BACK TO
TOP
Agrenda

Σεπτέμβριο οι ειδικές ενισχύσεις, τον Οκτώβριο η προκαταβολή τσεκ

«Κανένα έλεος για τους αγρότες» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στο σίριαλ των κυβερνητικών μέτρων για τον κορωνοϊό στην περίπτωση των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Tο σύστημα κατενάτσιο που παίζει τόσο καιρό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, με τις ειδικές ενισχύσεις, έρχεται να συμπληρώσει και η οριστική -απ' ότι φάινεται- επιλογή να μην γίνει τελικά κάποια κίνηση για την ταχύτερη προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, κάτι που έχει γίνει για τους αγρότες άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως της Ολλανδίας και της Ιταλίας.

voridis-12

Ελένη Δούσκα

41
22

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την ειδική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων να μην προλαβαίνει τις Αυγουστιάτικες διακοπές των τεχνοκρατών των Βρυξελλών, πράγμα που σημαίνει ότι η σχετική έγκριση δεν μπορεί να έλθει πριν το τέλος Αύγουστου, επομένως η καταβολή των 4 ευρώ πάει για τον Σεπτέμβριο.
Αντίστοιχα η τελευταία ενημέρωση για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης λέει ότι το υπουργείο έκρινε πως η αναστάτωση που θα επιφέρει στις υπηρεσίες που εμπλέκονται γύρω από το θέμα θα είναι μεγαλύτερη από το όφελος που θα έχουν οι δικαιούχοι αγρότες, επομένως οδηγείται κανονικά για τον Οκτώβριο. Η εντύπωση που καλλιεργείται πάντως στις τάξεις των αγροτών, είναι ότι ή τα λεφτά έχουν τελειώσει (και οι καθυστερούμενοι χάνουν) ή το σχέδιο για πρόωρες εκλογές δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη άποψη που θέλει την ταχύτερη προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης να μην ευδοκιμεί εξαιτίας των πιέσεων που ασκούνται από το εμπόριο και τη μεταποιητική βιομηχανία και έχει να κάνει με το φόβο ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης των αγροτών. Αν πληρωθούν τώρα οι αγρότες θα πουλήσουν τα σιτάρια το Δεκέμβριο, φαίνεται να διαμηνύουν στα κυβερνητικά κλιμάκια, γνωστοί κύκλοι του εμπορίου σιτηρών, ενώ αντίστοιχος φόβος καλλιεργείται και στους εκκοκκιστές που φέτος πρώτη φορά στα χρονικά άνοιξαν τις προπωλήσεις για το βαμβάκι.     

Η αγανάκτηση πάντως είναι μεγαλύτερη στον κλάδο των αιγοπροβατοτρόφων, μετά τις τελευταίες δηλώσεις Βορίδη ότι η έκτατη ενίσχυση που περιµένουν δύσκολα θα πληρωθεί καλοκαίρι. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Ν∆ Κώστα Καραγκούνη µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επί του θέµατος, ο Μάκης Βορίδης φέρεται να δηλώνει ότι τα χρήµατα θα καταβληθούν στους δικαιούχους µέσα σε ενάµιση µήνα, δηλαδή τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεµβρίου.

Αυτή τη φορά η ευθύνη της καθυστέρησης φαίνεται να πέφτει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο δεν έχει ακόµα απαντήσει θετικά για την έγκριση της εν λόγω ενίσχυσης. Ωστόσο, σύµφωνα µε την ενηµέρωση του υπουργού Μάκη Βορίδη, η διαδικασία έχει και συνέχεια, αφού µετά το Γενικό Λογιστήριο, θα πρέπει να σταλεί ξανά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτηµα, από όπου θα πρέπει να πάρει την τελική έγκριση, ώστε να εκδοθεί ως µέτρο ενίσχυσης. Μ’ αυτά και µ’ αυτά απαιτούνται ακόµα αρκετές εβδοµάδες µέχρι να πιστωθούν οι λογαριασµοί των δικαιούχων. Από την πλευρά τους, εν τω µεταξύ, οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους – και σαφώς όχι άδικα- για την ταχύτητα µε την οποία κινούνται οι διαδικασίες για την πληρωµή τους, όταν αντίθετα άλλοι κλάδοι, λιγότερο πολυπληθείς, έχουν ήδη αποζηµιωθεί.

Γεγονός είναι ότι µέχρι σήµερα έχουν πιστωθεί µόνο 8,9 εκατ. ευρώ σε 1.070 γεωργούς της χώρας που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της πρωτογενούς παραγωγής ανθέων, ενώ θέµα χρόνου πρέπει να θεωρείται και η πληρωµή των παραγωγών σπαραγγιού, καθώς δηµοσιεύτηκε ήδη η σχετική απόφαση µε τη δέσµευση πίστωσης ποσού 4,7 εκατ. ευρώ, που τους δίνει ποσό περίπου 270 ευρώ το στρέµµα.

Για τον Σεπτέµβριο δείχνει να πηγαίνει η πληρωµή των ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας (de minimis) στον τοµέα της παράκτιας αλιείας, ύψους 15,2 εκατ. ευρώ, δεδοµένου ότι η ψηφιακή πλατφόρµα για την υποδοχή των αιτήσεων θα είναι ανοιχτή µέχρι και την Παρασκευή 28 Αυγούστου. Εν τω µεταξύ για τους οινοπαραγωγούς, µπορεί να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τον πράσινο τρύγο, ωστόσο εκκρεµεί η έκδοση της ΚΥΑ από τα συναρµόδια υπουργεία, γεγονός που µεταθέτει και αυτή την πληρωµή για τον Σεπτέµβριο.

Στην καλύτερη περίπτωση µέσα στον Σεπτέµβριο φαίνεται να δροµολογείται και η πληρωµή των παραγωγών λαϊκών, αφού ακόµα δεν έχει πάρει την έγκριση της Κοµισιόν η εν  λόγω ενίσχυση, ενώ µετά θα πρέπει να δηµοσιευτεί και η απαραίτητη ΚΥΑ που θα καθορίζει τις λεπτοµέρειες της πληρωµής.

Έως 22 Ιουλίου διορθώσεις παραγωγών για σφάλµατα στο φετινό ΟΣ∆Ε

Λίγες ακόµα ηµέρες περιθώριο και µέχρι τις 22 Ιουλίου έχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι προκειµένου να προχωρήσουν σε διορθώσεις πιθανών σφαλµάτων στη φετινή ενιαία αίτηση ενίσχυσης. Σύµφωνα µε τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, «η διαδικασία της αποσφαλµάτωσης είναι συνεχής γι’ αυτό παρακαλούνται οι αγρότες να ενηµερώνουν τακτικά για σφάλµατα που πιθανόν να προκύψουν και διόρθωση αυτών έως και τις 22 Ιουλίου». Για διόρθωση της αίτησης, τα βήµατα είναι τα εξής:

α) Μετατρέπετε την αίτηση από οριστική σε πρόχειρη από το πλήκτρο «Μεταβολή είδους εγγραφής»

β) ∆ιορθώνετε την αίτηση που είναι πλέον σε πρόχειρη µορφή

γ) Οριστικοποιείτε πάλι την αίτηση.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 18 Ιουλίου.
Σχόλια (22)
Προσθήκη σχολίου

23-07-2020 12:52FARMA BAROTA

ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΠΙΣΩ,ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΗ.

Απάντηση

22-07-2020 07:08Γιώργος Νικολούδης

Λαμόγια κλεφτες μαυρίστε τους στη εκλογές που έρχονται!!! Που είναι όλοι οι αγροσυνδικαλιστες αγροπατερες μοκω όλοι τους! Βρωμες του κερατά!

Απάντηση

20-07-2020 16:03Νίκος Αλεξανδράκης

Τοσο ξεφτιλας υπουργος δεν ξανσγινε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

20-07-2020 01:27Κωστας

Πως να γίνουν οι πληρωμες ρε μαγκες. Ακομα οσδε ερχονται να κανουν οι παραγωγοί. Υπαρχουν παρα πολλες εκκρεμότητες. Αν κλείσει το συστημα στις 22, το πιο πιθανο ειναι να μη πληρωθούν καν οι παραγωγοί.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

19-07-2020 22:49Χριστίνα Αθανασια

Μου αρέσει που αποκαλείτε το ελαιόλαδο εθνικό προϊόν! Μόνο ντροπή πρέπει να αισθάνεται κανείς αν έχει φυσικά φιλότιμο Ρωμέικο! Εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα μας!

Απάντηση

19-07-2020 22:45Απόστολος

Ημουν βέβαιος ότι οι επιδοτήσεις δεν θα δινόταν νωρίτερα. Αυτό θα έδινε στούς αγρότες των σιτηρών περσσότερο την δυνατότητα να κρατήσουν το προιόν τους ως το φθινόπωρο για να πετύχουν καλύτερες τιμές. Τώρα το φθινόπωρο εως τα Χριστούγενα θα υπάρχει ανοδος των τιμών αλλά τα σιτάρια θά βρίσκονται στα χέρια των εμπόρων ,όπως γίνεται κάθε χρόνο. Τό ήξερε αυτό ο υπουργός ,αλλά ψήφισε υπέρ των εμπόρων. Η τελευταία και μοναδική υπουργός πού είχε πάρει το μέρος των αγροτών ,ήταν η κ.Μπατζελή γιαυτό έφυγε νύχτα. Ο κ. Βορίδης προφανώς είχε πάρει το μύνημα των εμπόρων από νωρίς καί την μούφα απόφαση αργά. Θα έπρεπε ίσως οι αγρότες να απεργήσουν την επόμενη χρονιά, και να μην καλλιεργήσουν τίποτε, να δούμε επιτέλους αυτά τα αποθέματα των σιτηρών πόσο πραγματικά είναι. Κύριε Μητσοτάκη οφείλεται στους αγρότες να ψάξεται το θέμα μη καταβολής των επιδοτήσεων σε βάθος. Γιατί η εξήγηση του κ Βορίδη είναι και για γέλια και για κλάματα.

Απάντηση

19-07-2020 19:02Giorgos

Ακούω τόσα ψέματα για βοήθεια προς τους αγρότες από τους προηγούμενους Μέχρι τούτους που είναι η βοήθεια τους ελεοπαραγογους που δύο χρονιές τώρα έχουμε να δούμε εισόδημα στην τσέπη μας μας δουλεύετε μας ξεκινήσετε μόνο ψέματα θα θα με το θα μείναμε της άλλες Εκλογές θα Πρέπει να πούμε σε όλους σας αλλά είμαστε μουσκαρια και θα σας ξαναψυφηζουμε

Απάντηση

19-07-2020 18:50Giorgos

Ρε δούλεμα που τρώμε εμείς Η μικρομεσαίοι αγρότες που είναι η βοήθεια του Κράτους ότι ΣΥΡΙΖΑ ότι και εσείς γραμμένους μας έχετε δύο χρονιές τώρα έχουμε να βγάλουμε εισόδημα μια ο αέρας μια ο καύσωνας και καμιά βοήθεια να δω πως θα σας πληρώσουμε τους φόρους που μας βάζετε αλλά σκασίλα τους εσείς βάζετε και ας κοπσουμε εμείς Τον λεμο μας.

Απάντηση

19-07-2020 17:26nikos

όλοι εσείς που σχολιάζετε είσαστε το λιγότερο για σφαλιάρες , καλά ρε κάθεστε και πιστεύετε αυτά που γραφουν εδώ μέσα ?

Απάντηση

19-07-2020 17:00ασκιανοσ

παρακολουθω μια ελεινη προπαγανδα εδω μεσα ...θα δωσουν εδω αυριο εκεινα μεθαυριο, λεφτα πανε και ερχονται... τα προβατα τα πιστευουν,δεν γινεται κατι και μενει η δισαρεσκεια των προβατων!!!!!!!!!!! σιγα σιγα θα τα βγαλετε και σρουσ δρομουs

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία