BACK TO
TOP
Agrenda

Ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επενδύσεων για αυτοματισμούς στο χωράφι φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης

Συµφωνία για να µπουν νέοι πόροι στο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης το 2021 που θα διατεθούν αποκλειστικά για προγράµµατα που υπηρετούν την «Πράσινη Συµφωνία». Χώρος και για δράσεις αναδιάρθρωσης καλλιεργειών όπως ροδάκινα, σταφίδες, σύκα και οινάµπελα πριν τη νέα ΚΑΠ.

18-19_23

Γιώργος Κοντονής

80
2

Στοχευµένα προγράµµατα ενίσχυσης εκσυγχρονισµού των αγροτικών εκµεταλλεύσεων για επενδύσεις σε µηχανήµατα και εξοπλισµό ακριβείας, θα είναι σε θέση να βγάλει το α’ εξάµηνο του 2021 η Ελλάδα. Σπαρτικές µηχανές για απευθείας σπορά, µηχανήµατα για κατεργασία του εδάφους σε λωρίδες, διανοµείς λιπάσµατος µεταβλητής δόσης, ψεκαστικά µηχανήµατα µε ηλεκτροστατική φόρτιση, εξοπλισµός επιλεκτικής ζιζανιοκτονίας, σύστηµα υποστήριξης λήψης αποφάσεων για έλεγχο άρδευσης-λίπανσης ή ασθενειών.

Αυτές είναι µερικές ενδεικτικές επενδύσεις που έρχονται να ξεκλειδώσουν τα κονδύλια που θα διοχετευτούν στη χώρα µας µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης στο ΠΑΑ, τα οποία υπολογίζονται για το 2021 και 2022 κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πόρους που προορίζονται να υποστηρίξουν επενδύσεις µετάβασης κοντά στη λογική της «Πράσινης Συµφωνίας» της ΕΕ και προβλέπονται στον µεταβατικό κανονισµό της ΚΑΠ όπως διαµορφώνεται µετά τις τελευταίες διαβουλεύσεις της 25ης Σεπτεµβρίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συµβουλίου και Ευρωβουλευτών.

Ένα τέτοιο επενδυτικό πρόγραµµα είχε προαναγγείλει άλλωστε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια του Thessaloniki Helexpo Forum λέγοντας πως: «Χρειαζόµαστε κυρίως επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία, στην ευφυή γεωργία, κάτι που απαιτεί χρήµατα, µέσω χρηµατοδοτικών εργαλείων και του Ταµείου Ανάκαµψης. Χρειαζόµαστε εκµηχάνιση, σύγχρονους ελκυστήρες, οι οποίοι έχουν ενσωµατώσει την τεχνολογία της ευφυούς γεωργίας».

Αναδιάρθρωση καλλιεργειών

Να σηµειωθεί εδώ πως ακόµα ένα ζήτηµα που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να υποστηριχθεί µέσω των νέων αυτών πόρων είναι και η αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Ροδάκινα, σταφίδες, σύκα, ρόδια και οινάµπελα φέρονται να έχουν θέσει ισχυρή υποψηφιότητα στην περίπτωση που κλειδώσει ένα εθνικό πρόγραµµα αναδιάρθρωσης, και τα κονδύλια του Ταµείου Ανάκαµψης µέσω του ΠΑΑ µπορούν να αξιοποιηθούν.

Υπενθυµίζεται πως προ µηνών η υφυπουργός Φωτεινή Αραµπατζή είχε µιλήσει για στήριξη 50 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας στη συνάντησή της µε το προεδρείο της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισµών όσον αφορά τη σταφίδα.

Σηµειώνεται πως την ανακοίνωση σχετικά µε την «προικοδότηση» του ΠΑΑ µε επιπλέον κονδύλια πριν τεθεί σε ισχύ η νέα ΚΑΠ, ανακοίνωσε ο συντονιστής της Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάολο Ντε Κάστρο. Το 30% του συνολικού ποσού των 400 εκατ. θα διατεθεί το 2021 και το υπόλοιπο το 2022. Φυσικά, να σηµειωθεί ότι µένει το «ΟΚ» της Κοµισιόν.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Profi.
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

06-10-2020 20:01Στεφ

Μας μαρανε ψεκασμος μεηλεκτρικη φορτιση οταν η πατατα πωλειται 15 λεπτα στο νευροκοπι πελοπονησο δραμα με κοστος καλιεργειας 1000ευρω ανα στρεμα και στα μαρκετ την τρωμε 80λεπτα αυτα ναδουμε κυριε υπουργε

Απάντηση

03-10-2020 09:57ΓΙΩΡΓΟΣ

ολα τα αλλα προβληματα τα ελυσε ο αγροτης και το μονο που του εμεινε ειναι η συγχρονη τεχνολογια.απλα τραγικοι αυτοι που τα γραφουν,αυτοι που τα πιστευουν και αυτοι που τα προωθουν.αααα βρε agronews,μου εμαθες και τον ψεκασμο με ηλεκτρικη φορτιση.τωρα το ειδες;;;;;;; εχει χρονια ανακαλυφθει αυτη η μεθοδος.εχει δικιμαστει,εχει αποτυχει κατα πλειοψηφεια και εχει αποριφθει.βοηθειστε τον παραγωγο,τον κτηνοτροφο,τον μελισσοκομο με αρθρα χρησιμα και εποικοδομητικα.η συντριπτικη πλειοψηφια των προγραμματων που υπαρχουν,ειναι απλα για να πωλουν μηχανηματα και εξαρτηματα τα καταστηματα αγροεφοδιων.δεν βοηθησε κανεις εως τωρα,να αυξησει και να εξασφαλισει την παραγωγη του ο ελληνας.του δινουν ελαχιστα μεσω καποιων υποτιθεμενων προγραμματων και του τα παιρνουν πισω δεκαπλασια με εισφορες και φορους.ποιος κρατικος φορεας προστατεψε εως τωρα τον παραγωγο οταν τον ΚΑΤΑΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΖΥΓΑΡΙΕΣ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ;;;ποιος κρατικος φορεας στηριξε τον παραγωγικο τομεα οταν οι εμποροι ''ριχνουν κανονια'';κανεις.και ερχονται τωρα να μας ενημερωσουν πως ανακαλυψαν μεθοδο πως τραβαει χειροφρενο το drone.αει.............

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία