BACK TO
TOP
Agrenda

Αρχή ελέγχων για πληρωμή μεταβιβάσεων σε Βιολογικά και ντόπιες Σπάνιες φυλές

Στενεύουν τα περιθώρια για τις πληρωµές που περιµένουν οι αγρότες όσο πλησιάζουν οι δεύτερες εκλογές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα είναι ακόµα στον αέρα, ενώ χρειάζεται χρόνος και για τους διασταυρωτικούς ελέγχους πριν βγουν οι σχετικές λίστες πληρωµών.

6_pin_127

Ελένη Δούσκα

7477
15

Αυτό που έχει προκαλέσει τη µεγαλύτερη δυσαρέσκεια από την πλευρά των παραγωγών είναι η τεράστια καθυστέρηση στην εξόφληση των Βιολογικών και των Σπάνιων Φυλών, που θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Φεβρουάριο ή έστω µέσα στον Μάρτιο. Από βδοµάδα αναµένεται να ξεκινήσουν οι διοικητικές διασταυρώσεις και οι επιτόπιοι έλεγχοι -αν και όπου κριθούν απαραίτητοι- δεδοµένου ότι έληξε και η προθεσµία για τη διόρθωση των σφαλµάτων (απορριπτόµενες συµβάσεις) µε εκ νέου υποβολή των στοιχείων των συµβάσεων των βιοκαλλιεργητών µε σύµβουλο, αλλά και η αντίστοιχη για κατάθεση αντιγράφων των ενηµερωµένων χειρόγραφων µητρώων καταγραφής για όλες τις ενταγµένες εκµεταλλεύσεις των αιγοπροβάτων από τους δικαιούχους των αυτόχθονων φυλών. Μάλιστα, σηµειώνεται αρµοδίως ότι τα αποτελέσµατα του νεότερου ελέγχου και στα δύο προγράµµατα θα ληφθούν υπόψη στην πρώτη εκκαθάριση πληρωµών του έτους 2022, ενώ ο Οργανισµός Πληρωµών τονίζει ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ανελαστικά, δεδοµένου ότι µέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόµενες πληρωµές εκκαθάρισης για το έτος αιτήσεων 2022.

Σχετικά µε τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων και ειδικά µε αυτές που σχετίζονται µε κληρονοµιές ή ενοικίαση, που δεν πληρώθηκαν στις προηγούµενες πιστώσεις, αρµόδιοι του Οργανισµού Πληρωµών αναφέρουν ότι όσες έµειναν πίσω, βρίσκονται τώρα σε φάση ελέγχου, µε σκοπό όσες εξ αυτών βγάζουν ποσά να πληρωθούν µαζί µε τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης στην επερχόµενη πίστωση, χωρίς να αναφέρεται βέβαια πιο συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα.

Όσον αφορά τώρα τις συνδεδεµένες, µόνη εκκρεµότητα είναι αυτή του βόειου κρέατος, για αυτούς που δεν πληρώθηκαν καθόλου, αλλά και για µια οριζόντια συµπληρωµατική πληρωµή προς όλους τους κτηνοτρόφους, για την οποία δεσµεύτηκαν οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις αρχές Μαΐου όταν οι παραγωγοί πληρώθηκαν 114 ευρώ έναντι των 131 ευρώ το ζώο, όπως ήταν τις προηγούµενες χρονιές. Μάλιστα οι υπεύθυνοι των πληρωµών δεσµεύτηκαν τότε ότι θα γίνει επαναπροσδιορισµός του τελικού αριθµού των επιλέξιµων ζώων και της τιµής ενίσχυσης, για να ακολουθήσει συµπληρωµατική πληρωµή σε όλους τους δικαιούχους. Επιπλέον πρέπει να τακτοποιηθεί και ένας αριθµός ζώων, που εξαιρέθηκε από την πρώτη πίστωση, για τον οποίο κατά τη λήψη των στοιχείων τους από την Κτηνιατρική Βάση ∆εδοµένων (ΚΒ∆), υπήρξαν αναντιστοιχίες στις καταχωρίσεις ενωτίων σε σχέση µε την χρονική περίοδο  παραµονής τους στην εκµετάλλευση.

Αναφορικά, τέλος, µε τα υπόλοιπα από τη βασική και το πρασίνισµα, σε εκκρεµότητα είναι όσα αγροτεµάχια ήταν στο monitoring, για τα οποία δεν έχει ακόµα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και αφορά περισσότερο την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αυτό σηµαίνει ότι κάποιοι παραγωγοί αυτής της κατηγορίας δεν πληρώθηκαν την ειδική ενίσχυση βάµβακος, ενώ και κάποιοι άλλοι έχουν ακόµα απλήρωτα βασική και πρασίνισµα για τα αγροτεµάχια που ήταν στον έλεγχο. Η πληρωµή αυτών των παραγωγών, εφόσον δεν προκύψουν θέµατα µε τα κριτήρια επιλεξιµότητας των εκτάσεων που δηλώθηκαν µε καλλιέργεια βάµβακος, θα γίνει µε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου.

 

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

02-06-2023 12:14sarakatsanos

Πρώτο μελημα του νέου υπουργού θαναι να βγάλει στο φως τι εφταιξε κ έγιναν μπάχαλο οι πληρωμές Καμμιά κυβέρνηση σε εκλογές δεν θα επιδιωκε αυτό το πράγμα Τα κοματοσκυλα να πιουν ξύδι κ ναψιφησουν αυτούς πουψιφηζαν μιαζωη..

Απάντηση

02-06-2023 11:34eletheras boskis

Οαγροτικός κόσµος µε βάση τα εκλογικά αποτελέσµατα έδειξε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι η τέλεια Το απέδειξαν οι εκλογές. 40% στην επικράτεια.46% από αγροκτηνοτροφους. Μπορεί να είμαστε ένα μεγάλο μέρος απλήρωτοι από πολλά μέτρα .Μπορεί να μην έχετε να φάτε,( έχουμε ) Κυριακός Μητσοτάκης, μακράν η καλύτερη επιλογή από τους αγροκτηνοτροφους. . απο Γεναρη πηγαμε φεβρουριο , μετα μαρτιο ,μετα πασχα , και τωρα ιουνιο . Ολο πληρωνουν και ολο απληρωτοι ειμαστε . Στης 25 ιουνιου οι αγροκτηνοτροφοι να δώσουν ποσοστό 90 % στην κυβέρνηση. Μετά όμως όχι διαμαρτυρίες . Γιατί μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδείς λάθος αναγνωρίζεται.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (8)

02-06-2023 09:40Sakis

Μόνο αυτά αναφέρουνε οι πληροφορίες σας είναι απλήρωτα?Λοιπόν προσθέτω ακόμη ένα εγώ.Ενστασεις επιλεξιμότητας.Απο τον Σεπτέμβριο καμμία εξέταση ακόμη γτ δεν υπάρχει απλά το σύστημα να το κάνει.Απληρωτοι όχι πολλοί κάτι χιλιάδες αγρότες απολα τα μέτρα

Απάντηση

02-06-2023 09:13Γιώργος Ρέθυμνο

Με το εθνικό απόθεμα που είναι σε έλεγχο 2021 και 2022 ξέρουμε τίποτα? Η τα έφαγαν τα λαμόγια?

Απάντηση

02-06-2023 08:56Βόδι ψηφοφόρος

Προανθικο του 21 ρε ρεμαλια ?????

Απάντηση

02-06-2023 08:09Δεν κλαιτε μαυρα δεντρα κ σεις μαυρα πουλια

Να πουληθεί αμέσως ο οπεκεοε σε ιδιώτη κ να ελενχετε από ανώτερο Δικαστικό..Τοτε θα δω τα κοματοσκυλα τι θα κάνουν...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία