Με άριστες συστατικές
Θα έλεγα πως µικρή σηµασία έχει υπό τις παρούσες συνθήκες, αν πρόκειται για ένα «µονοπώλιο» που έλαµψε στα χρόνια της ολλανδικής αποικιοκρατίας, όπως θέλουν να το εµφανίζουν κάποια δηµοσιεύµατα και ειδικότερα οι σελίδες του Ριζοσπάστη. Μαθαίνουµε ωστόσο και από την επίσηµη ιστοσελίδα της εταιρείας ότι η HVA International (Handelsvereniging Amsterdam που επί λέξει σηµαίνει Εµπορικός Σύλλογος Άµστερνταµ) είναι η «η παλιότερη επιχειρησιακή εταιρεία γεωργικών συµβούλων και ανάπτυξης έργων στον κόσµο» και µια «παγκοσµίως αναγνωρίσιµη γεωργική εταιρεία και διαχειριστής κεφαλαίων µε µακρά ιστορία στην ανάπτυξη αγροτικών σχεδίων σε τροπικές περιοχές, επικεντρωµένη κυρίως στην Αφρική και την ΝΑ Ασία».
Εγγυητική από Κάτω Χώρες
Με έτος ίδρυσης το 1879, ο εν λόγω ολλανδικός όµιλος, το 1928 αναφέρεται ως µια από τις µεγαλύτερες αποικιακές εταιρείες στον κόσµο µε 36 παραρτήµατα στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες και περίπου 200.000 εργαζόµενους. Σήµερα, η HVA, «κατέχει, κατασκευάζει και διαχειρίζεται χιλιάδες έργα σε περισσότερες από 100 χώρες». Αυτά αφορούν «γεωργία, υδατοκαλλιέργειες, θαλάσσια καλλιέργεια, ανάπτυξη έργων µεγάλης κλίµακας από 10.000 εκτάρια γης και άνω, διαχείριση ιδιωτικών κεφαλαίων, περιουσιακών στοιχείων και αποκατάσταση µετά από καταστροφές». Ειδικότερα σε ότι αφορά την επενδυτική στρατηγική αναφέρεται πως «εξασφαλίζουµε σταθερά µακροπρόθεσµα συµβόλαια µε µεγάλους πολυεθνικούς αντισυλαµβαλλόµενους για να εγγυηθούµε την αγορά προϊόντων από τα γεωργικά περιουσιακά στοιχεία που διαχειριζόµαστε ή από συνιδιοκτήτες».
Μπουρλότο στον κάµπο
Επιστρέφοντας στα καθ’ ηµάς, σίγουρα έχει ενδιαφέρον το σηµείο της µελέτης για τη Θεσσαλία όταν επισηµαίνει ότι «ο κίνδυνος για λαϊκές εξεγέρσεις είναι ευρέως διαδεδοµένος µεταξύ των αγροτών σε όλη την Ευρώπη», για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι «στην Θεσσαλία ως τώρα τα πράγµατα είναι σχετικά οµαλά και η ατµόσφαιρα µέχρι σήµερα ήταν συγκρατηµένη λόγω της καταστροφής που έχει συντελεστεί και που έχει αγγίξει πάρα πολλούς αγρότες, όµως αυτή η κατάσταση ενδέχεται να αλλάξει στο εγγύς µέλλον». Και συνεχίζει: «Αντίθετα µε επαγγελµατίες από άλλους τοµείς, οι αγρότες είναι πιο επιρρεπείς στο να εκφράζουν την οργή τους, καθώς βρίσκονται στο έλεος του καιρού και του κλίµατος. Ως παραγωγοί τροφίµων, θεωρούν δικαίως ότι έχουν δικαίωµα σε βοήθεια και επιδοτήσεις, µιας και παρέχουν µια τόσο ζωτική υπηρεσία στη χώρα τους. Οι προκλήσεις που αντιµετωπίζουν επί του παρόντος συνοδεύονται και από το άγχος για την έλλειψη νερού και το γεγονός ότι δύο καταιγίδες δηµιούργησαν πολλά βιοποριστικά προβλήµατα µέσα σε µόλις 3 χρόνια. Για να αποτραπεί η µετατροπή των διαµαρτυριών των αγροτών σε εξέγερση, είναι συνετό να υιοθετηθεί προληπτική προσέγγιση και να διεξάγεται συνεχής εποικοδοµητικός διάλογος που να οδηγεί σε παραγωγικές αποφάσεις».
Τα παιδιά στο περιστύλιο
∆εν ξέρω τι από τα παραπάνω είχαν υπόψη τους τα… παιδιά που φωτογραφίζονταν πριν λίγες µέρες στην οµαδική, στο «περιστύλιο» του νεοκλασικού του Μεγάρου Μαξίµου. Καλό είναι πάντως, πέρα από τους χαριεντισµούς µε την εξουσία, να αντιλαµβάνονται και το βάρος της ευθύνης που πέφτει στους ώµους τους όταν µιλούν εν ονόµατι των πληγέντων της Θεσσαλίας. Είναι πολύ πιθανό µε τη χαλαρή τους στάση να παρέχουν άλλοθι σε επιλογές των οποίων την έκβαση, αδυνατούν να προβλέψουν.