Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Agrenda

Χωρίς «κατά παρέκκλιση» προχωρά το Καταστατικό Διεπαγγελματικής Φέτας

Την αφαίρεση του «κατά παρέκκλιση» στο σημείο 3 του καταστατικού, έφερε η τελευταία διαβούλευση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη Διεπαγγελματική της Φέτας.

13_2

Γιάννης Πανάγος

706
0

Το σηµείο 3 στο προοίµιο του καταστατικού για την Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Τυριού «Φέτας» ΠΟΠ, απασχόλησε αυτή τη φορά, µια ακόµη συνάντηση των ενδιαφερόµενων πλευρών η οποία έλαβε χώρα την περασµένη Πέµπτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όλος ο καυγάς προήλθε από δύο λέξεις: «κατά παρέκκλιση». Πρόκειται για την παράγραφο του καταστατικού που έγραφε:
3. Η Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Τυριού «Φέτας» ΠΟΠ, ιδρύεται κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1 του άρθου 157 του Καν (ΕΚ) 1308/2013, από τους εκπροσώπους των οικονικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται µε την παραγωγή νωπού αιγοπρόβειου γάλακτος εθνικής προέλευσης και οι εκπρόσωποι αυτοί σχετίζονται µε ένα τουλάχιστον από τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασµού, ήτοι την µεταποίηση και το εµπόριο του Τυριού «Φέτας» ΠΟΠ (άρθο 158 παρ.3 του Καν.).

Χρειάσθηκαν άλλες πέντε ώρες διαβουλεύσεων µε αρκετές µάλιστα εντάσεις, προκειµένου οι εµπνευστές του «κατά παρέκκλιση» να κάνουν αποδεκτή την απάλειψη αυτών των δύο λέξεων, οι οποίες, εκτός των άλλων έρχονταν σε αντίθεση και µε την υπουργική απόφαση για τις ∆ιεπαγγελµατικές η οποία προβλέπει επί της ουσίας την εκπροσώπηση των συµµετεχόντων στις ∆ιεπαγγελµατικές Οργανώσεις αναλογικά και µε βάση τα στοιχεία παραγωγής.

Η αντίθεση στην αρχική διατύπωση του καταστατικού της ∆ιεπαγγελµατικής για τη Φέτα, προήλθε άλλη µια φορά από την πλευρά των παραγωγών που εκπροσωπούνται µέσω του Κλαδικού Συνεταιρισµού Αιγοπροβατοτρόφων. Πρόκειται κατά βάση για τη νέα γενιά αιγοπροβατοτρόφων, η οποία έχει δώσει τα τελευταία χρόνια αρκετά καλά δείγµατα γραφής, έχει συµβάλει στην αναδιάταξη της εγχώριας αιγοπροβατοτροφίας, στηρίζει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και έχει καλλιεργήσει µια καλή σχέση και µε τις ιδιωτικές γαλακτοβιοµηχανίες.

Σε διαφορετική γραµµή κινήθηκε κατά βάση, όπως ήταν αναµενόµενο, η πλευρά του Συνδέσµου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, οι εκπρόσωποι του οποίου δυσκολεύονται ως γνωστόν, να αποτυπώσουν σε µεγέθη την παραγωγή των... µελών της οργάνωσης. Ουδέτερη στάση επ’ αυτού έδειξε να τηρεί ο ΣΕΒΓΑΠ, δηλαδή η οργάνωση της γαλακτοβιοµηχανίας, απ’ όπου τον τελευταίο καιρό παρατηρείται µια σπουδή σε ότι αφορά το θέµα της ∆ιεπαγγελµατικής. Σ’ αυτό αν προστεθεί και η βούληση που εκφράζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, έτσι ώστε να κλείσει και κάποιο θέµα επί υπουργείας του, καθίσταται σαφές αυτή τη φορά ότι το θέµα της ∆ιεπαγγελµατικής στη Φέτα, βαίνει προς επίλυση. Αυτό που παραµένει δύσκολο είναι η περιφρούρηση του χώρου, η αποµόνωση των περιπτώσεων λαθροχειρίας στην παρασκευή του προϊόντος (ΠΟΠ) και η βελτίωση των τιµών παραγωγού.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία