BACK TO
TOP
Γνώμες

Τι καλό κρασί κάνουν οι άλλοι

Αν παρατηρήσει και καταγράψει κάποιος προσεκτικά τα βήµατα και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εγκατάσταση ενός παραγωγικού αµπελώνα µε οινοποιήσιµες ποικιλίες, το πιθανότερο είναι ότι θα αναφωνήσει στο τέλος ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν αυτόν το δρόµο είναι κάτι σαν ήρωες.

panagos_2

Γιάννης Πανάγος

18
1

Τυπικά τα βάσανα αρχίζουν µε την υποβολή των δικαιολογητικών για την εξασφάλιση άδειας φύτευσης, επί της ουσίας ωστόσο για κάποιον που δεν έχει γεννηθεί µέσα στους αµπελώνες, η έρευνα και µελέτη του όλου θέµατος θα πρέπει να έχει αρχίσει πολύ νωρίτερα. Άλλωστε, η ενασχόληση µε το αµπέλι, πολύ περισσότερο δε µε το κρασί, συνιστά δαπανηρή επένδυση και το ρίσκο που θα πρέπει να αναληφθεί είναι µεγάλο. Ακόµα µεγαλύτερη, πάντως, είναι η γραφειοκρατία µε την οποία έρχεται κανείς αντιµέτωπος, ακολουθώντας τη νόµιµη οδό για την άδεια φύτευσης. Πολλές φορές και παρά τη συστηµατική υποστήριξη του φακέλου, η αδειοδότηση δεν επιτυγχάνεται και όταν φθάνει, αφορά µέρος µόνο της αιτούµενης έκτασης. Αυτό σηµαίνει ότι το όποιο business plan έχει καταρτιστεί, θα πρέπει να επανεξεταστεί. Κάπου εκεί αρχίζουν και τα δύσκολα. Το βάθος των τριών χρόνων µέσα στο οποίο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η άδεια είναι αρκετό, ωστόσο στο µεσοδιάστηµα επιβάλλεται να γίνουν πολλά και πρώτα απ’ όλα εκτεταµένες αναλύσεις εδάφους. Να αναζητηθούν ιστορικά στοιχεία για τη σχέση της περιοχής µε τις αντίστοιχες ποικιλίες και να βεβαιωθεί ότι οι ποικιλίες που ταιριάζουν εδαφολογικά ανταποκρίνονται µε τις τάσεις των αγορών. Τις περισσότερες φορές ο εν λόγω συνδυασµός, που έχει ιδιαίτερη σηµασία, κολλάει στις προτεινόµενες ή µάλλον αποδεκτές από τους καταλόγους των περιφερειών ποικιλίες.

Ακόµα και στις περιπτώσεις που για όλα αυτά βρεθεί τελικά µια χρυσή τοµή, αρχίζει η τρίτη φάση των δυσκολιών. Πού βρίσκει κανείς τις παραπάνω ποικιλίες; Και πώς είναι βέβαιος ότι το πολλαπλασιαστικό υλικό που υπάρχει διαθέσιµο στην αγορά πληροί τις προβλεπόµενες προδιαγραφές φυτοϋγείας και δεν αφήνει περιθώρια για αµφισβητήσεις; Κι ακόµα, ποια είναι η καταλληλότερη προεργασία εδάφους, τι λένε οι κανόνες της λίπανσης, σε ποιες αποστάσεις φυτεύουµε, ποια είναι η ενδεικνυόµενη τεχνική για την εγκατάσταση του αµπελώνα, τι κάνουµε µε το νερό, το αρδευτικό δίκτυο και τα υποστυλώµατα, που φθάνουν οι ορίζοντες της φυτοπροστασίας; Με στελέχη της δηµόσιας διοίκησης που ξέρουν να στέκονται δίπλα στον παραγωγό, µε λογιστές και νοµικούς έτοιµους για λύσεις σε κάθε εµπόδιο, µε καταρτισµένους τεχνικούς συµβούλους, καλές επιλογές από την αγορά εισροών, αγρεργάτες µε αυτοθυσία κι ένα… τσουβάλι λεφτά, το εγχείρηµα έχει ελπίδες να επιτύχει. Αλλιώς, κάθεσαι και απολαµβάνεις… τι καλό κρασί κάνουν οι άλλοι!

*Εκδότης-Διευθυντής εφημερίδα Agrenda

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

16-07-2019 20:04ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

Ακριβώς αυτό!!!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία