BACK TO
TOP
Απόψεις

Μεγάλη η αξία του ελληνικού ελαιόλαδού και η χώρα την στερείται

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) για την τιμή που απολαμβάνει το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όταν αυτό διατίθεται σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αντιπροσωπευτικά της υπεραξίας που επιδέχεται το εγχώριως παραγόμενο προϊόν και την οποία στερείται η χώρα, όπως και οι καλλιεργητές, όταν η προσέγγιση ακολουθεί την πεπατημένη.

panagos_5_2

Γιάννης Πανάγος

31
0

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, η τιμή εξαγωγής με την οποία φεύγει το ελληνικό ελαιόλαδο για τις εξωκοινοτικές αγορές προσεγγίζει τα 442 ευρώ ανά 100 κιλά και αφήνει πίσω χώρες με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Βεβαίως, το τονάζ που εξάγει η χώρα μας δεν είναι αρκετά μεγάλο, για να καρπωθεί η εγχώρια παραγωγή το πριμ το οποίο είναι διατεθειμένες, καθώς φαίνεται, να πληρώσουν οι Τρίτες χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, το μέσο τονάζ προς εξαγωγή για την Ελλάδα αδυνατεί να υπερβεί τους 2.000 τόνους το μήνα και μένει κοντά στους 1.800 τόνους, τη στιγμή που Ιταλία και Ισπανία εξάγουν 21.000 και 39.000 τόνους το μήνα αντίστοιχα. Μάλιστα ακόμα και η Πορτογαλία με μια μέση τιμή εξαγωγής στα 3,84 ευρώ, καταφέρνει να εξασφαλίσει πωλήσεις πλέον των 5.000 τόνων το μήνα σε αγορές εκτός μπλοκ.

Γενικά, οι τέσσερις χώρες μαζί ελέγχουν το 70% των παγκόσμιων εξαγωγών ελαιολάδου, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να στέλνει σε Τρίτες χώρες 820.663 τόνους με αξία κοντά στα 2,7 δισ. ευρώ κατά την εμπορική περίοδο 2019/20 από την οποία αντλούνται και τα στοιχεία του IOC. Τα αντίστοιχα νούμερα για το ενδοκοινοτικό εμπόριο διαμορφώνονται σε 1.056.941 τόνους με αξία 2.66 δισ. ευρώ. Επομένως συνολικά η αξία εξαγωγών ευρωπαϊκού ελαιολάδου ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ περίπου, με το ήμισυ περίπου του ποσού αυτού να το καρπώνεται η Ισπανία (2,79 δισ. ευρώ).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία