BACK TO
TOP
Απόψεις

Έλληνες αγρότες διαλυμένοι

Παρακολουθώντας την εξέλιξη της ανθρωπότητας, και ειδικότερα του δυτικού κόσμου, καταγράφηκε ότι περίπου κάθε 300 χρόνια αλλάζει το πολιτιστικό περιβάλλον.

50_18_2_2

Δημήτρης Μιχαηλίδης

62
10

Η έναρξη της κάθε αλλαγής είχε σαν αφορμή μια σημαντική τεχνολογική εφαρμογή. Η Αναγέννηση (1400-1800) άρχισε με την ανακάλυψη της τυπογραφίας. Η Βιομηχανική Επανάσταση (1800-2050) ξεκίνησε με την ατμομηχανή. Η Κοινωνία της Γνώσης (ή Βιομηχανική Εποχή 4.0, 2050-) οφείλεται στο διαδίκτυο και ξεκίνησε το 2008.

Κάθε περίοδος αλλαγής διαρκεί περίπου 30-40 χρόνια, δηλαδή αναμένουμε, με στατιστική λογική, ότι θα είμαστε πλήρως στην νέα εποχή το 2050 (2008+30 ή 40=2040 ή 2050). Αυτή η μεταβατική περίοδος μοιάζει ότι επιταχύνεται, και φθάνει στα όρια της αντοχής της ανθρωπότητας για ραγδαίες αλλαγές, με την πανδημία του κοροναϊού. Οι λεγόμενες ραγδαίες αλλαγές μπορεί να είναι πόλεμοι ή επαναστάσεις ή δεν ξέρουμε τι!

Το πολιτικό «παιχνίδι» της εξουσίας ήταν σαν ένα εκκρεμές που αιωρείται ανάμεσα στον πόλο των πολιτικών (κράτος) και τον πόλο της αγοράς (τράπεζες). Μια περίοδο την εξουσία την ασκούσαν οι πολιτικοί, μια περίοδο την εξουσία την ασκούσαν οι τραπεζίτες. Ίσως είναι πλέον καιρός να εμπλακούν στο παιχνίδι αυτό και οι πολίτες και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η ζωή, ή καλύτερα η επίκληση της ζωής των ανθρώπων της κοινωνίας, γίνεται ο λόγος για να ανακτήσουν την εξουσία τα κράτη (Πολιτικοί) και να την αρπάξουν πίσω από την αγορά (Τραπεζίτες κλπ). Πάντα ερήμην των πολιτών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, διότι οι πολίτες ΔΕΝ είναι επαρκώς οργανωμένοι.

Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ανταγωνισμός μεταξύ των Τραπεζιτών (και του Σόρος που λένε ότι συμμετέχει σε εργαστήριο στην Ουχάν, της επαρχίας Χουμπέι (Daily Mail, Washington Times, newpost.gr, 17/2/2020) δηλαδή της Ιδιωτικής FED, που μέχρι σήμερα εξέδιδε τα δολάρια, και του ΚΡΑΤΟΥΣ (ΗΠΑ), που με διάταγμα του Προέδρου των ΗΠΑ πρόσφατα εκδίδει πλέον τα δολάρια, αποτυπώνεται με 4.491 νεκρούς στις 16-4-2020 στις ΗΠΑ (pronews.gr, 17/4/2020).

Μοιάζει ότι κινδυνεύουν πλέον οι Τράπεζες και οι Εταιρείες να επωμισθούν το παγκόσμιο πλασματικό χρέος προς τις τράπεζες που φαίνεται ότι είναι 255 τρις δολλάρια, δηλαδή περίπου το 322% της ετήσιας παραγωγής όλου του πλανήτη (kathimerini.gr, 5/3/2020). ΤΡΕΛΟ.

Αλλά η επάνοδος στις αξίες της ζωής, συμπαρασύρουν και δίνουν ευκαιρία στην επαναφορά στο προσκήνιο των αγροτών, οι οποίοι είναι οι φροντιστές της φύσης, και στον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων. Μια επανεκκίνηση της οικονομίας θα έπρεπε να δίνει προτεραιότητα στην πραγματική παραγωγή εθνικού πλούτου, και στους αγρότες.

Αλλά οι αγρότες είναι επιμελώς διαλυμένοι, με μακροχρόνια επέμβαση των αστικών πολιτικών κομμάτων, τα οποία κόμματα φοβόντουσαν την πιθανότητα να συμβεί ακριβώς αυτό που συμβαίνει σήμερα με την πανδημία του κοροναϊού, δηλαδή την επαναξιολόγηση των αξιών με βάση την πραγματική ζωή.

Και στον αγώνα της κατάκτησης της εξουσίας, την επιβάρυνση του κόστους του πολέμου μεταξύ κρατών και τραπεζών, μοιάζει ότι θα το πληρώσουν τελικά οι πολίτες και οι κοινωνίες, αν ΔΕΝ προλάβουν να οργανωθούν επαρκώς, Ούτε τα κράτη (Δημόσιοι Υπάλληλοι, εκπρόσωποι του κράτους κλπ), ούτε οι τράπεζες (χρηματιστές, πολυεθνικές κλπ) μοιάζει να μετέχουν στο τελικό κόστος.

Σε παρεμφερείς μικρότερης κλίμακας καταστάσεις είχαμε εξεγέρσεις των ανοργάνωτων πολιτών, μεταξύ των οποίων μπορούμε να δούμε τα «κίτρινα γιλέκα» της Γαλλίας, τις εξεγέρσεις στους Αραβόφωνους λαούς, την εξέγερση στο Ιράν, και πολλές άλλες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam επισημαίνει ότι επιπλέον μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια εάν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης, ειδικά προς τις λιγότερο προνομιούχες περιοχές, για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού, με έκθεσή που δημοσιεύθηκε (9/4/2020).

Η πανδημία αναγκάζει τις κυβερνήσεις να απαγορεύουν τις εξαγωγές τροφίμων (Ρωσία-σιτάρι, Καζακστάν-ζάχαρη & αλεύρι, η Σερβία-μαγειρικό λάδι, Βιετνάμ & Ινδία-ρύζι κλπ). Επομένως παρουσιάζεται μία σημαντική ευκαιρία για τη γεωργική παραγωγή και για τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα μας. Όταν όμως η κυβέρνηση αποφασίζει μέτρα 100 εκ. ευρώ για σεμινάρια επιστημόνων (άσκοπη επιδότηση πελατειακής μορφής) και μόνο 150 εκ. ευρώ για τη γεωργία (+100 εκ. ευρώ αλιείας), τότε η χώρα μας είναι καταδικασμένη. Analyst team, 10/4/2020.

Ο προβληματισμός για τις αιτίες της κρίσης φαίνεται πως οδηγεί τους Έλληνες καταναλωτές σε μία πιο συνειδητή καταναλωτική συμπεριφορά, η οποία υπαγορεύει στροφή στα ελληνικά προϊόντα. Το 82% των Ελλήνων προτιμά τα ελληνικά προϊόντα, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα που διεξήχθη στο Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μόνο οι (μη) Έλληνες της λεγόμενης τουριστικής βιομηχανίας ξοδεύουν μόνο 7% των δαπανών τους σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα (13% στην Κρήτη), ενώ στην Ιταλία οι Ιταλοί ξενοδόχοι ξοδεύουν το 70% των δαπανών τους σε Ιταλικά αγροτικά προϊόντα. ΔΕΝ γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος, εξ ονόματος των Ελλήνων πολιτών, πρέπει να στηρίξουν τους «αποικοκρατικής» νοοτροπίας επιχειρηματίες τουρισμού, εάν αυτοί δεν αποφασίζουν να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα και να μετέχουν στο οικονομικό τοπικό αναπτυξιακό γίγνεσθαι της ελληνικής κοινωνίας.

Φαίνεται να κυριαρχεί στην αγορά το καταναλωτικό κίνημα για τη στροφή στο Made in Greece, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η ορθολογική αντιμετώπιση του θέματος και η κατανόηση από το σύνολο σχεδόν των πολιτών, της σημασίας που έχει η στήριξη των εγχώριων προϊόντων για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Μιλώντας στο CNN Greece o Καθηγητής Γ. Μπάλτας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχολίασε: «Το καταναλωτικό κίνημα “Made in Greece” αφορά συμπεριφορές αυτοσυντήρησης που αναπτύσσονται στην ελληνική κοινωνία που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την παραγωγική βάση της χώρας και τις θέσεις εργασίας». infognomonpolitics.gr, 9/4/2020.

Και οι Έλληνες αγρότες, ανοργάνωτοι, διαλυμένοι, ιδιοτελείς, υποταγμένοι σε πελατειακές και κομματικές εξαρτήσεις, μέσω πολιτικών «νταβατζήδων» (όρος που πολιτογραφήθηκε από Έλληνα Πρωθυπουργό), φαίνονται κατώτεροι των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας και του ρόλου τους, περιοριζόμενοι σε ζητιανιές επιδοτήσεων και σε αιτήματα για εισαγωγή φτηνών εργατών για το μάζεμα της εσοδείας 2020. ΚΡΙΜΑ

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημόσια Γράφων, ΑγροΝέα

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

12-05-2020 23:09ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΑΝΑΚΑΣ

Ο τίτλος πρέπει να είναι ΄΄ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΔΩΜΕΝΟΙ΄΄. Προδωμένοι απο τους αγροτοσυνδικαλιστές, που γκρέμισαν και χρεοκώπησαν τους συνεταιρισμούς, προδωμένοι απο τους πολιτικούς που τα τελευταία σαράντα χρόνια δεν κατάφεραν να εκπονήσουν μια εθνική στρατηγική στον πρωτογενή τομέα. Προδωμένοι που στις δυσκολίες τους δεν βρίσκουν αρωγό στην προσπάθεια τους. Η λέξη κλειδί είναι ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, αν υπάρξει εμπιστοσύνη στους συναδέλφους και δημιουργηθούν δυναμικές ομάδες παραγωγών, αν οι επιχειρηματίες του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα εμπιστευτούν και στηρίξουν τις νέες ομάδες παραγωγών και τις στηρίξουν με αξιόπιστες συνεργασίες, αν το Υπουργείο είναι δίπλα τους σε ότι χρειασθούν στα πρώτα τους βήματα έως σταθούν στα πόδια τους, αν οι καταναλωτές τους εμπιστευτούν για την ανταγωνιστική ποιότητα και τις καλύτερες τιμές, τότε ίσως οι προδωμένοι να αποκατασταθούν!

Απάντηση

07-05-2020 10:12ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Συμφωνώ απόλυτα με τον τίτλο ,τα λέει όλα.

Απάντηση

03-05-2020 11:06ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

ΕΥΓΕ. Η ΣΩΣΤΗ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ. ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ. ΘΕΜΑ 1ον: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΓΡΟΤΗΣ;

Απάντηση

02-05-2020 15:33Ελένη ΓΚΕΛΝΤΗ

Συμφωνώ με τον Αρίσταρχο 1000%. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι νουμερο 1 στην Ευρώπη στα βιολογικά, πως θα γίνει αυτό ,μηδεν φορολογία για τουλάχιστον 5 χρόνια σε όποιον αλλάξει την καλλιέργεια του σε βιολογική, έτσι και κέρδος θα έχουμε και δεν θα δηλητηριάζουν τη ΓΑΙΑ μας. Αν δείτε με τι ασχολούνται οι ευρωβουλευτές μας θα φριζατε.

Απάντηση

29-04-2020 06:45Κορφιατης Φίλιππος

Που είναι οι συνδικαλιστές τώρα. Αυτά τα κομουνια; σας κατέβαζαν στους δρόμους για να κάνουν την δουλειά τους. Μόλις αρπαζαν το χρήμα σας έλεγαν τώρα πίσω στα χωράφια. Και εσείς τους ακούγατε σαν πρόβατα. Για να έχει μέλλον ο αγρότης πρέπει να κοπούν οι επιδοτήσεις. Πρέπει τα παιδιά μας να σηκωθούν από το καναπέ και το ίντερνετ να πάνε στα χωράφια. Να σπουδάσουν ζωοτεχνες γεοπωνοι και όχι κομπιούτερ. Να σταματήσει η εισαγωγή ξένων προϊόντων. Να σταματήσει η φορολογία στους αγρότες. Να μην υπάρχει ΦΠΑ μεγάλο. Ισως4% είναι καλά πιστεύω. Απλά πράγματα αρκεί να το θέλουμε σαν κράτος.

Απάντηση

28-04-2020 20:33Αρισταρχος

Χορτασαμε με θεωριες και διαπιστωσεις απο καθηγηταδες που η μονη επαφη με τα αγροτικα ειναι η μασα στα καζανια του τσιπουρου. Τολμανε να αναφερονται επικριτικα σε αγροτες ολοι αυτοι που ειναι κολημενοι την εκαστοτε ρουσφετολογικη εξουσια περιμενοντας να ξεκοκαλισουν καθε ταμειο που θα φανει στον οριζοντα. Μηπως ειναι οι Ανοργανωτοι αγροτες και κτηνοτροφοι που κατεστρεψαν τη Γεωργια και Κτηνοτροφια; Αυτοι εκλεισαν τα εργοστασια Ζαχαρης τα καπνεεργοστασια την υφαντουργια κλπ; Φιλε καθηγητα οταν ο εμπορος κλεβει την παραγωγη του αγροτη(12-14λεπτα σιταρι μαλακο και 15-16 σκληρο κλπ) που ειναι το κρατος; Ποιος θα εξασφαλησει την παραγωγη; Εγω καλυπτω ολα τα λαμογια να κανουν ανεξελεγκτες εισαγωγες γεωργικων προιοντων(κατα βασει καρκινογονων) σε εξευτελιστικες τιμες; Δεν γνωριζεις καθηγητα μου οτι στην Τουρκια, Βουλγαρια ,Ουκρανια κλπ χρησιμοποιουν φθηνα φαρμακα και λιπασματα που στην ΕΕ εχουν απαγορευθει ενω ο Ελληνας αγροτης τα πληρωνει παπορισια; Αρα τα εισαγομενα ερχονται σε τιμες κατω του κοστους; Ειδες ποτε ουσιαστικο ελεγχο στα τελωνεια; Ειναι Κρατος αυτο; Ακομη και οι οικοι ανοχης εχουν καποιο που κανει ελεγχο(Τσατσα). Λοιπον αυτα τα σκουληκιαρικα να τα αφησετε για αλλου και αντε να γλειψετε τα λαμογια που καταντησαν αυτη τη περιφανη χωρα τον επαιτη των διεφθαρμενων Ναζισντω της ΕΕ.

Απάντηση

27-04-2020 22:32Κουρτης Σωτηρης

Οι ελληνες πατατοπαραγωγοι εχουν αδιαθετες τις πατατες τους. Τα σουπερ μαρκετ που καθοριζουν τις τιμες των αγροτικων προιοντων εχουν εισαγομενες απο Αιγυπτο με αγορα 0,15€ το κιλο και διαθεση απο 0,65€ εως 0,80€. Στην ελλαδα τα θυματα ειναι ο καταναλωτης και ο παραγωγος.

Απάντηση

27-04-2020 21:22Μάκης

Έτσι να στηρίξουν τους επιστήμονες που είναι φτωχοί! Σαν δεν ντρέπονται στην κυβέρνηση! Αντί να στηρίξουν τους αγρότες τον πρωτογενή τομέα... Στηρίζουν τους τεμπελιδες που κλέβουν το κράτος στις αποδείξεις οδοντίατροι δικηγόροι γιατροί... Ουστ κοπρόσκυλα ελάτε να σας ψηφίσουμε πάλι... συμφεροντολογοι να ξέρετε δεν είμαστε δεδομένοι όπως νομίζετε...

Απάντηση

27-04-2020 18:21asavas

Είναι κρίμα και άδικο να φορτώνουμε στους αγρότες την αδυναμία να αντιληφθούν τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Είναι κρίμα να λέμε ότι ο ρόλος τους, περιορίζεται μόνο σε ζητιανιές επιδοτήσεων, καθώς και στην εισαγωγή φτηνών εργατικών χεριών για την συγκομιδή ορισμένων αγροτικών προϊόντων. Όλα αυτά γιατί ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα η αγροτική μεταρρύθμιση από το 1917, ουσιαστικά παραμένει ίδια και σήμερα, εγκαθίδρυσε τις προϋποθέσεις που εξασφάλιζαν την μη καπιταλιστικού τύπου συμπεριφορά των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Αν δεν τολμήσουμε μετά από 100 χρόνια μια νέα μεταρρύθμιση, που θα αλλάζει τα δεδομένα, οι Έλληνες αγρότες, θα συνεχίσουν να είναι ανοργάνωτοι γιατί κανένας δεν θα τους εκπαιδεύσει , διαλυμένοι οικονομικά γιατί η αξία της παραγωγής τοποθετείται μονίμως σε ένα επίπεδο κατώτερο της παραγωγής, ιδιοτελείς στην συμπεριφορά τους για λόγους επιβίωσης και υποταγμένοι σε πελατειακές και κομματικές εξαρτήσεις όπως άλλωστε κάνουν όλες οι κοινωνικές τάξεις στην χώρα μας .

Απάντηση

27-04-2020 13:12Γιώργος Δημητρίου

Μόνο με μια διαφορετική παιδεία, και καλλιέργεια κουλτούρας επικοινωνίας, συνεργασιας και κυρίως εμπιστοσύνης ίσως μετά από αρκετές δεκαετίες αλλάξει κατι.Χρειάζεται ένας διαφορετικός τύπος Ανθρώπου για να οδηγήσει τα πράγματα σε μια άλλη κατεύθυνση.Και μην ξεχνάμε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά των αγροτών είναι εν πολλοίς χαρακτηριστικά της Ελληνικής κοινωνίας κυρίως τα τελευταία 30 χρόνια

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία