BACK TO
TOP
Agrenda

Ενστάσεις παράκαμψης αναπόσβεστου στα Σχέδια Βελτίωσης

Πέρασαν «αέρα» την αξιολόγηση λόγω απουσίας διοικητικών ελέγχων αγορές τρακτέρ παρά την ύπαρξη αναπόσβεστου, ανοίγοντας το δρόµο των ενστάσεων για αντίστοιχες περικοπές.

1-_Sxedia_Veltiwsis

Γιώργος Κοντονής

21
1

Παράθυρο ενστάσεων στις περιπτώσεις περικοπής της αγοράς τρακτέρ στα Σχέδια Βελτίωσης λόγω της ύπαρξης αναπόσβεστου οχήµατος στην εκµετάλλευση, ανοίγει το γεγονός ότι δεν έγιναν διασταυρωτικοί έλεγχοι σε ορισµένους φακέλους που να εξετάζει το ζήτηµα αυτό µε αποτέλεσµα να τηρούνται άλλα µέτρα και σταθµά ανά Περιφέρεια. Το παραπάνω αποτελεί παρενέργεια της βιαστικής και πρόχειρης δουλειάς που έγινε στην αξιολόγηση των αιτήσεων ώστε να προλάβουν την Agrotica, ενώ, και οι οδηγίες ενστάσεων που εξέδωσε το υπουργείο δεν κάνει τίποτα πέρα από το να αποσαφηνίζει κάπως το ζήτηµα µε τις ασφαλιστικές ενηµερότητες.

Ειδικότερα, για τα αναπόσβεστα τρακτέρ (σ.σ εξέταση ύπαρξης τρακτέρ στην εκµετάλλευση κάτω των 12 ετών), το γεγονός ότι δεν έγιναν διασταυρωτικοί σε ορισµένες περιφέρειες, δηµιουργεί κλίµα ανισονοµίας µεταξύ των επενδυτών και µένει να φανεί τι θα συµβεί στην περίπτωση των διοικητικών ελέγχων όταν ζητήσουν να πληρωθούν. Επιπλέον,  έχουν ξεκινήσει να έχουν αξιώσεις τώρα υποβάλοντας ενστάσεις και επενδυτές που «κόπηκε» η αγορά νέου τρακτέρ λόγω αναπόσβεστου. Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν κατόχους αναπόσβεστων δενδροκοµικών που είχαν κάνει αίτηση για µεγάλο τρακτέρ ώστε να εξυπηρετήσουν τις αροτραίες καλλιέργειές τους στη µελλοντική κατάσταση. Εδώ η λογική των αρχών ήταν «κάνεις τη δουλειά σου στα 500 στρέµµατα βαµβάκι µε το 70ρι που έχεις στα ακτινίδια». Επιπλέον, οι εισηγήσεις για περικοπές σε δαπάνες ακόµα και τεκµηριωµένες µε συγκριτικούς πίνακες και σφραγίδες ∆ηµοσίου δεν έχουν καµία επαφή µε την αγορά, ενώ µόρια για ίδια µηχανήµατα-καινοτοµίας αλλού δόθηκαν και αλλού κόπηκαν ακόµα και σε περιπτώσεις εντός της ίδιας Περιφέρειας. Παρόλα αυτά, από το υπουργείο δεν φαίνεται πρόθεση να υπάρξει κάποια άλλη οδηγία.

«Σπάσιµο» του δανείου

Εν τω µεταξύ, το θέµα που ανέδειξε η Agrenda σχετικά µε το αίτηµα των αγροτών για «σπάσιµο» του δανείου ανάλογα µε τις περιόδους υλοποίησης, φαίνεται πως έχει φτάσει στα επιτελεία των τραπεζών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες εξετάζουν τρόπους ώστε να προσαρµόσουν ανάλογα τα χρηµατοδοτικά τους προϊόντα µετά και από τα πρώτα ραντεβού που είχαν µε τους αγρότες που είχε εγκριθεί ο φάκελός τους, τα οποία κατέληξαν άκαρπα.

Όσον αφορά τώρα ειδικότερα τις οδηγίες-ενστάσεων, αυτές αναφέρουν ότι (βλ. στήλη δεξιά):

 

 

Οδηγίες ενστάσεων για τις ενημερότητες

«Στις περιπτώσεις που στην αίτηση στήριξης είχε προσκοµιστεί ασφαλιστική ή/και φορολογική ενηµερότητα που είχαν λήξει κατά την ηµεροµηνία οριστικοποίησης της αίτησης στήριξης (β’ στάδιο) ή είχε προσκοµιστεί βεβαίωση ασφάλισης αντί για ασφαλιστική ενηµερότητα, η ενδικοφανής προσφυγή γίνεται αποδεκτή, µόνο όσον αφορά τα κριτήρια επιλεξιµότητας (άρθρα 5 και 7 της υπ’ αριθ. 13158/2017 υπουργικής απόφασης), εφόσον προσκοµίζεται έγγραφο από τον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ ή/και την ΑΑ∆Ε που να αποδεικνύει ότι κατά την ηµεροµηνία οριστικοποίησης του β’ σταδίου της αίτησης στήριξης ο υποψήφιος ήταν ασφαλιστικά ή/και φορολογικά ενήµερος.

Προσοχή στα εξής:

α) Η προσκόµιση φορολογικής ή ασφαλιστικής ενηµερότητας για το τρέχον διάστηµα ή για διάστηµα προγενέστερο ή µεταγενέστερο της ηµεροµηνίας οριστικοποίησης του δευτέρου σταδίου της ηλεκτρονικής υποβολής, δεν γίνεται αποδεκτή.

β) Οι περιπτώσεις όπου µε την υποβολή της αίτησης στήριξης δεν έχει προσκοµισθεί κάποιο έγγραφο για την απόδειξη της φορολογικής ή και ασφαλιστικής ενηµερότητας δεν θεραπεύονται, παρά µόνο µε την προσκόµιση ενηµερότητας, η οποία είχε εκδοθεί πριν την οριστικοποίηση του δευτέρου σταδίου της ηλεκτρονικής αίτησης, κάλυπτε την ηµεροµηνία οριστικοποίησης του δευτέρου σταδίου αλλά, λόγω προφανούς σφάλµατος, δεν υποβλήθηκε.

Στις περιπτώσεις που η αίτηση στήριξης έχει υποβληθεί χωρίς να έχει συµπληρωθεί η καρτέλα µε τα στοιχεία της υφιστάµενης κατάστασης, η ενδικοφανής προσφυγή γίνεται αποδεκτή για τον λόγο αυτό, µόνο όταν έχει συµπληρωθεί η αντίστοιχη καρτέλα για την µελλοντική κατάσταση. ∆ιαφορετικά, η ενδικοφανής προσφυγή δεν µπορεί να γίνει αποδεκτή».

(Ολόκληρη η εγκύκλιος στο www.agronews.gr)

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 21 Μαρτίου.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-03-2020 09:33Καραγιάννης Γρηγόριος

Δημιουργείται λάθος εντυπώσεις με το άρθρο σας καθώς κατά την παραλαβή της δαπάνης ( Γεωργικός Ελκυστήρας) θα επανεξετάζεται η ύπαρξη αναπόσβεστου Γεωργικού Ελκυστήρα στην εκμετάλλευση. Οι παραγωγοί που έχουν τύχει αυτής της λανθασμένης Βεβαίωσης Απογραφής Γεωργικού Ελκυστήρα από την αντίστοιχη ΔΑΟΚ, καλό θα είναι να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση της δαπάνης αφού δε θα παραληφθεί.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία