Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αγρότης της Χρονιάς

Αγρότης της Χρονιάς 2022 ο Χρήστος Παπατραϊανός

Η βαθιά γνώση για το αντικείμενο της δραστηριότητάς του είναι αυτό που κάνει τον αγρότη, Χρήστο Παπατραϊανό, να ξεχωρίζει.

KAR_9573

2109
2

Ο 44χρονος αγρότης, Χρήστος Παπατραϊανός από την Άρνισσα, αναδείχθηκε «Αγρότης της Χρονιάς» για το 2022, παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τον εκδότη της Agrenda, Γιάννη Πανάγο στην τελετή βράβευσης του ομώνυμου θεσμού που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. 
Δεν ήταν όλα έτσι από την αρχή και τίποτα δεν του χαρίστηκε. Ωστόσο, η επιμονή του να δίνει σημασία στην λεπτομέρεια χωρίς να απομακρύνεται από το όραμά του, τον κατατάσσει σήμερα στους κορυφαίους μεταξύ των καλλιεργητών οπωροφόρων.  

Σήμερα καλλιεργεί πάνω από 400 στρέμματα οπωρώνα, εκ των οποίων τα 220 είναι αφιερωμένα στο μήλο.

Από τον πατέρα του, παρέλαβε 200 στρέμματα που καλλιεργούνταν με σιτηρά, τριφύλλια, καλαμπόκια.

Όταν η κτηνοτροφική δραστηριότητα άρχισε να ατονεί στην ευρύτερη περιοχή της Άρνισσας, εκεί δηλαδή όπου ζει και δραστηριοποιείται ο Χρήστος Παπατραϊανός, άρχισε και η καθοριστική στροφή της εκμετάλλευσης προς τα δέντρα.

Εκτός από τα μήλα, για τα οποία έχουν δοκιμαστεί δεκάδες κλώνοι και καλλιεργούνται σε πάνω από 10 διαφορετικές ποικιλίες, δείχνει την ίδια φροντίδα για 100 στρέμματα κεράσια και άλλα 100 στρέμματα με βιομηχανικά ροδάκινα. 

Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του. Οι μισές εκτάσεις είναι καλυμμένες με αντιχαλαζικά δίχτυα και μέσα στα επόμενα χρόνια, θα καλυφθούν και τα υπόλοιπα 200 στρέμματα. Είναι ενταγμένος στο Κομφούζιο, ενώ συμπληρωματικά οι οπωρώνες που είναι γεμάτοι με παγίδες παρακολουθούνται συστηματικά, ώστε οι ψεκασμοί να γίνονται στοχευμένα και στην ώρα τους.

Σημαντική καινοτομία, στην καλλιέργεια μήλων είναι και το χημικό αραίωμα με το οποίο έχει περιορίσει σχεδόν 60% τα εργατικά κόστη της εκμετάλλευσης, η οποία προσεγγίζει έναν κύκλο εργασιών της τάξεως των 700.000 ευρώ. 

Έξι τρακτέρ εφοδιασμένα με όλα τα απαιτούμενα παρελκόμενα και τρία φορτηγά αποτελούν τον μηχανοκίνητο στόλο του Χρήστου Παπατραϊανού.

Αυτήν την στιγμή φτιάχνεται ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος για να στεγάζονται τα μηχανήματα και τα εργαλεία της δουλειάς του.

Στα σχέδιά του είναι επίσης, σε ορίζοντα 5ετίας θα έχει χτιστεί ψυγείο και συσκευαστήριο, έτσι ώστε να βάλει δική του ετικέτα στην παραγωγή του και να διαθέτει επώνυμα τα προϊόντα του στην αγορά. 

Ο Χρήστος Παπατραϊανός, είναι ο  Αγρότης της Χρονιάς για το 2022.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

17-02-2023 08:41Νεκταρία Νικολοπούλου

Συγχαρητήρια.

Απάντηση

24-01-2023 14:37ΠΕΤΡΟΣ

Μακαρι να ειναι καλα ο ανθρωπος να χαιρεται τις επιτυχιες του στα αγροτικα.Μακαρι οικονομικα να ειναι καλα και να εχει λεφτα πολλα. Προσπαθηστε οσοι μπορειτε να γινετε σαν αυτον!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία