
Η αγροτική οικονοµία, παρά τις αδυναµίες της, είναι µια µηχανή που δουλεύει. ∆ηλαδή, παράγει, πουλάει, εισπράττει και αποδίδει (φόρους).
Αποτελεί αδήριτη ανάγκη, οι άνθρωποι της παραγωγής να επιστρέψουν στις εκµεταλλεύσεις τους. ∆εν είναι ωστόσο βέβαιο. Το χτύπηµα του κατακλυσµού ήταν µεγάλο. Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες , µε βάση την εµπειρία τους από τη δραστηριότητά τους τα προηγούµενα χρόνια, είναι περιορισµένες. Λίγοι ήταν ευχαριστηµένοι από το οικονοµικό αποτέλεσµα της προσπάθειάς τους και ακόµα λιγότεροι είναι αυτοί που δηλώνουν αποφασισµένοι να επαναλάβουν το εγχείρηµα και µάλιστα µε τους ίδιους όρους.
Η Ελλάδα, αν θέλει να σταθεί στα πόδια της και να µην αποτελέσει το χτύπηµα της καταιγίδας τη χαριστική βολή στη δηµοσιονοµική της ισορροπία της χώρας, οφείλει να κινηθεί άµεσα, αποφασιστικά και µε τη δέουσα τεκµηρίωση. Στην κατεύθυνση µιας θαρραλέας οικονοµικής υποστήριξης των πληγέντων του θεσσαλικού κάµπου, έτσι ώστε να µπορέσουν να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν να παράγουν.
∆εν είναι ώρα για φαραωνικές υποδοµές και µεγάλα έργα. Είναι η ώρα της ανάταξης της παραγωγικής µηχανής, πριν αυτή παραδώσει για πάντα το πνεύµα της. Τουλάχιστον στη συγκεκριµένη γεωγραφική ζώνη.
Πέρα από τη στεγαστική αποκατάσταση των πληγέντων, ειδικότερα σε ότι αφορά τις ενισχύσεις των αγροτών, αυτές θα πρέπει να κινηθούν στα εξής επίπεδα: Αποζηµίωση της απολεσθείσας παραγωγής (φυτικής και ζωικής) Αποζηµίωση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου Αποζηµίωση των κατεστραµµένων υποδοµών (π.χ. στάβλοι, αρδευτικά συστήµατα κ.α.), των µηχανηµάτων και του µηχανολογικού εξοπλισµού
Κίνητρα για νέες επενδύσεις ανασύστασης και βελτίωσης των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι αυτονόητο και για τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχουν δοθεί µέχρι σήµερα σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις. Το… κάντε δηλώσεις και βλέπουµε, είναι µια κουβέντα. Όπως είναι και η πολύ συχνά επαναλαµβανόµενη τον τελευταίο καιρό ρήση του τύπου, «δεν είσαστε µόνοι, το κράτος είναι δίπλα σας».
Ίσως κάποιοι να µπερδεύουν την ανάγκη οικονοµικής ανασυγκρότησης µιας περιοχής, µε καθαρά οικονοµικούς όρους, µε την ελεηµοσύνη του κράτους και την κοινωνική µέριµνα. ∆εν πρόκειται για το τελευταίο. Αυτή η Πολιτεία, αν ξέρει να µετρά, έχει κάθε λόγο να βρει το ταχύτερο τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Για την επαναλειτουργία της παραγωγικής µηχανής στο µέγιστο δυνατό βαθµό. Αν ξέρει να µετρά µπορεί να καταλάβει ότι τα λεφτά θα γυρίσουν πίσω. Ίσως κάποιες φορές χρειάζεται να διαλέξει (η Πολιτεία) ανάµεσα στη στέγη του Καλατράβα και στην παραγωγική επαναλειτουργία της Θεσσαλίας. Ή τουλάχιστον, να βάλει κάποιες προτεραιότητες. Φτάνει η σπέκουλα των εντυπώσεων και το πελατειακό αλισβερίσι.