BACK TO
TOP
Αγρότης της Χρονιάς

Η ρομποτική φάρμα με στήσιμο 40 κιλά του Κτηνοτρόφου της Χρονιάς 2022

Ο Κώστας Ζήγκας παίζει σκάκι στην αγελαδοτροφική του μονάδα, έχοντας απέναντι, τον αριθμό των ζώων, τα ζεστά και γεμάτα υγρασία καλοκαίρια του Ανατολικού Θεσσαλονίκης και τις αδύναμες γενικά, στατιστικές επιδόσεις της Ελλάδας στο συγκεκριμένο τομέα.

KAR_9479

2161
1

Η στρατηγική του φαίνεται να αποδίδει και ήταν αυτή που έπεισε την Επιτροπή Αξιολόγησης του Αγρότη της Χρονιάς ώστε να τον αναδείξει σε Κτηνοτρόφο της Χρονιάς 2022.  Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς απένειμε το βραβείο στον κτηνοτρόφο Κώστα Ζήγκα στην φετινή τελετή βράβευσης του θεσμού του «Αγρότη της Χρονιάς» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. 
 



ΗΗ μέση απόδοση  της εκμετάλλευσης  βρίσκεται στα 40 με 41 κιλά ανά ζώο και φιλοδοξεί να τη φτάσει στα 50 κιλά, επιδόσεις μάλλον ανήκουστες στην χώρα. 

Η στρατηγική του απαιτεί επενδύσεις εκσυγχρονισμού και στοχευμένες κινήσεις για τη βελτίωση των αποδόσεων αλλά και για την ευζωία των ζώων.

Οι 180 αρμεγόμενες αγελάδες του, μαζί με 150 μοσχάρια που κατευθύνει για την παραγωγή κρέατος, του αποδίδουν έναν τζίρο της τάξης των 1,4 εκατ. ευρώ.  

Από 10 χρονών στα ζώα, είδε την οικογενειακή μονάδα να μεγαλώνει σχεδόν από το μηδέν.

«Ή θα το εκσυγχρονίσω ή θα τα παρατήσω», σκέφτηκε όταν ήρθε η στιγμή του.

 Σήμερα με 3 ρομπότ αρμεγής, ειδικά κολάρα ελέγχου της κατάστασης των ζώων και με αρκετούς άλλους αυτοματισμούς, δείχνει να έχει κερδίσει το στοίχημα.  

Παράλληλα με τη στενή φροντίδα των ζώων, βρίσκει τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να καλλιεργεί 400 ιδιόκτητα στρέμματα που καλύπτουν περίπου το 55% των ζωοτροφών που καταναλώνουν οι συνολικά 600 αγελάδες της μονάδας του. 

Ο Κώστας Ζήγκας, είναι ο Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2022. 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-12-2022 20:22Μιχαηλ

Από τις 600 περίπου αγελάδες Αρμεγωμενες180? Κάτι δεν γράψατε καλά μαλλον

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία