BACK TO
TOP
Agrenda

Η δίδυμη δύναμη της ντόπιας τυροκομίας με 1.000 Lacaune πρόβατα στην Καστοριά

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση να συνεχίσουν τη δραστηριότητα των προγόνων τους. Μία παράδοση που συνέδεσε την οικογένεια µε την κτηνοτροφία από το 1876 και ώθησε τους ίδιους να γίνουν οι συνεχιστές της, σε ηλικία 26 ετών.

40a_31

Γιώργος Λαμπίρης

17303
0

Η δίδυμη δύναμη της ντόπιας τυροκομίας με 1.000 Lacaune πρόβατα στην Καστοριά

Εκτός από τη δηµιουργία ενός σύγχρονου τυροκοµείου, προχώρησαν στην καθετοποίηση της παραγωγής τους, δηµιουργώντας τη δική τους φάρµα µε περισσότερα από 1.000 ζώα στην περιοχή της Φωτεινής Καστοριάς, ενώ ξεκίνησαν να καλλιεργούν βιολογικές πρώτες ύλες για την παραγωγή ζωοτροφών.

Αυτή τη στιγµή διατηρούν κοπάδι µε περίπου 900 πρόβατα και 250 γίδια. Επιπλέον, δηµιούργησαν καταστήµατα λιανικής πώλησης, διαβλέποντας µία ικανή διέξοδο για την απευθείας διάθεση των προϊόντων τους εκεί, και απολαµβάνοντας την υπεραξία που τους προσφέρει να διαχειρίζονται οι ίδιοι το κόστος παραγωγής και διάθεσης των τελικών προϊόντων στην αγορά. Ο Χρήστος είναι κτηνίατρος και ασχολείται µε την ανάπτυξη, βελτίωση και καλή υγεία του κοπαδιού, ενώ ο Θωµάς είναι γαλακτοκόµος µε πτυχίο από την Σχολή των Ιωαννίνων και ασχολείται κατά κύριο λόγο µε τη µεταποίηση.

Εκπροσωπώντας την πέµπτη γενιά κτηνοτρόφων της οικογένειας, τα δύο αδέρφια έκαναν και ένα βήµα παρακάτω, διαφεύγοντας από τα όρια της πρωτογενούς δραστηριότητας. ∆ηµιούργησαν το δικό τους τυροκοµείο και παρουσίασαν µία ολοκληρωµένη γκάµα πιστοποιηµένων βιολογικών προϊόντων όπως µπάτζο, ανθότυρο, µυζήθρα και το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι που αποτελεί το πιο ταχέως κινούµενο προϊόν της Φάρµας Μόσχου.

Η στροφή σε ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών διατήρησε βιώσιμη την επιχείρηση

Ένα ακόµα προϊόν της Φάρµας Μόσχου είναι το Κανιάκι, που έφεραν στην επιφάνεια ο Θωµάς και ο Χρήστος Μόσχου, αποτέλεσε ένα καινοτόµο ηµίσκληρο τυρί από πρόβειο και γίδινο γάλα, το οποίο ωριµάζει για τέσσερις µήνες, ενώ κυκλοφορεί και σε καπνιστό. Ο τρόπος παραγωγής έγινε ένα από τα µαθήµατα που διδάσκονται πλέον στη Γαλακτοµική Σχολή Ιωαννίνων. «Η παρασκευή του βασίζεται στο ότι δεν απαιτείται σύνθετος εξοπλισµός, αλλά αρκεί να παραχθεί από ένα απλό τυροκοµείο. Πετύχαµε να µειώσουµε το κόστος παρασκευής, δηµιουργώντας ένα νέο τυρί που ονοµάσαµε Κανιάκι», εξηγεί ο Χρήστος Μόσχου.

Ο ίδιος, µάλιστα, λέει ότι η απόφαση να δηµιουργήσουν ιδιόκτητες εκτάσεις 500 στρεµµάτων µε βιολογικό τριφύλλι, καλαµπόκι, σταρόβριζα και µπιζέλι, ήταν ένας από τους κύριους λόγους που στη δύσκολη περίοδο που προηγήθηκε µε την εκτόξευση του κόστους παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας, διατήρησαν βιώσιµη την επιχείρησή τους. Η εταιρεία κατά καιρούς έχει δραστηριοποιηθεί εξαγωγικά σε Γερµανία και ∆ανία.

«Στόχος µας για το επόµενο διάστηµα είναι να ενισχύσουµε την παρουσία µας στη χονδρική. Ήδη συνεργαζόµαστε µε καταστήµατα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και µε ορισµένα στην Καστοριά, κυρίως εστιατόρια. Ζήτηση παρουσιάζει το Κανιάκι, η γραβιέρα-κεφαλογραβιέρα, ενώ και το γιαούρτι κινείται έντονα κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Καστοριά».

Αποδόσεις 3-3,2 κιλά γάλακτος

Σε επίπεδο αποδόσεων τα πρόβατα προσφέρουν περίπου 3-3,2 κιλά γάλακτος την ηµέρα. Το κοπάδι αποτελείται κυρίως από Lacaune, ενώ περίπου 210 πρόβατα είναι διασταύρωση Lacaune µε χιώτικα και Lacaune µε Αwassi. «Μέληµά µας είναι η περαιτέρω βελτίωση του κοπαδιού, εισάγοντας και νέα κριάρια. Έχουµε θέσει τα δικά µας κριτήρια για τη γενετική βελτίωση, εξετάζοντας τα πόδια και τους µαστούς, τη γέννα, την ευκολία στην παραγωγή ούτως ώστε να µην «στραγγίζου» τα ζώα καθώς και να διαβιούν µε ηρεµία».

ΣΕΟ

Δεύτερη θητεία  Γιάννη Βογιατζή

Την ετήσια τακτική, εκλογική αυτή τη φορά, Γενική του Συνέλευση πραγματοποίησε διαδικτυακά ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου στις 11 Μαΐου, με τον Δρ. Γιάννη Βογιατζή, να εκλέγεται ομόφωνα για δεύτερη θητεία πρόεδρος. Αντιπρόεδροι οι Μ.Τριανταφυλλοπούλου, Κ.Τσιλιλής, γενικός γραμματέας ο Σ.Μπουτάρης, έφορος ο Α. Σπανός. Μέλη: Α. Αλεξάκης, Κ. Γαρυπίδης, Ν. Ζαχαρίας, Σ. Κεχρής, Φ.Λαζαρίδη, Κ. Σπυροπούλου, Α.Τσέλεπος, Λ. Χατζημιχάλης.

 

ΕΘΕΑΣ

Νέο μέλος η Ένωση Κέρκυρας

H Ένωση Συνεταιρισμένων Αγροτών Κέρκυρας εντάχθηκε στην οικογένεια της ΕΘΕΑΣ. Μάλιστα, οι κ.κ. Στ. Σταυρόπουλος και Σωκ. Τρύφωνας σε συνάντηση με το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ συζήτησαν θέματα για τον αγροτικό χώρο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί – μέλη τους.

Nestlé

Επιστροφή Ηart

Ο Magdi Batato, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επιχειρησιακός Διευθυντής της Nestlé θα συνταξιοδοτηθεί στις αρχές του 2024 μετά από μια διακεκριμένη καριέρα άνω των 30 ετών στην εταιρεία. Η Stephanie Pullings Hart επιστρέφει στη Nestlé από 1η Ιουλίου 2023, ως Αναπληρώτρια Επιχειρησιακή Διευθύντρια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία