BACK TO
TOP
Agrenda

Μα ‘γω αγαπώ τη την ελιά, γιατί βγάνει το λάδι

Την ώρα που οι Ολλανδοί εµπειρογνώµονες µιλούν για σταδιακή αποµάκρυνση από τη βαµβακοκαλλιέργεια στη Θεσσαλία ελέω υψηλών απαιτήσεων σε νερό, το ΓΕΩΤΕΕ εντοπίζει τρωτά σηµεία και υπερβολές και εστιάζει στο παράδοξο των προτάσεων της HVA, όπου ζητείται να γίνουν υψηλών χρηµατοοικονοµικών απαιτήσεων επενδύσεις στην Καρδίτσα, όπως είναι τα θερµοκήπια υδροπονίας, σε µια περιοχή η οποία πληµµυρίζει διαρκώς, ειδικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

958-trupia-varka

914
1
  • «∆εν είναι τόσο απλό να εγκαταλείψουµε ή όχι το βαµβάκι από τον Θεσσαλικό κάµπο ή από κάπου αλλού», δήλωσε στα ερτζιανά ο επικεφαλής του ΓΕΩΤΕΕ, λέγοντας πως «από µελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου προ τριετίας αποδεικνύεται ότι το βαµβάκι δεν είναι η πιο υδροβόρα καλλιέργεια, είναι τρίτη ή τέταρτη». Συµπλήρωσε, µάλιστα, ότι µόνο «το 40% των καλλιεργειών που δηλώνονται στον Θεσσαλικό κάµπο είναι υδροβόρες. Άρα, οι Ολλανδοί µας λένε να µειώσουµε από αυτό το 40%. ∆εν µας λένε, όµως, πόσες εκτάσεις από αυτό το 40% πρέπει να αφήσουµε ακαλλιέργητες. ∆εν γίνονται αυτά». Καθοδόν, πάντως πανθεσσαλική συνάντηση στην οποία θα συµµετέχουν άπαντες και θα ειπωθούν πολλά.
  • Πότε προτίθεται να θέσει σε διαβούλευση το νέο κανονισµό του ΕΛΓΑ και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραµµα ολοκλήρωσης των διαδικασιών  ολοκλήρωσης της επικαιροποίησης του, ζητά να µάθει από τον υπουργό της πλατείας, το αγροτικό της Κουµουνδούρου. Στα ζητήµατα που θέτει, η αναλογιστική µελέτη που πήγε άκλαυτη και οι ανάγκες επικαιροποίησης του απαρχαιωµένου εδώ και 25 χρόνια κανονιστικού πλαισίου, που δεν έχει λάβει υπόψη κλιµατικούς κινδύνους, όπως ο Daniel. Όπως και να ‘χει η υπόθεση ΕΛΓΑ, σε έναν ευαίσθητο τοµέα όπως ο αγροτικός, απαιτεί λεπτούς και όχι βίαιους ή µικροκοµµατικούς χειρισµούς που θα πυροδοτήσουν εντάσεις µε ανυπολόγιστες κοινωνικο-οικονοµικές προεκτάσεις.
  • Φάτε µάτια ψάρια… ή τι ωραία τι καλά σκίζει η βάρκα τα νερά. Τέτοιος ζήλος για τα ζητήµατα αλιευτικής πολιτικής είχε πολλά χρόνια να υπάρξει στο υπουργείο της πλατείας. Άπαντες όλοι θα εκπροσωπούνται λέει στις δύο ∆ιεπαγγελµατικές, που δροµολογούνται σε αλιεία και υδατοκαλλιέργειες, ακόµη και τα Επιµελητήρια! Όπως και να ‘χει ζητούµενο είναι η βιωσιµότητα και η απεξάρτηση από εισαγωγές αµφιβόλου ποιότητας, διαφορετικά η βάρκα θα παραµένει…  τρύπια.

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία