BACK TO
TOP
Agrenda

Το αγρο-ομόλογο που χρειάζεται η ελλληνική γεωργία και τα ημίμετρα

 Στο 1% σε σχέση με τα 15 δισ. μέτρων, το κομμάτι που ξεχώρισε η κυβέρνηση για τους αγρότες, την ώρα που οι διεθνείς ανάγκες για διατροφική επάρκεια χτυπούν καμπανάκι.

27-30_14

Γιάννης Πανάγος

20
6

Αν τα 15 και πλέον δισεκατοµµύρια ευρώ που επικαλείται η κυβέρνηση ως κόστος µέτρων για τους εργαζόµενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό είναι γεγονός, τότε τα 150 εκατοµµύρια ευρώ που έθεσε στη διάθεση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας, µάλλον αποτελούν στάχτη στα µάτια!

 Χώρια που και αυτά δεν έχουν κατανεµηθεί και κανείς δεν ξέρει µέχρι αυτή την ώρα πού και πώς πρόκειται να διατεθούν. Τόσο που οι καχύποπτοι υποστηρίζουν ότι ο Σταϊκούρας τα έδωσε στον Βορίδη για να τα διασώσει... ως δαπάνη του προϋπολογισµού. Κι όµως, για πολλούς η παρούσα συγκυρία αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισµό του ρόλου του πρωτογενούς τοµέα και το σχεδιασµό µιας γενναίας πολιτικής που θα τον καταστήσει εκ νέου ατµοµηχανή της ελληνικής οικονοµίας. Ειδικά τώρα που ο τουρισµός οδηγείται σε µεγάλη κάµψη, η οικοδοµή δεν αποτελεί βιώσιµη λύση και το εισαγωγικό εµπόριο είναι καταστροφή.

Τώρα που η οικουµένη ξαναβλέπει το θέµα της διατροφικής επάρκειας του πλανήτη, οι χώρες επαναπροσεγγίζουν την τοπική παραγωγή και η Ελλάδα διαθέτει ένα τεράστιο πλεονέκτηµα βιοποικιλότητας και µε σηµαία τη µεσογειακή δίαιτα θα µπορούσε να κατακτήσει εξαίρετη θέση στις διεθνείς αγορές. ∆εν αρκούν λοιπόν τα 150 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους αγρότες χωρίς κι αυτά να είναι καθαρό πότε και πώς θα διατεθούν, χρειάζεται ένα γενναίο «αγρο-οµόλογο» το οποίο θα στηρίξει ένα φιλόδοξο και ολοκληρωµένο σχέδιο αναδιάταξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, στήριξης των επενδύσεων στον πρωτογενή τοµέα, διαµόρφωσης ζωνών καλλιέργειας και δηµιουργίας νέων πεδίων αναζήτησης σταθερής υπεραξίας.

Το περιβάλλον προσφέρεται γιατί το κοινοτικό πλαίσιο χαλαρώνει, νέοι οικονοµικοί πόροι για τη γεωργία αναζητούνται ακόµα και µέσω της ΕΚΤ και οι Έλληνες αγρότες είναι περισσότερο έτοιµοι από  ποτέ. 

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 4 Απριλίου μαζί με το περιοδικό Profi.
Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

06-04-2020 18:16unsigned

<<∆εν αρκούν λοιπόν τα 150 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους αγρότες χωρίς κι αυτά να είναι καθαρό πότε και πώς θα διατεθούν, χρειάζεται ένα γενναίο «αγρο-οµόλογο» το οποίο θα στηρίξει ένα φιλόδοξο και ολοκληρωµένο σχέδιο αναδιάταξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, στήριξης των επενδύσεων στον πρωτογενή τοµέα, διαµόρφωσης ζωνών καλλιέργειας και δηµιουργίας νέων πεδίων αναζήτησης σταθερής υπεραξίας.>> The accounting in the public finance of the Hellenic Republic is non-existent. Last we heard, the indebted public sector had a cyclical budget surplus! The obvious financial crime in that gimmickry means that public sector money is the destruction of the 1000 year old tyrokomeio not to mention elaiourgeio. There are not many investments on this planet that are 1000 year old money.The international bond market is in bad shape. The obvious violation of the Paris Club agreement on the issuance of public debt means that funding for the planet's oldest investments should be done through «αγρο-οµόλογο»,    with transparent and FASB compliant accounting, and funding correctly sourced.

Απάντηση

06-04-2020 15:30ΚΑΛΑΓΑΣΙΔΟΥ Σοφία

Και για την εξισωτική αποζημίωση Μούγγα.τι θα γίνει. πότε θα εχωμε απάντηση?

Απάντηση

06-04-2020 14:00Χρήστος

Προτεραιότητα έχουν οι καφετέριες και τα σουβλατζίδικα που ως γνωστόν αποτελούν και την ατμομηχανή της οικονομίας!!!Με τον αγρότη θα ασχοληθούμε? Και φυσικά τα τηλεοπτικά κανάλια και άλλοι παραγωγικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας!!Τώρα που τελείωσε και το παραμύθι με τον τουρισμό, να δούμε από που θα έρθουν έσοδα στη χώρα

Απάντηση

06-04-2020 13:13Αγγελαινας δημητριος

Mε τι χρήματα θα καλλιεργήσουμε;Εσείς τα τσεπωνετε τα επτά χιλιάρικα το μήνα και μουγκα για εμάς τους παραγωγούς.Προτεινω να μπείτε εσείς στους ΚΑΔ.Τι λέτε;Εεε τι λέτε;

Απάντηση

06-04-2020 10:48ΜΠΑΡΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

Καλημέρα κ. Πανάγο ,ευχαριστούμε για την αντικειμενική τοποθέτηση στο θέμα της προοπτικής βιωσιμότητας των καλλιεργειών ,φαίνεται οτι δεν έχουν σκοπό να βοηθήσουν την χώρα για την διατροφική επάρκεια, και κατ επεκταση τον παραγωγό να επιβιώσει.,Εδώ την αναρτημένη και απο εσας συνδεδεμενη του ελαιώνα των Νησιών για 17 Μαρτίου την πήραν πίσω και κουβέντα απο κανένα πότε θα πιστωθούμε .Με δεδομένο οτι Μάρτιο έστω Απρίλη καλλιεργείς ..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία