BACK TO
TOP
Agrenda

Τα μηνύματα των Καλαβρύτων

Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει µια ενδιαφέρουσα κινητικότητα γύρω από τα αγροτικά θέµατα.

961-trimmata

Γιάννης Πανάγος

101
0

Όχι µε σαφή προσανατολισµό, ούτε µε ξεκάθαρο περιεχόµενο, ωστόσο είναι καλύτερο από την άπνοια που επικρατούσε για µια µεγάλη περίοδο ή την τεχνητή πόλωση που δηµιουργούν οι κινητοποιήσεις.

Μετά τον οδοντωτό

Για πρώτη φορά, από την ίδρυσή της, δείχνει να ξυπνάει κάπως τελευταία και η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΘΕΑΣ), µε την οποία η σηµερινή ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται να ανοίγει κάποιους ενδιαφέροντες διαύλους επικοινωνίας. Λίγο οι διαδοχικές επισκέψεις των συνεταιριστών στο Μαξίµου, λίγο η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Καλάβρυτα, ο Αυγενάκης το πήρε το µήνυµα.

Ήρθε η αφύπνιση

Ειλικρινά δεν µπορώ να ξέρω πόσο βάθος µπορεί να έχει αυτή η ξαφνική αγάπη των κυβερνώντων για τον συνεργατισµό (µε οποιαδήποτε µορφή και όχι κατ’ ανάγκη για τους συνεταιρισµούς µε την παραδοσιακή έννοια), θα πρέπει ωστόσο, κάποια στιγµή, όλοι να καταλάβουν ότι χωρίς συνεργασία στη βάση συγκροτηµένων σχηµάτων, δουλειά στον αγροτικό τοµέα δεν γίνεται.

Οι ευκαιρίες

Εποµένως, συνεργατισµός, αναπτυξιακά προγράµµατα και χρηµατοδοτικά εργαλεία µε πολύ συγκεκριµένα (επίσης αναπτυξιακά) κριτήρια, είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να ξυπνήσει κάποια στιγµή ο κοιµώµενος γίγαντας που λέγεται αγροτική οικονοµία. Σηµάδια ότι κάτι µπορεί να αλλάξει υπάρχουν. Οι λίγοι αγρότες, που το έχουν πιάσει το νόηµα και δεν αφήνουν καµιά ευκαιρία να πάει χαµένη, δείχνουν αυτόν τον καιρό το δρόµο και στους υπόλοιπους. 

Πυρετός τουλίπας

Επιπλεον, οι συζητήσεις στο Forum των ∆ελφών έδειξαν ότι, κινούµενοι στο πνεύµα της εποχής αλλά και κυβερνητικές κατευθύνσεις υψηλού επιπέδου, καταξιωµένοι παράγοντες της αγοράς και γνωστοί κεφαλαιούχοι, δείχνουν έτοιµοι να επενδύσουν σε χώρους που συνδέονται άµεσα µε τον πρωτογενή τοµέα. Το έναυσµα απ’ ότι φαίνεται δίνει και η µελέτη των Ολλανδών, η οποία, εκτός από προτάσεις για ολοκληρωµένα αρδευτικά έργα και υποδείξεις για καλλιέργειες µε ειδικό ενδιαφέρον, φαίνεται να «κουµπώνει» και µε µεγάλες επενδύσεις και υποδοµές διαχείρισης και µεταφοράς των αγροτικών προϊόντων. Σ’ αυτή την περίπτωση ο άξονας Βόλου (λιµάνι) - Λάρισας (κέντρο µεταποιητικών µονάδων και logistics) θα έχει την τιµητική του.

∆ιαλειµµατική

Ασταθµητος παράγοντας σ’  αυτή τη φάση για όλα αυτά, φαίνεται να είναι ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Θεσσαλίας ∆ηµήτρης Κουρέτας, ο οποίος προς το παρόν δείχνει να µην συµµερίζεται µε θέρµη αυτό το νέο αναπτυξιακό µοντέλο για την Περιφέρειά του. Μάλιστα, αξιοποιώντας το βήµα του Forum των ∆ελφών, αναφέρθηκε στο παράδειγµα της Ταϋλάνδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν υπάρξει η κατάλληλη µέριµνα, παραµένει ανοιχτό το ενδεχόµενο η αγροτική γη και η εκµετάλλευσή της να περάσει σε fund και οι αγρότες να µετατραπούν σταδιακά σε εργάτες γης
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία