Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Agrenda

Οι αλλαγές σε φορολογία αγροτών με εισοδήματα από φωτοβολταϊκά

Στο Νόµο 5036/2023 µε τίτλο «Πλαίσιο στήριξης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθµίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισµό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηµατικότητας», συµπεριλαµβάνεται το άρθρο 84 µε τίτλο «Υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον πρώην ΟΓΑ για φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούµενα προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών και εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήµατα -Τροποποίηση περ. δ) παρ. 5 άρθρου 40 ν. 4387/2016», στο οποίο διορθώνεται µία αναντιστοιχία.

24_157

Γιώργος Παπαδημητρίου

4758
3

Οι αλλαγές σε εισφορές και φορολογία αγροτών με βάση εισοδήματα από φωτοβολταϊκά πάνελ εώς 500 KW

Πιο συγκεκριµένα: Αρχικά υπήρχε η δυνατότητα να φορολογείται ως αγροτικό εισόδηµα τα καθαρά κέρδη που προέρχονται από φωτοβολταϊκά µέχρι 100KW. Το ίδιο ίσχυε και για τις ασφαλιστικές εισφορές:

Με τροποποίηση του νόµου δόθηκε η δυνατότητα σε επαγγελµατίες αγρότες να µπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά έως 500KW, είτε συµπληρωµατικά στα 100άρια που τυχόν είχαν, είτε µε εξαρχής κατασκευή Φ/Β 500KW. Όµως µέχρι πριν λίγο καιρό δεν υπήρχε η αντίστοιχη διάταξη στο ασφαλιστικό κοµµάτι.

Έτσι, ένας αγρότης που αποφάσιζε να φτιάξει Φ/Β 500KW, έπρεπε να ασφαλιστεί στον ΕΦΚΑ/ΟΑΕΕ και να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές σαν εµπορική επιχείρηση. Πήγαινε στον ΕΦΚΑ και άκρη δεν έβγαζε (κι εδώ που τα λέµε οι υπάλληλοι είχαν δίκιο).

 

Με την τροποποίηση στον νόµο 4387 µέσω του άρθρου 84 έχουµε:

  1. Στην περ. δ) της παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), περί των ασφαλιστικών εισφορών στον πρώην ΟΓΑ η φράση «φωτοβολταϊκά συστήµατα συνολικής ισχύος µέχρι 100kW» αντικαθίσταται από τη φράση «φωτοβολταϊκά συστήµατα συνολικής ισχύος µικρότερης από πεντακόσια (500 kW)», και η παρ. 5 διαµορφώνεται ως εξής: «5. Υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των παραγράφων 1-3 έχουν: α) Οι ασφαλισµένοι κατά το άρθρο 55 του ν. 4387/2016, αγρότες και λοιπές κατηγορίες, οι οποίοι, σύµφωνα µε τις ισχύουσες γενικές, ειδικές και καταστατικές διατάξεις, ασφαλίζονται ή αναλαµβάνουν ασφαλιστέα εργασία στον πρώην ΟΓΑ.

Πλέον, έρχεται το συγκεκριµένο άρθρο να τακτοποιήσει την αναντιστοιχία αυτή ανάµεσα στο φορολογικό και το ασφαλιστικό κοµµάτι και να καταστήσει οµοιόµορφη την αντιµετώπιση.

Βέβαια, όπως παρατηρούµε στο άρθρο 106 του ίδιου νόµου στην §2, η ισχύς της αλλαγής αυτής  ξεκινά την 01.01.23. αυτό σηµαίνει ότι για όσους το προηγούµενο διάστηµα των 2 ετών (περίπου), έχουν ξεκινήσει µε 500άρια, έχουν επιβαρυνθεί ήδη µε επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές, κάτι το οποίο δεν µπορεί να αλλάξει…

Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει αναδροµικότητα στους νόµους, δεν µπορεί δηλαδή να ψηφιστεί ένας νόµος σήµερα και να ισχύει από χθες.

Το ίδιο όµως δεν είχε γίνει και µε το νόµο 4316/2014, ο οποίος ψηφίστηκε στις 24/12/2014 και η εφαρµογή του ξεκίνησε από την 01/01/20141;

Όπως και να ‘χει, είναι τουλάχιστον χαζή αυτή η αναντιστοιχία: εισόδηµα από Φ/Β έως 500KW, από το 2021 φορολόγηση ως αγροτικό εισόδηµα, αλλά ασφαλιστικά να έχουν καταβληθεί εισφορές ως εµπορική δραστηριότητα.

Να επισηµάνω επίσης ότι όσοι είχαν πάρει απαλλαγές από τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να φροντίσουν να τις ανανεώσουν. Μην αφήνετε τέτοια θέµατα στην τύχη. Ο ΕΦΚΑ και όλες οι ∆ηµόσιες Υπηρεσίες εφαρµόζουν το «ότι θυµούνται χαίρονται».

Συνεπώς, όσοι αγρότες έχετε πάρει τα προηγούµενα χρόνια απαλλαγή από τον ΕΦΚΑ/ΟΑΕΕ για δραστηριότητες όπως καφενείο σε χωριό µε λίγου κατοίκους [άρα πληθυσµιακά κριτήρια] ή απαλλαγή για χρήση θεριζοαλωνιστικής/βαµβακοσυλλεκτικής κ.λπ. µηχανής, λόγω της ιδιότητα ως αγρότης, φροντίστε να ελέγξετε τους φάκελους σας στον ΕΦΚΑ.

Γιατί κάποια µέρα θα αρχίσουν να ψάχνουν παλιά κιτάπια µε αποτέλεσµα να χρειαστεί να αποδείξετε ότι δεν είστε ελέφαντες. Ελέγξτε τις απαλλαγές σας, επικοινωνήστε µε τα αρµόδια υποκαταστήµατα και, ή ανανεώστε τις απαλλαγές αυτές, ή ακυρώστε τις εφόσον δεν θα ισχύουν πλέον.

Και να µην το ξεχάσετε, παρότι άσχετο µε το σηµερινό θέµα, το επισηµαίνω ξανά: φροντίστε να έχετε πάρει τις συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας, για να µπορέσετε να έχετε έκπτωση φόρου κατά 50%.

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

05-06-2023 04:36Dimitrov

Προσφορά δανείου για αγροτικές και βιομηχανικές επενδύσεις Είμαστε μια τράπεζα που προσφέρει υπηρεσίες δανείου για τη χρηματοδότηση των διαφόρων έργων σας στο πλαίσιο του εμπορίου γεωργίας και της δημιουργίας διαφόρων επιχειρήσεων. Προσφορές διαθέσιμες από 8.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ με δυνατότητα επιστροφής χρημάτων στο Επιτόκιο 2,5% ετησίως. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email: (pacific-loan.service@outlook.fr) Με WhatsApp στον αριθμό: +33 745 550 314 σας ευχαριστώ περιμένω να σας διαβάσω πολύ σύντομα

Απάντηση

04-06-2023 16:29Γιωργος

http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2023/05/blog-post_728.html?m=1

Απάντηση

04-06-2023 16:22Γιωργος

"εδω που τα λεμε οι υπαλληλοι ειχαν δικιο"................παρακαλω μια σφουγγαριστρα γρηγορα γιατι κολαει το πατωμα!!!!!!!!!!!μια φορα να παρεις το μερος του παραγωγου...μια φορα!!!!!!!αααααχχχχ!!!!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία