BACK TO
TOP
Αγρότης της Χρονιάς

Οι υποψήφιοι φιναλίστ στα βραβεία του Αγρότη της Χρονιάς 2023

Στόχος του Αγρότη της Χρονιάς είναι η ηθική επιβράβευση σύγχρονων επαγγελματιών, γεωργών και κτηνοτρόφων, όπως επίσης και η ανάδειξη προσώπων, πρωτοβουλιών, και καλών πρακτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη βελτίωση των όρων ζωής στην ελληνική ύπαιθρο.

FINALIST

3530
0

Τα  βραβεία απευθύνονται στο σύνολο των αγροτών και των συλλογικών σχημάτων της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα, με επίμονη αναζήτηση εκείνων που ξεχωρίζουν για την οργάνωση, τον επαγγελματισμό και την καινοτομία.

Οι φετινές υποψηφιότητες:

Οι τρεις φιναλίστ για το βραβείο  της Συλλογικής Προσπάθειας της Χρονιάς 2023

  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση»
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου 
  • Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου Λέσβου


Συλλογικό Σχήμα της Χρονιάς 

ΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ «Η ΕΝΩΣΗ» 

Δίνει τιμή στα δημητριακά


Αποτελεί την ιστορική συνέχεια της ΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, η οποία ιδρύθηκε το 1944, μετά τη συγχώνευση με πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση» εξελίχθηκε στο χρόνο σε μια δυναμική οργάνωση που κατέχει κυρίαρχη θέση στην τοπική και περιφερειακή οικονομία, και παίζει, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακίνηση και εμπορία των δημητριακών που παράγονται στην περιοχή του βόρειου Έβρου. Ο Συνεταιρισμός έχει 900 μέλη, συνεργάζεται με περισσότερους από 3.500 παραγωγούς για τα παραδιδόμενα προϊόντα τους, ενώ εξυπηρετεί περισσότερους από 2.600 παραγωγούς στο ΟΣΔΕ και σε άλλες υπηρεσίες. Παράλληλα συμμετέχει ενεργά στα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα της περιοχής του και εμφανίζει ένα ισχυρό κοινωνικό πρόσωπο.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ

Zagorin το 35% του κόκκινου μήλου στο ράφι


O αιωνόβιος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα κόκκινα μήλα με το εμπορικό σήμα «ZAGORIN», λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1916. Έχει 835 παραγωγούς-μέλη, το 99% των αγροτών της περιοχής, και συνολικά οι ποσότητες φρούτων που περνούν από τα συσκευαστήριά του είναι 18.000.000 κιλά το χρόνο. Σχεδόν όλες οι εγκαταστάσεις της πρότυπης οργάνωσης βρίσκονται στη Ζαγορά και περιλαμβάνουν ό,τι χρειάζεται για τη σωστή διαχείριση της τοπικής παραγωγής. Στις επενδύσεις της τελευταίας πενταετίας η σημαντικότερη ήταν η αλλαγή διαλογητηρίου με δυνατότητες εσωτερικού ελέγχου των μήλων, το πρώτο που εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Και έπεται συνέχεια...

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

Όραμα και επιμονή 


Το 1923 οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Λέσβου ενώθηκαν και δημιούργησαν τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου Λέσβου. Σήμερα έχει 180 ενεργά μέλη με ζωικό κεφάλαιο 35.000 αιγοπρόβατα και παραγόμενο γάλα 4.000.000 κιλά ετησίως ενώ τον Ιούνιο του 2018 ξεκίνησε την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ, συμβατικής και βιολογικής, μαζί με Γραβιέρα, Λαδοτύρι και Μυζήθρα. Τον τελευταίο χρόνο εισήλθε και στα τρόφιμα με βάση τη σφολιάτα ενώ επίσης πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο πρατήριο λιανικής πώλησης στην Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης και παράλληλα επενδύει και στην κατασκευή τυροκομείου, μεταξύ πολλών άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων, που έχει αναπτύξει.

Κτηνοτρόφος της Χρονιάς

Αριστοτέλης Πούλιος • Νίκος Καραμπατζάκης • Μιχάλης Κυριακίδης 

Οι τρεις φιναλίστ για το βραβείο του Κτηνοτρόφου της Χρονιάς 2023

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ • ΓΛΙΝΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Έχει δυνατά χέρια και 400 καθαρόαιμα Lacaune στο σταύλο

 

Μεγάλωσε στη μικρή αιγοπροβατοτροφική μονάδα που συντηρούσε ο παππούς του στον Γλίνο Τρικάλων. Σήμερα ο 33χρονος Αριστοτέλης Πούλιος θεωρεί πως ο στόχος που έβαλε κατά την ενηλικίωσή του, τον οποίο υπηρέτησε πιστά σπουδάζοντας στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και με σκληρή εργασία για να χτίσει τον σταύλο του, έχει λίγο έως πολύ επιτευχθεί. Τα αρχικά 150 στρέμματα με εκτατικές καλλιέργειες έγιναν 250, αφιερωμένα στην παραγωγή καλαμποκιού και τριφυλλιού για ζωοτροφή. Kαι το αυτοσχέδιο μαντρί με τα 50 ανάμεικτα πρόβατα, έχει μετατραπεί σε έναν στάβλο με 400 καθαρόαιμα Lacaune, με μέσο στήσιμο 300 κιλά. Μέρος από το γάλα µεταποιείται στη δική του οικοτεχνία από το 2022, ενώ διαθέτει στα γύρω χωριά και στην Καρδίτσα την παραγωγή του και παράλληλα παραδίδει γάλα στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗΣ  • ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Με επενδύσεις, 35 λίτρα γάλα τη μέρα 


Η ενασχόληση του 50χρονου, σήμερα, Νίκου Καραμπατζάκη με την κτηνοτροφία ξεκινάει από τη δεκαετία του '80, όταν μαζί με τον αδερφό του Λουκά ακολουθούσαν τον πατέρα τους στις δουλειές του σταύλου. Στην αρχή ήταν λίγες μόλις αγελάδες στην αυλή του σπιτιού τους, στο Αχλαδοχώρι Γιαννιτσών. Xρόνο με το χρόνο, με δουλειά, επενδύσεις και με τη μορφή Σχεδίων Βελτίωσης και πολύ μόχθο τα ζώα αυξάνονται και επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις. Σήμερα, ο Νίκος Καραμπατζάκης, που καλλιεργεί και ζωοτροφές, διαθέτει μονάδα 50 στρεμμάτων με 700 βοοειδή, εκ των οποίων τα 330 είναι αγελάδες, το άρμεγμα των οποίων γίνεται με ρομποτικά συστήματα. Ο μέσος όρος ημερήσιας παραγωγής ανά αγελάδα είναι 35 λίτρα, το οποίο πωλείται στη ΔΕΛΤΑ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ • ΠΕΤΕΙΝΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

Μόλις 30 και τα πρόβατα 1.000

 

Mε τις απαραίτητες περγαμηνές, ο Μιχάλης Κυριακίδης αποφάσισε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση και να ασχοληθεί ενεργά στον τόπο του με την κτηνοτροφία. Σήμερα το κοπάδι του ανέρχεται στα 1.000 ζώα, τόσο φυλής Lacaune, όσο και διασταύρωσής της με την παραγωγή γάλακτος να ανέρχεται στους 300 τόνους ετησίως, ενώ οι επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, όπως και στη βελτίωση των ζώων, συνεχίζονται. Παράλληλα έχει δημιουργήσει υποδομή για τη δημιουργία Φέτας ενώ για τη διάθεση του γάλακτος συνεργάζεται αποκλειστικά με τη ΡΟΔΟΠΗ.

Αγρότης της Χρονιάς 

Μιλτιάδης Χαρένης • Αγγελική Γανίδου • Γιάννης Ψαρρός 

Οι τρεις φιναλίστ για το βραβείο του Αγρότη της Χρονιάς 2023

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΧΑΡΕΝΗΣ • ΝΕΑ ΓΩΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Πρότυπο ψηφιακού αγρότη, κάνει θαύματα στα σιτηρά


Από μικρό παιδί στα χωράφια, ο Μιλτιάδης Χαρένης ξυπνούσε, όπως ο ίδιος αφηγείται, δύο ώρες νωρίτερα από την έναρξη του σχολείου, για να βοηθήσει τον πατέρα του, ενώ στα  22 χρόνια του εργαζόταν ως μισθωτός στην οικογενειακή εκμετάλλευση. Στη συνέχεια σπούδασε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και ξεκίνησε τη δική του εκμετάλλευση, στην αρχή με στρέμματα που του παραχώρησε ο πατέρας και μετά αυξάνοντάς τα. Μια κατηγορία από μόνος του, σήμερα, στα 51 του χρόνια αποτελεί πρότυπο σύγχρονου ψηφιακού αγρότη - επιχειρηματία, ο οποίος, από το 2018, εφαρμόζει τις πιο καινοτόμες λύσεις γεωργίας ακριβείας σε μια εκμετάλλευση που αριθμεί περί τα 4.000 στρέμματα. Με σκληρή δουλειά και υπερπλήρη εξοπλισμό, τα σιτηρά του παραπέμπουν σε εικόνες καλλιεργειών του Καναδά, προσεγγίζοντας, κατά μέσο όρο, τα 500 κιλά το στρέμμα, ενώ τα διαθέτει ο ίδιος στην αγορά.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΑΝΙΔΟΥ • ΛΕΥΚΗ ΞΑΝΘΗΣ

Άρωμα γυναίκας στο αγροτικό επιχειρείν


Η ενασχόληση της Αγγελικής Γανίδου με τη γη ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία και σήμερα καλλιεργεί 1.000 στρέμματα με καλαμπόκι, βαμβάκι, ηλιόσπορο και σιτάρι αλλά και ακτινίδια και ελιές. Σχέδιο Βελτίωσης, επενδύσεις σε εξοπλισμό, υποδομές και γη αλλά και πρακτικές γεωργίας ακριβείας, εντάσσονται στο αγροτικό επιχειρείν της 40χρονης αγρότισσας, μητέρας τριών παιδιών ηλικίας 15, 8 και 6 ετών, η οποία παράλληλα δρομολογεί την είσοδό της στη μεταποίηση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΟΣ • ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ ΗΛΕΙΑΣ

Στο επώνυμο ελαιόλαδο ρέει η υπεραξία 


Επικεφαλής μιας οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής ελαιολάδου στους Ταξιάρχες Ηλείας είναι ο 30χρονος Γιάννης Ψαρρός, o  οποίος αποφάσισε ότι έπρεπε να αναδειχθεί η ποιότητα του ελαιολάδου που διέθετε σε χύδην µορφή η οικογένειά του, δηµιουργώντας επώνυµο προϊόν µε την ονοµασία Brigada. Η πρώτη ύλη προέρχεται από ιδιόκτητους ελαιώνες και γίνεται η επεξεργασία της σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις με την παραγωγή να ανέρχεται σε 10-12 τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από τα ιδιόκτητα 80 στρέμματα Κορωνέικης σε υψόμετρο 500 μ. Συνολικά στο ελαιοτριβείο της οικογένειας παράγονται 500 τόνοι ελαιολάδου.

Τιμητική Διάκριση

ΖΟΥΜΠΟΥΛ ΖΟΥΛΦΙΕ • ΑΛΜΑ ΞΑΝΘΗΣ

Ποτέ δεν άφησε τον μπασμά

 

Η Ζουμπούλ Ζουλφιέ, από το ορεινό χωριό Άλμα Μύκης της Ξάνθης, είναι από τις γυναίκες που δεν το βάζουν κάτω. Συνεχίζει ακάθεκτη την οικογενειακή παράδοση, με 8-10 στρέμματα μπασμά κάθε χρόνο, όσο κι αν η καπνοκαλλιέργεια δεν είναι εύκολη δουλειά, όσο κι αν τα τα γραφικά Πομακοχώρια αδειάζουν από κόσμο και οι καπνοκαλλιεργητές κάθε χρόνο και λιγοστεύουν. Η 50χρονη σήμερα Ζουμπούλ είναι παντρεμένη με τον Μπατζάκ Τζεμαλή και είναι μητέρα δύο παιδιών, της Σεβγκή 27 χρονών, η οποία είναι γιατρός και  τώρα κάνει την ειδικότητά της στην Αλεξανδρούπολη, και του Οζάν 16 χρονών. Την παραγωγή της, περίπου 1.000 κιλά, τη διαθέτει μέσω της Ομάδας Καπνού Ξάνθης σε καπνεμπορικές εταιρείες, τα τελευταία χρόνια στη ΣΕΚΕ. Στις περιόδους που η καλλιέργεια δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις, απασχολείται σαν καπνεργάτρια στη ΣΕΚΕ ή σε κάποια από τα τοπικά συσκευαστήρια φρούτων. 

Επιτροπή αξιολόγησης

Άνθρωποι εγνωσµένου κύρους και µε βαθιά γνώση των αγροτικών θεµάτων, οι συµµετέχοντες στην Επιτροπή Αξιολόγησης του Αγρότη της Χρονιάς. Κάθε χρόνο η συνεδρίασή της στέκεται αφορµή για µια ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω σε κρίσιµα ζητήµατα της ελληνικής γεωργίας.

AΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ - ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 

O ομότιμος καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης υπηρέτησε την εκπαίδευση, την επιστήμη και την έρευνα από πολλές θέσεις ευθύνης τόσο του εξωτερικού, όσο και της χώρας μας, ενώ ανέλαβε και χρέη υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.


ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΛΑΜΠΑΣ - ΜΕΛΟΣ 

Ο Νίκος Κουτλιάμπας είναι πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού από το 2004. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον αγροτικό χώρο καλλιεργώντας ροδάκινα, νεκταρίνια και μήλα και έχει σπουδές Τεχνολόγου-Γεωπόνου.


ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΕΛΟΣ 

Η δρ. Φωτεινή Γιαννακοπούλου είναι γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) από το 2015. Είναι γεωπόνος κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Γεωπονικό Αθηνών.


ΣΑΒΒΑΣ  ΜΠΑΛΟΥΚΤΣΗΣ - ΜΕΛΟΣ

Ο Σάββας Μπαλουκτσής είναι οικονομολόγος και, μεταξύ άλλων θέσεων ευθύνης που έχει υπηρετήσει, από το 2013 τελεί χρέη προέδρου του ΔΣ του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ).


∆ΙΟΝΥΣΗΣ  ΒΑΛΑΣΣΑΣ - ΜΕΛΟΣ 

Ο Διονύσιος Α. Βαλασσάς σπούδασε στο Χημικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από την 01.04.1984 υπηρετεί ως Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου. 


ΑΝ∆ΡΕΑΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΜΕΛΟΣ 

Ο Ανδρέας Δημητρίου είναι Πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η Πίνδος» από τις  25.06.2012. Είναι πτυχιούχος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ ∆ΙΑΜΑΝΤΙ∆ΗΣ - ΜΕΛΟΣ 

Ο Αλ.Διαμαντίδης κατέχει τη θέση του γενικού διευθυντή στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ) από το 2019. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού Γεωπονικής ΑΠΘ και Διδάκτορας  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ  Υ∆ΡΑΙΟΥ - ΜΕΛΟΣ 

Η Φραντζέσκα Υδραίου είναι γεωπόνος κάτοχος τίτλου Masters στη Φυτοφαρμακολογία και Φυτιατρική. Τελεί χρέη Γενικής Διευθύντριας του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) από το 1997. 


ΜΟΣΧΟΣ ΚΟΡΑΣΙ∆ΗΣ - ΜΕΛΟΣ 

Ο Μόσχος Κορασίδης από τον Σεπτέμβριο 2022 εργάζεται ως γενικός διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας (ΕΘΕΑΣ). Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Γεωπονικής Αθηνών και κάτοχος Mεταπτυχιακού -ΜΒΑ.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ - ΜΕΛΟΣ

Ο Γιάννης Πανάγος, εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας Agrenda, είναι δημοσιογράφος με εξειδίκευση στο οικονομικό ρεπορτάζ και στα θέματα αγροτικής οικονομίας.





Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία