτών. Γνωρίζει από πρώτο χέρι τα πρόσωπα που έχουν χτίσει καριέρες πάνω στα ερείπια των µονάδων που δήθεν υπηρετούσαν, αντιλαµβάνεται πως αυτά τα στελέχη δεν έχουν καµιά θέση σε ανοικτές και οικονοµικά εύρωστες συνεταιριστικές οργανώσεις. Ξέρει επίσης ότι αυτές οι αδυναµίες και αυτή η ανασφάλεια κάνει τα «ανθρωπάκια» να κρύβονται πίσω από τις κουρτίνες της συντεχνίας του ΟΣ∆Ε. Μια συντεχνία που πολέµησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σήµερα επιµένει να σκάβει το λάκκο του. 

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Ελαίας Καρπός
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-10-2019 23:37ΓΙΩΡΓΟΣ

Θα ήθελα να διαβάσω την άποψή σας για το συνεταιριστή και νέο ειδικό σύμβουλο του κ. Βορίδη. Πόσο θα εξυπηρετήσει άραγε αυτά που γράφετε στην τελευταία παράγραφο;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία