BACK TO
TOP
Agrenda

Ο ρεπόρτερ Κυθηραϊκών, οι Κρητικοί κτηνοτρόφοι και το ΟΣΔΕ

Αποκαλύπτεται λαθραία απόβαση Κρητικών στα βοσκοτόπια των Κυθήρων.

46_7

Γιάννης Πανάγος

33
4

Ένα ακόµα κοµµάτι στο παζλ της «µεγάλης καταπάτησης» που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια µε την κατανοµή βοσκοτόπων και την εδραίωση δικαιωµάτων κοινοτικών ενισχύσεων, προσθέτει η αποκάλυψη της εφηµερίδας «Κυθηραϊκά» η οποία αναφέρεται σε λαθραία απόβαση κτηνοτρόφων από την Κρήτη σε βοσκήσιµες γαίες των Κυθήρων

Η εν λόγω περίπτωση που δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου της λεγόµενης «τεχνικής λύσης» µε την οποία διευθετήθηκαν συνοπτικά και κατά βούληση θέµατα τεράστιας οικονοµικής σηµασίας, µε ωφεληµένους µόνο εκείνους που είχαν πρόσβαση στα «τεχνικά κλιµάκια» του ΟΣΕ. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή τη φορά, το ζήτηµα έχει παραπεµφθεί προς διερεύνηση από τις νοµικές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν αποκλείεται πριν από τις σχετικές γνωµατεύσεις να αναλάβει την υπόθεση και κάποιος εισαγγελέας.  

Όπως τονίζεται στην εφηµερίδα των Κυθήρων µετά  από κάποιες συµπτώσεις διαπιστώθηκε ότι αρκετοί Κυθήριοι είχαν «ενοικιάσει», χωρίς να το γνωρίζουν, την αγροτική τους περιουσία σε κτηνοτρόφους και καλλιεργητές από το Ηράκλειο Κρήτης. Με τον τρόπο αυτόν οι τελευταίοι, θα εισέπρατταν τις γιγάντιες επιδοτήσεις για ανύπαρκτες κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις.

Όπως τονίζεται στο συγκεκριµένο δηµοσίευµα της εφηµερίδας των Κυθήρων, µε βάση την πρακτική που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια «για να δηλώσει κάποιος µία έκταση ως βοσκότοπο ή άλλη επιδοτούµενη περίπτωση, «ανιχνεύει» το στόχο του φροντίζοντας να επισηµάνει εκτάσεις που δε δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες τους και τον δεσµεύει. Στα Κύθηρα τέτοιες είναι χιλιάδες στρέµµατα καλλιεργήσιµων εκτάσεων, αλλά και βοσκοτόπων.

Στη συνέχεια παρακολουθεί αν αργότερα την επισηµάνει κάποιος άλλος, συνήθως ο νόµιµος ιδιοκτήτης ή άλλος διεκδικητής και στην περίπτωση που δεν εµφανισθεί επισηµοποιεί τη δέσµευση λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσµία».

«Το κόλπο», τονίζει ο αρθρογράφος, «είναι καλά στηµένο αφού ο ενδιαφερόµενος, πχ ο κτηνοτρόφος από την Κρήτη επιλέγει περιοχές-εκτάσεις που δεν είναι γνωστές ή περιζήτητες, αλλά αποµακρυσµένες περιοχές µε ελάχιστο ενδιαφέρον, όπως εν προκειµένω τέτοιες υπάρχουν στα Κύθηρα.

«Φυσικά στη συνέχεια θα κληθεί να καταθέσει συµφωνητικά ενοικίασης, τα οποία απαιτούν βεβαιώσεις υπογραφών και άλλες διαδικασίες», επισηµαίνεται στο δηµοσίευµα των Κυθηραϊκών.

Πάντως οι νόµιµοι ιδιοκτήτες που έκαναν ανίχνευση για να δηλώσουν καλλιέργειες ή έγιναν αποδέκτες της προσπάθειας σφετερισµού επιδοτήσεων έπειτα από ειδοποίηση των συνεταιρισµών, είδαν ότι κάποιοι πήγαιναν να εκµεταλλευτούν τις περιουσίες τους. Ανάλογες περιπτώσεις κτηµάτων και ελαιοφύτων έχουν εντοπιστεί στις περιοχές Μανιτοχώρι, Χώρα, Λειβάδι, Στραπόδι κλπ και η έρευνα συνεχίζεται.

Τα «Κυθηραϊκά» επικοινώνησαν µε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναπληρωτή Καθηγητή ΤΕΙ Γρηγόρη Βάρρα, τονίζεται στο δηµοσίευµα. Ο τελευταίος φέρεται να διαβεβαίωσε τον συντάκτη ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως αρµόδιος κρατικός οργανισµός για την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων, έχει ήδη αναθέσει στη νοµική του υπηρεσία τη διερεύνηση της συγκεκριµένης υπόθεσης.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 11 Ιουλίου  μαζί με το περιοδικό Ελαίας Καρπός.
Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

06-08-2020 10:03ΦΟΥΚΑ

ΦΟΥΚΑ

Απάντηση

14-07-2020 06:59ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Το ίδιο έχει γίνει και στις Κυκλάδες. 'Εχουν δηλώσει όλα τα επιλέξιμα βοσκοτόπια. Έχουν ακόμα δηλώσει βοσκοτόπια π.χ. 250 στρέμματα αγρανάπαυση. Μιλάμε για πολλά στρέμματα. Προφανώς έχουν πάρει κάποια γραμμή.

Απάντηση

13-07-2020 07:40AMEROLIPTOS

μα πόσο πληρωμένο site είσαστε .... το ίδιο πράγμα έγινε και πέρυσι από το φιλικό σας προσκείμενο συνεταιρισμό Αγρινίου, που τόσο προωθηθείτε και υπερασπίζεστε και πάτε και καλά κόντρα στο κατεστημένο https://www.agriniopress.gr/osde-agrinio-kythira/ πάρτε το χαμπάρι από την ώρα που στο ΟΣΔΕ μπήκαν και ιδιώτες, έχει γίνει της τρελής γιατί αυτοί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος και είναι ουσιαστικά αδύνατο να ελέγξεις τόσες πύλες..... ας το αφήνατε στις ΕΝΩΣΙΣ και ας τους κάνατε μεγαλύτερο έλεγχο με κυρώσεις Επίσης δημοσιογράφος που γράφει την μισή αλήθεια δεν είναι δημοσιογράφος αλλά πληρωμένος εκπρόσωπος συμφερόντων

Απάντηση

12-07-2020 10:53ΕΠ

Μόνο στα Κύθηρα; Κύριε Πανάγο, για΄ψάξτε καλύτερα.......

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία