Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Απόψεις

DALEZIOS_NIKOS_megali

Η γεωργία ακριβείας έχει γίνει πολύ δηµοφιλής στην Ελλάδα, υπάρχει δε έξαρση του θέµατος και διεθνώς. Πιο συγκεκριµένα, µια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ εκτιµά ότι η παγκόσµια αγορά της γεωργίας ακριβείας αναµένεται να φτάσει στα 10 δις δολάρια µέχρι το 2024 (Research Report, 2018).

kiriakidis_back

Το γεγονός ότι γεννήθηκε στη Στουτγκάρδη της Γερµανίας µπορεί να τον έχει βοηθήσει στην αφοµοίωση του σκανδιναβικού τρόπου σκέψης, κάτι πολύ χρήσιµο, από τη στιγµή που ο Νίκος Κυριακίδης, βρέθηκε στο τιµόνι της Yara Ελλάς και ήταν πλέον υποχρεωµένος να ταξιδέψει τους ωκεανούς µε το καράβι των Βίκινγκς.

panagos_2

Οι εξελίξεις στην πραγµατική αγορά επιβεβαιώνουν κάθε φορά ότι έχουµε να κάνουµε µε δύο Ελλάδες. Μία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της παραγωγής που πετυχαίνει κάθε τόσο µικρά θαύµατα και µια αυτή του «βαθέως κράτους» που βασανίζει και βασανίζεται µε άγοντες πολιτικές και ιδεοληψίες.

48_2

Αυτά είναι, όταν υπάρχει πολιτική... βούληση, οι χάρτες ξαναζωγραφίζονται, οι µελέτες σχίζονται και ξαναπαραγγέλονται. Μιλάµε βέβαια για την υπόθεση της οριοθέτησης των µειονεκτικών περιοχών που έχει ξεσηκώσει άπαντες, καθώς αν ισχύσουν τα όσα περιγράφει ο χάρτης, κάποιοι χάνουν τη µισή και κάποιοι όλη την εξισωτική.

anagnopoylos_nikolaos_

Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Πεκίνο, Ντουµπάι... Αποστολές πολυπληθείς και πολυέξοδες για αναζήτηση επενδυτών που θα πεισθούν να συµβάλουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Προφανώς στους κλάδους που θα παρουσιάζονται σαν πιθανοί στόχοι συγκαταλέγονται και οι υδατοκαλλιέργειες, όπου υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτηµα της χώρας µας και είναι ένα από τους «αναδυόµενους αστέρες» της οικονοµίας κατά τη µελέτη της McKinsey.

FERTINANDO-JULIANO_960x620

Σκεφτείτε, μια στιγμή, τις ιταλικές τράπεζες. Μόλις που είχαν καταφέρει να "συνέλθουν" από την πρόσφατη κρίση που τις ταρακούνησε και ξαφνικά "σκοντάφτουν" σε μια καινούρια.

richard-branson_2

Όταν μια επιτυχημένη επιχείρηση ωριμάζει και επεκτείνεται, η γραφειοκρατία αρχίζει να παίρνει τα ηνία και η ομάδα διοίκησης εγκλωβίζεται ξαφνικά σε έναν ατέρμονο κύκλο συναντήσεων και έναν τεράστιο όγκο αλληλογραφίας. Σε αυτό το στάδιο, ένας επιχειρηματίας αντιμετωπίζει την πρόκληση του πώς πρέπει να διαχειριστεί αυτήν τη νέα δομή – μια μετάβαση που κατέστρεψε πολλές επιχειρήσεις.

panagos_2

Ο Σταύρος Αραχωβίτης ξέρει ότι ο χρόνος δεν είναι µε το µέρος του. Ξέρει ακόµα ότι δύσκολα θα του δοθεί µια νέα ευκαιρία ηγεσίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης....

panagos_2

Η ποικιλοµορφία των εδαφών και η πλούσια χλωρίδα που χαρακτηρίζει το σύνολο της επικράτειας, θα µπορούσε να καταστήσει την Ελλάδα µεγάλη δύναµη στον τοµέα της κτηνοτροφίας, εξασφαλίζοντας πλεονασµατικό εµπορικό ισοζύγιο πληρωµών στο συγκεκριµένο...

papadogianis_M

Οι τιμές Δεκεμβρίου ‘18 εξακολουθούν να κινούνται επίμονα εντός του γνωστού εύρους 80-84 σεντς ανά λίμπρα, αδυνατώντας να σπάσουν κάποιο από τα δύο άκρα. Όποτε η αγορά πιέζεται προς τα 80 σεντς τα κλωστήρια φιξάρουν τιμές ανοιχτών συμβολαίων, το οποίο...

panagos_2

«Αν ξυπνήσουν τα χωριά θα δυναµώσουν και οι αγρότες», τόνιζε την περασµένη εβδοµάδα από τις σελίδες της εφημερίδας Agrenda o πρώην Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε., Φραντς Φίσλερ, σε µια µακροσκελή συζήτηση µε το δηµοσιογράφο της εφηµερίδας, Πέτρο Γκόγκο.

papadogianis_M

Η πρόσφατη αµερικάνικη έκθεση προσφοράς και ζήτησης βάµβακος δεν επηρέασε σηµαντικά την αγορά. Πρόσκαιρα, µε την ανακοίνωση της αυξηµένης παραγωγής και των τελικών αποθεµάτων της σοδειάς των ΗΠΑ, το χρηµατιστήριο πιέστηκε για να µετριάσει τις απώλειες ενδοσυνεδριακά.

panagos_2

Οι αλλαγές που συντελούνται αυτό τον καιρό διεθνώς είναι πολύ μεγάλες για να «κολλήσουν» σε περιοριστικά μέτρα γύρω από το διεθνές εμπόριο, όπως αυτά στα οποία δείχνει ιδιαίτερη επιμονή αυτό τον καιρό ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου, Ντόναλτ Τραμπ.

panagos_2

Όταν η Ελληνική Βιοµηχανία Ζάχαρης δίδασκε συµβολαιακή γεωργία, ακόµα και σε Ευρωπαίους τευτλοκαλλιεργητές δεν µας άρεσε. Όταν οι εργαζόµενοι στην ΕΒΖ ήταν από τους καλύτερα αµειβόµενους στη χώρα, πάλι, αυτό, ήταν λίγο. Όταν η κρατικού ενδιαφέροντος εταιρεία µε τα 5 εργοστάσια στην Ελλάδα, αγόραζε άλλα δύο στη Σερβία, ακόµα και τότε, κάποιοι µουρµούριζαν.

papadogianis_M

Έσπασε µετά από αρκετό καιρό το στενό εύρος τιµών στο οποίο κυµαινόταν το βαµβάκι, όχι διότι προέκυψαν ειδήσεις από τους τυφώνες στις ΗΠΑ, αλλά διότι είχαµε σηµαντικές εξελίξεις στον γνωστό πλέον εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ-Κίνας.

papadogianis_M

Οι τιµές ∆εκεµβρίου ‘18 έχουν βρει ένα νέο εύρος ισορροπίας µεταξύ 78-80 σεντς ανά λίµπρα, το οποίο συντηρείται από την αγορά, λόγω της επικρατούσας αβεβαιότητας. Η βελτίωση των εξαγωγών-φορτώσεων της αµερικανικής σοδειάς δεν κατάφεραν να τραβήξουν τις τιµές υψηλότερα και οι χρηµατιστηριακές συνεδριάσεις τις προηγούµενες ηµέρες διατηρήθηκαν υποτονικές.

panagos_2

Αναρωτιούνται πολλοί, τι κάνουν οι άλλες χώρες και προχωρούν, τι είναι αυτό που δε γίνεται στη χώρα μας και μένουμε πίσω! Είναι απλό. Έχουν καθαρίσει το γήπεδο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία