BACK TO
TOP
Agrenda

Με καρτελάκι αγοράς 18 κιλά σπόρου το στρέμμα για σιτάρι η συνδεδεμένη

Η καλλιεργητική σεζόν το ερχόµενο φθινόπωρο, έρχεται µε νέες απαιτήσεις για τους καλλιεργητές σιτηρών, καθώς πλέον πρέπει να µαζέψουν «καρτελάκια» που να αντιστοιχούν σε ποσότητα πιστοποιηµένου σπόρου 18 κιλών ανά στρέµµα, µία αύξηση 50% σε σχέση µε τις περασµένες απαιτήσεις.

4_114

Γιώργος Κοντονής

17196
13

Με καρτελάκι αγοράς 18 κιλά σπόρου ανά στρέμμα για σκληρό,  μαλακό και κριθάρι, έρχεται συνδεδεμένη

Η απαίτηση αυτή αφορά το σκληρό σιτάρι και τις νέες προσθήκες κριθάρι, µαλακό σιτάρι για τη λήψη των συνδεδεµένων ενισχύσεων µε τιµή αναφοράς 10 ευρώ το στρέµµα του 2023. Μένει να φανεί πώς θα ανταποκριθεί και η αγορά αγροεφοδίων καθώς η αύξηση στη ζήτηση για πιστοποιηµένο σπόρο λόγω της συνδεδεµένης συνοδεύεται και από τη διαφαινόµενη αύξηση και στα στρέµµατα στο σκληρό σιτάρι.

Σηµειώνεται εδώ πως το ποσό ανά στρέµµα στο σκληρό σιτάρι όπως αποτυπώνεται στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ έχει προκύψει από την εξίσωση: 0,8 ευρώ/κιλό τιµή αγοράς του πιστοποιηµένου σπόρου επί ποσότητα 18 κιλά/στρέµµα µείον 0,20 ευρώ/κιλό τιµή αγοράς του απιστοποίητου σπόρου επί ποσότητα 22 κιλά/στρέµµα) = 10 ευρώ/στρµ.

Υπενθυµίζεται εδώ πως τα παραπάνω ισχύουν σύµφωνα µε το πρώτο πλάνο που έχει αποστείλει η χώρα στην Κοµισιόν. Στο αναθεωρηµένο σχέδιο, σύµφωνα µε πληροφορίες, δεν τίθεται θέµα αλλαγών προς αυτό το κοµµάτι, κάτι που µένει να επιβεβαιωθεί και στο τελικό πλαίσιο που θα δηµοσιευτεί τον Οκτώβριο. Αναλυτικότερα για τις συνδεδεµένες στα σιτηρά (10 ευρώ το στρέµµα τιµή αναφοράς) προβλέπονται:

Συνδεδεµένη Σκληρού Σίτου

∆ικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης σκληρού σίτου είναι οι ενεργοί γεωργοί, που καλλιεργούν σκληρό σιτάρι σε επιλέξιµες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Να χρησιµοποιούν πιστοποιηµένο σπόρο σποράς που αποδεικνύεται µε την προσκόµιση της ετικέτας και του πρωτότυπου τιµολογίου πώλησης.
  2. Ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιηµένων σπόρων σποράς για το σκληρό σιτάρι καθορίζονται τα 180 κιλά ανά εκτάριο.

Συνδεδεµένη Μαλακού Σίτου

∆ικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης µαλακού σίτου είναι οι γεωργοί, που καλλιεργούν µαλακό σιτάρι σε επιλέξιµες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Να χρησιµοποιούν πιστοποιηµένο σπόρο σποράς που αποδεικνύεται µε την προσκόµιση της ετικέτας και του πρωτότυπου τιµολογίου πώλησης.
  2. Ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιηµένων σπόρων σποράς για το µαλακό σιτάρι καθορίζονται τα 180 κιλά ανά εκτάριο.

Συνδεδεµένη Ενίσχυση Κριθαριού

∆ικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης κριθαριού είναι οι ενεργοί γεωργοί, που καλλιεργούν κριθάρι σε επιλέξιµες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Να χρησιµοποιούν πιστοποιηµένο σπόρο σποράς που αποδεικνύεται µε την προσκόµιση της ετικέτας και του πρωτότυπου τιµολογίου πώλησης.
  2. Ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιηµένων σπόρων σποράς για το κριθάρι καθορίζονται τα 180 κιλά ανά εκτάριο.
Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

15-09-2022 10:56Βλαδίμηρος

Η τιμή του σπόρου πάει με την τιμή του σταριού. Φέτος που πληρώθηκα 54 λεπτά την σποροπαραγωγή, ο σπόρος θα είναι πάνω από 1€ το κιλό. Και άμα είναι και βαμμένος … 1,5€

Απάντηση

22-08-2022 13:01ΣΟΥΛΑ

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ

Απάντηση

22-08-2022 12:50ΑΝΑΤΑΣΙΑ

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ

Απάντηση

15-08-2022 07:01ΑΓΡΟΤΗΣ

Εγώ προτείνω σε όλους τους πραγματικά αγρότες που παράγουν να μην βάλουν ούτε σπυρί ας μείνουν τα χωράφια έτσι φέτος να φάμε τα λεφτά που έδωσε η κυβέρνηση για λιπασμάτα πετρελαιο και ότι άλλο έχει τάξει και ας φάνε τουρισμό τον χειμώνα όλοι τουςπ

Απάντηση

14-08-2022 20:17THEODOR

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΣΠΟΡΟΥ ΗΤΑΝ ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΙΣΤ/ΝΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ..ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΦΥΣΙΚΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ...ΔΗΘΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ....ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ...ΟΙΚΟΝΟΜΙΣΙΑ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ !!!!!

Απάντηση

14-08-2022 19:57 Χρήστος

Ντροπή να δίνουν ψίχουλα λες και είμαστε ζητιάνοι. Γιατί δεν ενισχύουν πάνω στο κιλό; Δεν τους κόβει; Δώστε επτά λεπτά στο κιλό επιδότηση και θα ταισουμε όλα τα Βαλκάνια με τις παραγωγές μας. Αλλά τι να ασχοληθεί κανείς; Τον κάθε μαλακοπίτουρα άσχετο μας τον μπαστακώνουν υπουργό!!!

Απάντηση

14-08-2022 13:34Στεεφανος

18κιλα/στρεμα με60λεπτα ο πιστ/μενος 11ευρω για να παρουμε 10 ρε μας περνανε για μ.....ς

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

14-08-2022 12:10Ιωάννης

Πέρσι με 25 λεπτα πωληση σκληρού σιταριού αγοράσαμε με 1 ευρώ τον πιστοποιημενο σπορο.Φετος με πώληση 50 λεπτά να δούμε αν θα φτάσουν τα 2 ευρώ για σπορά... Μάλλον πλάκα μας κάνουν όλοι...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

14-08-2022 09:29Ττ

Που ακριβώς πουλάνε σπορο 0.80 λεπτά μπορεί κάποιος να μας πει για το σκληρό δεν ξέρω αλλά το κριθαρι πέρυσι είχε 2 ευρώ το κιλό πιστοποίημενο

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία