Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Agrenda

Χτίζουν πρόσθετη υπεραξία μετά τους ισχυρισμούς υγείας οχτώ ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντα της χώρας

Μήλα Ζαγοράς Πηλίου, Ακτινίδια Πιερίας, Πορτοκάλια Μάλεµε Χανίων, Αµύγδαλα Συκουρίου και Φασόλια Πρεσπών, είναι ορισµένα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, που µπορούν, πλέον, και µε αποδείξεις να αναγράφουν ισχυρισµούς υγείας πάνω στην ετικέτα τους.

38a_11

Λεωνίδας Λιάμης

191
0

Η επιστηµονική τεκµηρίωση της πληθώρας θρεπτικών συστατικών που τα χαρακτηρίζει και της ευεργετικής επίπτωσης που έχει η κατανάλωσή τους, στη λειτουργία διαφόρων οργάνων του ανθρώπινου οργανισµού, έγινε από ερευνητές του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, µε βάση το σχετικό κανονισµό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο κοινής δράσης του οργανισµού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και της ΕΘΕΑΣ.

«Ξεκινήσαµε µια προσπάθεια να τεκµηριώσουµε ισχυρισµούς υγείας και να προσφέρουµε στους παραγωγούς και τους συνεταιρισµούς που παράγουν κι εµπορεύονται αυτά τα προϊόντα, ένα ακόµη ισχυρό όπλο, σε επίπεδο στρατηγικής marketing, προκειµένου να τα καταστήσουν πιο ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά και να διεκδικήσουν µε αξιώσεις µεγαλύτερη υπεραξία» τόνισε η Έφη Λαζαρίδου, επικεφαλής του φορέα «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά».

Η παρουσίαση των πρώτων αποτελεσµάτων της σχετικής πρωτοβουλίας που φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Ενισχύοντας τη θέση τοπικών ελληνικών προϊόντων, συµπεριλαµβανοµένων προϊόντων ΠΟΠ & ΠΓΕ», έγινε κατά τη διάρκεια της 78ης ∆ΕΘ και όπως επισηµάνθηκε από την κ. Λαζαρίδου, µελετήθηκαν επίσης ως προς τα θρεπτικά τους στοιχεία το Σταµναγκάθι Κρήτης και το Κεράσι Έδεσσας και θα αναλυθούν ακόµη δύο προϊόντα τα οποία, για την ώρα, δεν έχει προσδιοριστεί ποια θα είναι.

«Αυτό που συµβαίνει σήµερα µε τα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ προϊόντα είναι ότι πολλά είναι ταυτόχρονα και παραδοσιακά και µοντέρνα. Η εξέλιξη της διατροφής του ανθρώπου τα έχει φέρει στην πρώτη γραµµή ζήτησης,  λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πολλά θρεπτικά στοιχεία, τα οποία έχουν σχέση µε την ευεξία, τη µακροζωία και το ανοσοποιητικό µας σύστηµα», εξήγησε στην Agrenda ο Μόσχος Κορασίδης, γενικός διευθυντής της ΕΘΕΑΣ.

Εµπορικός οδηγός για συνεταιρισµούς η χαρτογράφηση των θρεπτικών συστατικών ενός προϊόντος

Η ανάδειξη στην ετικέτα ισχυρισµών υγείας για µια σειρά από τρόφιµα είναι σηµαντική, καθώς τα καθιστά πιο ελκυστικά για τον καταναλωτή. «Όπως βλέπει κανείς στην ετικέτα τις θερµίδες και τα άλλα συστατικά που έχει ένα τρόφιµο, να µπορεί να ενηµερώνεται και για τους ισχυρισµούς υγείας. Είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα, που δεν έχει απλώς εµπορική διάσταση, αλλά κρύβει από πίσω του και πολλή ουσίαι», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΕΘΕΑΣ Μ. Κορασίδης. Το στοιχείο που δίνει µεγάλη αξία στη δουλειά που έγινε µέχρι στιγµής έχει να κάνει µε το ότι το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας χαρτογράφησε όλα τα πιθανά διατροφικά στοιχεία των προϊόντων αυτών, οπότε κάθε συνεταιρισµός µπορεί να επιλέγει ποιο ή ποια θέλει να αναδείξει κάθε χρονιά, εστιάζοντας µόνο σε αυτά κατά τις ετήσιες αναλύσεις για την πιστοποίηση της παραγωγής του, µειώνοντας δραστικά το κόστος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία