BACK TO
TOP
Αγρότης της Χρονιάς

Σύμβουλο τον Αγρότη της Χρονιάς στο υπουργείο θέλει ο Γεωργαντάς

Μια ημέρα στο υπουργείο, δίπλα στον υπουργό, ώστε να δώσει τον τόνο του σε κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενή τομέα θα περάσει ο Αγρότης της Χρονιάς 2022, με τον θεσμό να αποκτά πλέον θεσμικό χαρακτήρα. Την επίσημη πρόσκληση αυτή, απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς στον χαιρετισμό του, διαπιστώνοντας πως η μεγάλη αγροτική γιορτή της Agrenda έχει εδραιωθεί στη συνείδηση όλων των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.

KAR_7312_2

Λεωνίδας Λιάμης

2115
5

«Ο Αγρότης της Χρονιάς να έρθει στο υπουργείο να κάτσει δίπλα μου και να δώσει τη δικιά του άποψη και γνώμη, ως άνθρωπος της παραγωγής. Το λέω και το εννοώ. Να έρθει να δώσει το δικό του τόνο», είπε ο υπουργός χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η οποία κατά τον ίδιο στέλνει μήνυμα για πώς ο σύγχρονος αγρότης, κτηνοτρόφος και συνεταιρισμός μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς και πρότυπο για τον πρωτογενή τομέα.

Μιλώντας, λίγο νωρίτερα, στην έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης Αγρότης της Χρονιάς, ο κ. Γεωργαντάς, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θα ήθελα να προσθέσω στα όποια βραβεία θα απονείμετε σήμερα σε αυτούς που έχετε επιλέξει, ότι θα μπορούσε ο Αγρότης της Χρονιάς, με μεγάλη χαρά να έρθει στο υπουργείο μια ημέρα, να καθίσει δίπλα μου και να δει ακριβώς τα σημεία εκείνα στα οποία θα μπορούσε να καταθέσει τη δική του άποψη ως άνθρωπος της παραγωγής, για να μπορέσει και αυτό να αξιολογηθεί και να μπορέσουμε να έχουμε μια αγροτική πολιτική πραγματικά προς όφελός του. Και αυτό το λέω πραγματικά και το εννοώ και το προσθέτω στα βραβεία. Ο Αγρότης της Χρονιάς είναι ευπρόσδεκτος όποια μέρα το επιθυμεί να έρθει κοντά στο υπουργείο και να δει τα θέματα τα οποία διαχειριζόμαστε και να δώσει το δικό του τόνο».

Στόχος και επιθυμία όλων όσων ασχολούμαστε με τον πρωτογενή τομέα, τόνισε ο υπουργός, θα πρέπει να είναι η κάθε χρονιά να είναι ακόμη καλύτερη για τον κάθε αγρότη και «να μην έχουμε μόνο τον καλύτερο αγρότη της χρονιάς, αλλά να μιλάμε να γίνεται για καλύτερες χρονιές για τον αγρότη. Γιατί τις δικαιούται και γιατί ξέρουμε πως η ενασχόληση αυτή, πόσο εύκολα μπορεί να αποβαίνει όχι επωφελής για τον αγρότη κάθε φορά και μάλιστα από συνθήκες και λόγους οι οποίες δεν οφείλονται στον ίδιο».

Σχολιάζοντας περαιτέρω την πρωτοβουλία της Agrenda, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως έχει θεσμικό χαρακτήρα, και εκτός των άλλων στέλνει και ένα μήνυμα στην αγροτική παραγωγή για το πώς πρέπει να είναι ο σύγχρονος Έλληνας γεωργός κι ο σύγχρονος κτηνοτρόφος ,γιατί μέσα από τα βραβεία αυτά αναδεικνύονται οι καλές πρακτικές και το πώς πρέπει να εξελίσσεται η παραγωγική διαδικασία στη χώρα μας. «Πρόκειται για ανθρώπους που όχι απλώς αγαπούν τη δουλειά που κάνουν, αλλά φροντίζουν για την εξέλιξή της αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που παρέχει το ΥπΑΑΤ, και τα οποία τους επιτρέπουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγουν. Να τους συγχαρώ λοιπόν και να τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση και να συνεχίσετε και εσείς στην Agrenda να παροτρύνεται τους παραγωγούς με τα βραβεία σας να γίνονται κάθε ημέρα και καλύτεροι. Γιατί δεν κρίνεστε μόνο από τις πρακτικές που χρησιμοποιείτε, αλλά και για την ποιότητα των προϊόντων σας, μια ποιότητα που αποτελεί τη σημαντικότερη διαφήμιση για τη χώρα μας στο εξωτερικό».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός σημείωσε με έμφαση πως «στις διεθνείς αγορές κάθε τι το ελληνικό έχει ταυτιστεί με την ποιότητα. Αυτή την ποιότητα οφείλουμε να την προστατεύουμε και να την ενισχύουμε γιατί αποτελεί το ισχυρότερο όπλο μέσα στο σκληρό ανταγωνιστικό κόσμο της σύγχρονης εποχής, η οποία έφερε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο την ανάγκη ενίσχυσης της πρωτογενούς μας παραγωγής. Οι διαδοχικές κρίσεις και ιδίως η τελευταία ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθαν να επιβεβαιώσουν τη σημασία που έχει για κάθε οικονομία και κάθε χώρα, η διασφάλιση και η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, η οποία εκτός από πυλώνα ενίσχυσης μια οικονομίας, αποτελεί και παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής για κάθε κράτος».

Εστιάζοντας στην αντίδραση της κυβέρνησης μέσα σε αυτό το νέο παγκόσμιο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι «ως υπεύθυνη κυβέρνηση προσαρμοστήκαμε άμεσα στις νέες συνθήκες. Μάλιστα κινηθήκαμε προληπτικά και όχι πυροσβεστικά και στην περίπτωση των αγροτών, τα μέτρα στήριξης ξεκίνησαν από τον Αύγουστο του 2021».

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε πως «με μια σειρά στοχευμένα κινήσεις και μέτρα που ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ, καταφέραμε να δώσουμε σημαντική στήριξη στους παραγωγούς μας» και διαβεβαίωσε πως «μέτρα στήριξης λαμβάνονται και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται για όσο διαρκή η κρίση».

Υπογράμμισε ακόμη πως οι παρεμβάσεις για την άμεση αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής και τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας, κινείται παράλληλα με την εφαρμογή της ΚΑΠ, που έχει συνολικούς πόρους 19,3 δισ.

Ευρώ, για την περίοδο 2023-27, το επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιείας και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο μόνο μέσα από το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» με το οποίο θα επιχειρηθεί να αλλάξει ο αρδευτικός χάρτης της χώρας, θα διατεθούν 1,8 δισ. Ευρώ για φράγματα κι αρδευτικά έργα.

Επικεντρώνοντας στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε πως συνιστά μια ολοκληρωμένη, συνεκτική και ισορροπημένη αναπτυξιακή μεταρρυθμιστική πρόταση, σε όρους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς, που διαμορφώνουν μια νέα δυναμική για τη γεωργία και τους Έλληνες παραγωγούς.





Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Αγρότη της Χρονιάς, καθηγητής Γενετικής και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

«Η επιτυχής εφαρμογή του αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για το δυναμικό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, ιδιαίτερα μέσα στη δίνη των αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων που βιώνουμε. Ο στόχος μας για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τελικά τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ταυτίζεται απόλυτα με το δικό σας στόχο, το στόχο όσων έχετε επιλέξει για να βραβεύσετε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά,

Πριν κλείσει ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε σε μια αποστροφή του λόγου του Εκδότη και ιδιοκτήτη της Agrenda Γιάννη Πανάγου, περί της ανάγκης να υπάρξει αλληλοεκτίμηση. «Νομίζω ότι είναι κατανοητό πως ο εγχώριος πρωτογενής τομέας έχει φοβερές δυνατότητες και μεγάλες δυνατότητες εξαγωγών. Δεν είναι μια μικρή πίτα, την οποία έχουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας. Απλά πρέπει να παράξουμε. Η ποιότητα, λόγω και της βιοποικιλότητας, αλλά και των καλών πρακτικών, είναι δεδομένη. Υπάρχει λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για τον καθένα από εμάς. Η αλληλοστήριξη και η αλληλοεκτίμηση είναι αναγκαία προκειμένου να μπορέσουμε να παράξουμε και να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας και τον τουρισμό να εξυπηρετήσουμε, αλλά και την εξαγωγική κατεύθυνση θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τελικώς. Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα για όλους όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, να κερδίσουν».

Στην παρέμβασή του ο καθηγητής και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης ανέφερε αρχικά στο πόσο δύσκολο έργο ήταν η επιλογή των νικητών του θεσμού «Αγρότης της Χρονιάς», καθώς όπως δήλωσε, στο σύνολό τους υποψήφιοι αξίζουν, είναι άριστοι, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται να βραβευτούν όλοι».

Ανέλυσε, ακόμη τις παγκόσμιες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το ανθρώπινο γένος και «οι οποίες απαιτούν παγκόσμιες λύσεις, με πρώτο μεγάλο πρόβλημα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που έχει στην ανθρωπότητα και ιδιαίτερα στο δικό μας κομμάτι, που είναι ένα ανοικτό εργοστάσιο».

Επίσης ιδιαίτερη μνεία έκανε στη δημογραφική έκρηξη και την ταυτόχρονη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, ιδίως σε ορισμένες περιοχές, λέγοντας πως «όλο αυτό πρέπει να το δούμε και από την οπτική που δημιουργεί η πίεση για τον διπλασιασμό της αγροτικής παραγωγής στα επόμενα 5 χρόνια και για τον τριπλασιασμό της στα επόμενα 10 χρόνια. Μια τρομερά μεγάλη πρόκληση με μεγάλες δυσκολίες γιατί η δημογραφική έκρηξη δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη παντού».

Αναφορικά με τον τομέα της τεχνολογικής εξέλιξης και της προόδου, που είναι η βάση που θα μπορούσε να δώσει λύση σε αυτά τα προβλήματα, ο καθηγητής υποστήριξε πως «θα πρέπει πάση θυσία να βοηθήσουμε να βγουν νέοι αγρότες και γεωργοί, αλλιώς όπως είπα, εμείς όλοι είμαστε συγχωρεμένοι. Εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε. Να μορφωθούν νέοι άνθρωποι, νέοι αγρότες, να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και με το πώς θα μπορέσουν οι γνώσεις και οι τεχνολογίες να προστατεύσουν και να επιμηκύνουν τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων, ώστε και οι γενιές που θα έρθουν να έχουν και αυτές ψωμί».



Ο διευθυντής και εκδότης της Agrenda, Γιάννης Πανάγος.

Στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο εκδότης της Agrenda Γιάννης Πανάγος, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στο πώς ξεκίνησε το εκδοτικό εγχείρημα, αρχικά με το Αgronews και στη συνέχεια με την έντυπη Agrenda και πως αυτό έχει διανθιστεί σήμερα με μια σειρά από περιοδικά και ιστοτόπους που τα υποστηρίζουν, τόνισε πως «ο Αγρότης της Χρονιάς είναι μια καλή αφορμή για να δούμε τα πράγματα αλλιώς, να τα επαναπροσδιορίσουμε, να αφήσουμε στην άκρη τον κομματισμό και αυτές τις αλληλοκατηγορίες, που συνήθως μας ακολουθούν, να προσαρμοστούμε ίσως εκεί που δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και να βάλουμε και κάποιες προτεραιότητες. Τίποτε δεν είναι άσπορο – μαύρο και κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Είναι ανάγκη αγρότες, σύμβουλοι – μελετητές, κρατικοί λειτουργοί, επιστήμονες, εταιρείες αγροτικών εφοδίων, μηχανημάτων και εξοπλισμού, μεταποιητές και διακινητές αγροτικών προϊόντων, να συνεργαστούμε χωρίς καχυποψία. Στον αγρότη της χρονιάς έχουν θέση όλοι όσοι έχουν κάτι να πουν και όλοι όσοι κάτι να μάθουν». Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε την Tsomokos Communication η οποία είναι πλέον σύμμαχος στη διοργάνωση του Αγρότη της Χρονιάς, καθώς επίσης και τους ομιλητές, του χορηγούς και όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Η πρωτοβουλία σας που πλέον έχει λάβει θεσμικό χαρακτήρα,  μιας και πραγματοποιείται για 12η συνεχή χρονιά,  εκτός των άλλων, στέλνει και ένα μήνυμα σε κάθε έναν που μετέχει στην αγροτική παραγωγή, για το πώς πρέπει να είναι ο σύγχρονος γεωργός, ο σύγχρονος κτηνοτρόφος, το σύγχρονο συνεργατικό ή εταιρικό σχήμα.

Μέσα από τα βραβεία σας αναδεικνύονται οι καλές πρακτικές και κάθε ένας από τους βραβευόμενους αποτελεί σημείο αναφοράς και πρότυπο για το πώς πρέπει να εξελίσσεται η παραγωγική διαδικασία στη χώρα μας.

Πρόκειται για ανθρώπους που όχι απλώς αγαπούν τη δουλειά που κάνουν, αλλά επιζητούν την εξέλιξή της αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις με στόχο πάντα τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγουν.

Θέλω να τους συγχαρώ και να τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση, όπως επίσης κι εσάς τους συντελεστές της agrenda, να συνεχίσετε με τα βραβεία σας να παρακινείτε τους παραγωγούς να γίνονται κάθε μέρα και καλύτεροι.

Γιατί δεν κρίνεσθε μόνο από τις πρακτικές που χρησιμοποιείτε. Κρίνεσθε και για την ποιότητα των προϊόντων σας. Και η ποιότητα αυτή, αποτελεί τη σημαντικότερη διαφήμιση για τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Έχουμε την τύχη να ζούμε και να παράγουμε σε έναν τόπο ευλογημένο από τον Θεό και τη φύση. Στις διεθνείς αγορές κάθε τι ελληνικό έχει ταυτιστεί με την ποιότητα. Αυτήν την ποιότητα οφείλουμε να τη διατηρούμε και να την ενισχύουμε γιατί αποτελεί το σημαντικότερο, το ισχυρότερο, όπλο μας στον σκληρό ανταγωνιστικό κόσμο της σύγχρονης εποχής.

Μιας εποχής που με δραματικό τρόπο έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής. Οι διαδοχικές κρίσεις και κυρίως η τελευταία ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ήλθαν να επιβεβαιώσουν τη σημασία που έχει για κάθε οικονομία, για κάθε χώρα, η διασφάλιση και η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.

Κυβερνήσεις από τη μια ασχολούνται με τον τρόπο που θα εξασφαλίσουν επισιτιστική επάρκεια στους πολίτες τους και από την άλλη, ανασυντάσσουν τα σχέδιά τους σε ό,τι αφορά στην πρωτογενή παραγωγή, η οποία εκτός από πυλώνας ενίσχυσης μιας οικονομίας, αποτελεί και παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής για κάθε κράτος.

Ως υπεύθυνη κυβέρνηση, προσαρμοσθήκαμε άμεσα στις νέες συνθήκες. Μάλιστα κινηθήκαμε προληπτικά και όχι πυροσβεστικά. Στην περίπτωση των αγροτών τα μέτρα στήριξης ξεκίνησαν από τον Αύγουστο του 2021.

Από την πρώτη στιγμή της κρίσης η Ελλάδα κλήθηκε να πάρει μέτρα που και την επάρκεια αγαθών αλλά και τη συνέχιση της ελληνικής παραγωγής αγαθών έπρεπε να διασφαλίζουν.

Σε τέτοιες ανορθόδοξες καταστάσεις, απαιτείται εθνική  συνεννόηση και συλλογική ανταπόκριση 

Απαιτείται η προβολή του κοινού, συλλογικού – και εν τέλει εθνικού- συμφέροντος, έναντι του κλαδικού ή εταιρικού ή και προσωπικού συμφέροντος.

Με μια σειρά στοχευμένα μέτρα που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ καταφέραμε να δώσουμε σημαντική στήριξη στους παραγωγούς μας.

Παράλληλα οι αγρότες μας ωφελήθηκαν από το σύνολο των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό, που ξεπέρασαν τα 10 δις ευρώ. Μέτρα στήριξης τα οποία λαμβάνονται και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όσο διαρκεί η κρίση.

Οι παρεμβάσεις για άμβλυνση των επιπτώσεων από την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας δεν είναι μεμονωμένες. Κινούνται παράλληλα με την εφαρμογή της ΚΑΠ των 19,3 δις ευρώ, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας Υδατοκαλιέργειας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΥΘ) και φυσικά του εμβληματικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το οποίο μόνο μέσα από το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» με το οποίο θα αλλάξουμε τον αρδευτικό χάρτη της χώρας, θα διατεθούν 1,8 δις ευρώ για φράγματα και αρδευτικά έργα.

 

Το Εθνικό Στρατηγικό μας Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 συνιστά μια ολοκληρωμένη, συνεκτική και ισορροπημένη αναπτυξιακή - μεταρρυθμιστική πρόταση σε όρους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς, που διαμορφώνει μια νέα δυναμική για την Ελληνική Γεωργία και τους Έλληνες παραγωγούς.

Η επιτυχής εφαρμογή του αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για τον δυναμικό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, ιδιαίτερα μέσα στη δίνη των αλλεπάλληλων, εξωγενών κρίσεων που βιώνουμε.


Ο στόχος μας, για ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής,  βιώσιμη ανάπτυξη και τελικά στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ταυτίζεται απόλυτα με το δικό σας στόχο, με το στόχο όσων έχετε επιλέξει για να βραβεύσετε σήμερα.

Γιατί όλοι, εσείς που βραβεύετε, αυτοί που βραβεύονται αλλά και μεις ως εκπρόσωποι της πολιτείας έχουμε την ίδια φιλοδοξία: Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε με συνέπεια, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα να επιτύχουμε τον μετασχηματισμό της αγροτικής μας οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό θα ωφελήσουμε την οικονομία μας, την πατρίδα μας αλλά και τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας ξεχωριστά.

Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας και ευχαριστούμε για το δρόμο που δείχνετε σε όλους τους Έλληνες παραγωγούς..

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

05-12-2022 17:32Χρήστος

Αυτός ο αγρότης δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των αγροτών.

Απάντηση

04-12-2022 18:18Αγροτης

Ο Πρωθυπουργός ποτε θα πάει να επισκεφτεί τον προεκλογικό Αγρότη της χρονιάς;Για να παραδώσει και ο προηγούμενος Λαχανάς που είχε τον τίτλο από το 2020 και που χάρις στην πολιτική του έγινε τσιφλικάς....

Απάντηση

03-12-2022 22:16Νίκος

Θα είναι προφανώς κάποιο κομματόσκυλο της Νουδούλας για αυτό τον θέλει δίπλα του ο υπουργός. Πριν λίγα χρόνια κάποιος άλλος ήταν ο αγρότης της χρονιάς και στις εκλογές η αδερφή του "αγρότη της χρονιάς" ήταν υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ. Δεν υπάρχει τίποτα καθαρό στην μπανανία που ζούμε. Δεν πιστεύω τίποτα. Δεν υπάρχει τίποτα καθαρό στο ελλαδιστάν. Όλα κόμμα και ειδικά με την ψευτοδεξιά Νουδούλα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία